Op zoek naar beproefde pompoensoep recepten? Dit zijn de 5 lekkerste! Staat jouw populairste recept er ook bij? Welk recept vind jij nog beter dan Jeroen Meus?
Wist je dat mijn moeder pompoenen haatte, tijdens en lang na “den oorlog”?
Ondertussen is ze oma…
En geniet ze van haar zelfgemaakte pompoensoep… “op grootmoeders wijze”.
Vind hieronder 5 veel gemaakte recepten uit Vlaanderen…,
… dus zal je elke weekdag een andere smaak proeven!
1. Pompoensoep op grootmoeders wijze
Tijdens “den oorlog” maakte grootmoeder voor mijn moeder…
Pompoenconfituur!
Lustte mijn moeder niet.
Sneed ze met een mes zo goed en zo kwaad dat kon weer van de snede brood af.
Haar ouders hadden er daarom niets beter op gevonden, dan de boterhammen met pompoenjam 2 uur op voorhand reeds op te smeren.
Resultaat:
- De pompoen was volledig in het brood getrokken.
- Moeder at de eerste 50 jaar na den oorlog geen pompoenen meer…
Ondertussen is er echter veel veranderd! :-)
In plaats van de smaakloze joekels van weleer, zijn er nu flink wat smaakvolle, kleinere variëteiten in de aanbieding.
Wat is de lekkerste en tevens makkelijkste pompoen om te hanteren en mee te werken?
De flespompoen of butternut!
Lees hier verder en bereid je Beste Butternutsoep met GrootMoeder’s Beproefd Recept.
2. Pompoensoep met gember
Toen vader ziek was en flink wat braakneigingen had, kwam schoondochterlief pompoensoep met gember brengen…
Gember is dus niet alleen een zeer gezonde wortel.
Gember is ook ideaal om pompoen wat meer pit te geven.
Hoe pompoensoep verder kruiden? Wist je dat:
- gember 1 van de kruiden is in speculaaskruiden?
- al die speculaaskruiden ideaal zijn om pompoen te kruiden?
- speculaaskruiden ook aanwezig zijn in Indische Garam Masala en Marokkaanse Ras el Hanout (zoals gebruikt in dit recept voor pompoensoep van Sandra Bekkari)?
Samenvatting: welke zijn de ideale kruiden voor in pompoensoep:
- speculaaskruiden, waarvan mijn favorieten niet de kaneel maar wel al de andere. Vooral gember voor pit en nootmuskaat voor smaak
- Garam Masala (meer curryachtig oosters)
- Ras el Hanout (meer pit dankzij cayenne)
Lees hier verder voor de Favoriet van Vandaag (vorig jaar 2017): Pompoensoep met gember, wortel en…
3. Pompoensoep van Jeroen Meus en Ons Kookboek van het KVLV
Een klassieker dus uit Ons Kookboek van het KVLV.
Dé klassieker die elk jaar in flink wat Vlaamse huisgezinnen op tafel wordt gezet!
Jeroen volgt dit klassieke recept tot bijna op de letter:
- hij vervangt nootmuskaat door een ander speculaaskruid: kardemom
- hij vervangt “Gruyere kaas gegratineerd op brood” met geitenkaas gepureerd door de soep.
Uiteraard verkiezen wij de variant met gegratineerd brood, welke verkies jij?
Lees hier verder voor Jeroen’s versie van het meest gekookte pompoensoep recept in Vlaanderen.
4. Pompoensoep van Jeroen Meus met pompoenpitten en blauwe kaas
Welke zijn mijn 3 favoriete pompoensoorten om soep mee te koken?
- Butternut of flespompoen om 3 redenen: smaak, makkelijk te hanteren, hoef je niet te schillen.
- Hokkaido pompoen om 2 redenen: smaak, hoef je niet te schillen
- Kabocha pompoen om 2 redenen: smaak + hier bij ons in de supermarkt: de goedkoopste van de 3.
Welke is jouw favoriete pompoen en waarom? Laat het weten in een reactie!
Jeroen’s makkelijk recept lees je hieronder mooi omkaderd.
Met extra smaak van alweer een speculaaskruid, maar dan vers… waar je niet aan zou denken!
5. 3 ingrediënten pompoensoep maken van flespompoen, ui en…
Appel!
Deze keer geven we wel de voorkeur aan het speculaaskruid: kaneel.
Wat is vooral anders dan al de 4 vorige recepten?
Je raadt het al:
Appel!
