Gebruik deze lijst van paleo ingrediënten vervangers, zodat je elk pompoensoep recept kan veranderen in paleo pompoensoep zonder dure paleo kookboeken te kopen.
Eerst even kort wat je wel en niet kan eten in een strikt Paleo Dieet zoals van Loren Cordain of zijn discipel Robb Wolf, zodat je in een mum van tijd weet hoe je pompoensoep recepten lekker paleo zal maken.
Wat NIET mag binnen strikt paleo:
- aardappels
- zaad van granen (tarwe, haver, rijst… en al hun afgeleide producten zoals brood, pasta en pizza)
- peulvruchten
- melkproducten
- fabrieksvoedsel (dus E-nummers, toegevoegde suikers, bewaarstoffen, pesticiden: alles wat extra op een verpakking staat wat bijvoorbeeld op een gewone appel niet staat)
Wat wel mag gegeten worden in het paleo dieet:
- groenten
- fruit
- eieren, vis, vlees
- noten en zaden (zolang het geen peulvruchten zijn, dus GEEN pindanoten)
Of wie het liever mooi literair uitgeschreven ziet, die leest dit citaat uit Melchior Meijer’s Polder Paleo blog:
Paleo = Vlees (het hele beest), vis (het hele beest), eieren, schaaldieren (garnalen!), zetmeelrijke knolgewassen (enkele gekookte aardappelen per dag horen hier volgens mij bij als je glucosemetabolisme intact is), groenten, fruit, (kokos)noten, kortom alles dat ooit liep, kroop, zwom, vloog, in de grond zat of aan een boom hing en niet giftig is.
Trouwens wil je echt literair genieten van wat er bijvoorbeeld allemaal in je darmen gebeurt, lees dan ook eens zijn prachtstukje wat ik hier wou vermelden, maar ik kan het even niet op zijn blog vinden. ‘k zal het hem even vragen via twitter en na antwoord toevoegen. Jammer dat zoeken op zijn blog en zoeken via Google Melchior’s paleo bijdrages niet echt makkelijk doen terugvinden.
Hoe klassieke ingrediënten vervangen met paleo ingrediënten
En: hoe sommige van die klassiekers ook gewoon kunnen weggelaten worden in pompoensoep.
- aardappel: kan je weglaten door meer pompoen toe te voegen: de aardappel gaat zetmeel afgeven en zo de soep smeuïger maken. Dit kan je het makkelijkst ook bereiken door meer pompoen toe te voegen. Al dan niet na het pureren je soep nog eens door een zeef duwen voor een fluweelzachte pompoensoep. Wil je de aardappel toch met iets anders vervangen, dan is pastinaak je beste keuze (kwestie dat de geschiedenis ons leert dat we eerst pastinaak aten alvorens de aardappel zijn intrede deed)
- bouillonblokje: snel bruinen van geraspte soepgroenten (ui, wortel en selder) geeft je in 10 minuten een smaakbommetje waarbij je water doet en zo de smaak van een groentebouillon al dicht benaderd. Voor vleesbouillon trek je uiteraard zelf een langdurige bouillon van soepvlees en/of soepbeenderen. Weekwater van gedroogde champignons en de edelgistvlokken zijn ook snelle paleo bouillonsmaakmakers.
- broodkorstjes: uitermate moeilijk om een paleo brood te bakken, want brood is nu eenmaal krokant gebakken gegiste tarwebloem. Krokant kunnen we echter wel door spekjes krokant te bakken. En de klassieke tegenhanger van soep met korstjes is soep met balletjes. Je maakt al snel gehaktballetjes zonder paneermeel, zeker wanneer je gemalen vlees gebruikt in plaats van gehakt. Deze bak je dan krokant gaar in een pan met vet (kwestie van gekookte balletjes zijn ook lekker, maar missen het krokante korstje). Wie een betere broodvervanger vindt, laat een reactie!
- granen zoals vermicelli, rijst of havermout in je soep: kan je het makkelijkst vervangen met klassieke tapioca.
- hoeveboter: toch wel de klassiekste en best lekkere smaakmaker bij pompoen, vervang je in paleo wat smaak betreft het gemakkelijkst met ghee (wat gewoon geklaarde hoeveboter is). Ook lekker is spekvet/reuzel te gebruiken: wel opletten met verzadigde vetten dat ze je cholesterol niet verhogen. Kokosolie is ook een lekkere vervanger, maar dat komt misschien omdat ik alles waar kokosroom in geroerd wordt, lekker vindt. Niet geraffineerde kokosolie bevat ook een stevige kokossmaak waar je moeilijk naast zal proeven
- melk, room, crème fraîche: de meest gangbare vervanger hier is kokosroom uit blik of karton… Wie vindt dat dit indruist tegen de idee van te koken met alleen verse ingrediënten te gebruiken, die leest dus goed op de verpakking dat er geen stabilisatoren of ander gek spul in die kartonnen zitten. Maar wie een blendertje heeft kan snel zelf een verse notenmelk maken en deze bij in de soep doen. Voor een lekkere noten crème fraîche die je zelf kan maken, lees je best dit pompoensoep recept met noten.