Als er 1 ding is waar ik mensen hoor van “klagen”, is dat hun pompoensoep te zoet is.
De makkelijkste oplossing is: zoet te compenseren met zuur.
We denken hierbij aan 3 soorten fruit:
- door ieder gekend: vers geperst limoensap of citroensap mee door de soep pureren tot ze lekker smaakt
- wat Piet Huysentruyt doet in zijn recept: sinaasappelsap toevoegen
- voor wie graag werkt met producten van eigen tuin of eigen bodem: zure appels
Lees hier verder voor pompoensoep met appel.
Smakelijk en schrijf je reacties onderaan in de commentaarbox!
Top 5 Meest Populaire Pompoensoep Recepten: ken jij nummer 4? Ongelooflijk lekker!
Ingrediënten
- een zeer flinke scheut olijfolie
- 2 grote uien
- 4 knoflookteentjes
- 1 verse venkel
- anderhalve kilogram vruchtvlees van Hokkaido pompoen
- kruidentuiltje
- 1 steranijs
- peper van de molen
- rotszout of zeezout naar smaak
- cayennepeper naar smaak
- bouillon vuistregel: maximaal 'dubbel zoveel bouillon' dan 'gebruikt gewicht aan vruchtvlees van pompoen'
- naar smaak: mosterd 1 eetlepel per keer mixen en dan proeven
Voor het serveren
- enkele brokjes blauwe kaas per bord of soepkom
- grissini of zoals Jeroen in dit recept: een pan vol groene pompoenpitten + hoeveboter
Bereiding
- Begin met de soepgroenten aan te stoven: 2 uien, 4 knoflookteentjes, 1 venkel (ook de groene stengels) in stukken snijden. Aanstoven in een zeer flinke geut olijfolie in je grootste soeppot.
- Hokkaido pompoen wassen. Niet schillen. Wel zaadjes verwijderen. In grove stukken snijden en mee aanstoven. Je pot vullen met net zoveel pompoen, tot je pot vol is. Zo nu en dan even omroeren.
- Overgieten met bouillon tot alles onder staat.
- Kruidentuiltje erbij van tijm, rozemarijn en laurier + een steranijs bij in je soep. Verder kruiden met peper van de molen, rotszout of zeezout en voor wat pit: cayennepeper. Aan de kook brengen en onder deksel zachtjes
- gaar laten pruttelen (een half uur).
- Wie in plaats van korstjes iets anders krokants wil toevoegen... Ondertussen kan je groene pompoenpitten bakken in boter tot ze poffen. Jeroen strooit er wat zout over, wij kruiden zoals hierboven reeds beschreven met
- bijvoorbeeld Garam Masala of Ras el Hanout. Na het bakken afgieten door een zeef en na het uitlekken van de zeef verder laten afkoelen op keukenpapier zodat er nog meer olie van de pitten verwijderd kan worden.
- NIET VERGETEN: STERANIJS UIT DE POT VISSEN (en ook het kruidentuiltje). Dan mixen met de staafmixer.
- Proeven en verder op smaak brengen met meer rotszout en 1 of 2 eetlepels mosterd even snel mee door je pompoensoep te pureren. Goed lang mixen, zodat je soep er mooi romig uitziet.
- Serveer je soep met een klein beetje blauwe kaas erover gestrooid en krokante pompoenpitten of zoals in de foto krokante grissini.
Klik hier voor 101+ Lekkere Pompoensoep Recepten, zodat jij zeker zal weten wat te doen met al die pompoenen…
Francine Bellens zegt
ik doe er altijd nog wat curry bij lekker pittig !!
ilse zegt
hoeveel liter bouillon doe je erbij? ik heb 10 l soep nodig
Ons Kookboek zegt
Beste Ilse,
Vuistregel is anderhalve liter bouillon voor 1 kg pompoen vruchtvlees. Samen grofweg is dat 2.5 liter
Voor 10 liter heb je dus ongeveer 4 kg pompoen vruchtvlees nodig met 6 liter bouillon.
Christa de Sutter zegt
Dankuwel! (geprint!)
Stijn Vogels zegt
Recept klopt wel, maar toch best alles eerst op voorhand snijden. Als je dat tussendoor probeert te doen dan zullen je ajuinen aanbranden en kan je opnieuw beginnen. Nog een tip: om de soep voller te maken kan je er een zoete aardappel (of twee) bij doen. Partjes in het begin toevoegen, meekoken en mixen.