- kaas: in vegan recepten vervangen door evenveel gewicht aan edelgist. Uiteraard krijg je met edelgist andere nutriënten binnen dan met kaas, maar wat smaak betreft zit edelgist het dichtst bij kaas. Ook op dezelfde manier gebruiken: bij het serveren over je soep strooien of mee in de soep pureren na het gaar koken. Trouwens op de mooie blog van Resi boordevol vegetarische recepten, kan je een bouillonpoeder
vinden waarvan het hoofdbestanddeel edelgist is. Dus zeker een niet te onderschatten smaakmaker in je soep. - sojasaus (voor oosterse en Thaise recepten): gewoon vervangen door kokosamino’s, makkelijk te verkrijgen elke winkel die paleo producten verkoopt.
Hiermee ken je alle paleo vervangingrediënten om van elk recept een paleo recept te maken. Meestal is het makkelijker dan je denkt, en vraag je je af waarom je toch steeds paleo kookboeken gaat kopen.

Als voorbeeldje nemen we dit pompoensoep recept van onskookboek.be en maken het paleo. We merken slechts 2 niet paleo ingrediënten:
- hoeveboter vervang je met ghee
- wie kaas ging toevoegen, gaat nu edelgist toevoegen.
Zo makkelijk kan het dus zijn, wat illustreert dat soepen duidelijk gezonde gerechten zijn zonder veel wijzigingen in elk dieet thuishoren. De meeste pompoensoep recepten maak je al snel paleo door de vet ingrediënten (hoeveboter en room) te vervangen en de aardappels weg te laten of te vervangen met meer pompoen of minder water/minder bouillon.
Ik denk dat alle pompoensoep recepten op deze site paleo zijn, dus hieronder een voorbeeld waar je zelf naar inspiratie meer soepgroenten of andere hierboven vermelde paleo ingrediënten naar smaak aan toevoegt.
Smakelijk!

Paleo pompoensoep
Ingrediënten
- indien gewenst om sneller te werken: een klein klontje ghee
- enkele sneden spek
- 2 uien
- ongeveer 1 kg pompoen dat is hier ongeveer het gewicht van een halve pompoen
- 4 knoflookteentjes.
- 2 flinke eetlepels biologisch tomatenconcentraat
- 1 blik biologische tomaten zonder verdere toevoegstoffen
- 1500 ml groentebouillon
- peper en rotszout naar smaak
- serveer met een schijfje citroen
Bereiding
- Neem een brede soeppot, smelt er wat ghee in en begin er de stukken spek in te bakken in 1 laag. Heb je meer spek, neem dan een andere pan en begin daar de rest van het spek in krokant te bakken. Bedoeling is dat je in een 5tal minuten zoveel mogelijk spekvet uit je spek bakt, zodat je hierin de rest van je groenten zal stoven.
- Snijd ondertussen de uien fijn. Leg het spek uit de soeppot in de pan en bak daar verder krokant. Giet eventueel teveel spekvet bij in de pan, of is je soeppot te droog, giet dan spekvet van de spekpan in de soeppot.
- Voeg de fijngesneden uien toe en begin aan te stoven.
- Ondertussen kook je de bouillon in een andere pot.
- Ondertussen schil je de pompoen, verwijder de zaden, snijd het vruchtvlees in stukken en laat mee aanstoven nadat de ui glazig was gestoofd. Voeg indien nodig meer spekvet toe (en draai de spekpan uit wanneer het spek goed krokant gebakken is naar wens).
- Schil de knoflookteentjes, plet even door er een klop op te geven en laat mee aanstoven.
- Roer er ook het tomatenconcentraat door en laat 1 tot 2 minuten stoven tot het tomatenaroma goed vrijkomt.
- Giet er dan de kokende bouillon en de tomaten uit blik over, breng aan de kook en laat gaar pruttelen (lukt binnen de 10 minuten).
- Pureer je paleo pompoensoep, breng verder op smaak met peper en rotszout, vers geperst citroensap of laat ieder naar eigen voorkeur zijn kom soep verder op smaak brengen met een schijfje citroen.
Een reactie achterlaten