• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

Vegetarische erwtensoep

Makkelijke recept om lekkere vegetarische erwtensoep te maken inclusief met de peulen: dus goedkoop en boordevol smaak, heerlijk koel op een zomerse dag.

Onskookboek.be » Allernieuwste recepten » Vegetarische erwtensoep

1 Reactie

Makkelijke recept om lekkere vegetarische erwtensoep te maken inclusief met de peulen: dus goedkoop en boordevol smaak, heerlijk koel op een zomerse dag.

Alleen al voor de kleur zou je deze soep maken. Maar er is meer: de peulen worden gebruikt om snel een groentebouillon te maken: dus goedkoop (geen extra soepgroenten nodig) en niets gaat verloren. Ideaal dus voor tijdens de zomermaanden wanneer je zelf je erwtjes dopt: zonde om die peulen gewoon weg te werpen!

Vermits deze soep het best koud wordt geserveerd, maak je ze best enkele uren vooraleer je ze gaat serveren (reken 2 uur afkoelen in de ijskast).

Je zal al weten dat alkalisch natriumbicarbonaat (baksoda) wordt gebruikt om de groene kleur van bonen te behouden tijdens het koken. Het tegengestelde van alkalisch is zuur. Logica zegt dan ook dat je de zure ingrediënten pas net voor het serveren door je soep roert, wil je de frisgroene kleur, van in dit geval de erwtjes, zoveel mogelijk behouden:

Vegetarische erwtensoep

Vegetarische erwtensoep

https://www.onskookboek.be
Makkelijke recept om lekkere vegetarische erwtensoep te maken inclusief met de peulen: dus goedkoop en boordevol smaak, heerlijk koel op een zomerse dag.
5 from 2 votes
Print Recept Pin Recept
Prep Tijd 35 mins
Kook Tijd 25 mins
Totaal 1 hr
Gerecht Soep
Keuken (Lacto) Vegetarisch
Servings 4

Ingrediënten

Voor de erwtenbouillon:

  • 1 ajuin grof gesneden
  • erwtenpeulen 1 kilogram
  • 1 liter water

Voor de erwtensoep

  • 500 gram gedopte erwtjes van 1 tot anderhalve kilogram erwten in de peul
  • 1 handvol peterseliestengels 30 gram
  • 1 klein verse muntblaadjes 7 gram
  • 2 lenteuien
  • enkele stengels bieslook

indien gewenst: 1 kleine Mexicaanse peper

  • 1 knoflookteentje
  • minstens een halve liter van bovenvermelde erwtenbouillon
  • naar smaak 1 theelepel rotszout

net voor het serveren door de soep roeren:

  • naar smaak: 2 eetlepels vers geperst limoensap of citroensap
  • naar smaak: 2 eetlepels appelazijn

naar wens voor de extra garnering, kies uit:

  • fijngehakte peterselieblaadjes
  • geblancheerde erwtjes
  • kokosroom of zure room voor de lacto vegetariërs en ieder die melkproducten eet
  • groene tabascosaus

Bereiding
 

  • Maak een eenvoudige bouillon door het water met de grof gesneden ajuin en de erwtenpeulen aan de kook te brengen en laat een 20 tal minuten pruttelen zonder deksel.
  • Snijd ondertussen de lenteuien en bieslook in grove stukken. Plet het knoflookteentje. Verwijder de zaadjes uit de groene peper en snijd de peterseliestengels en muntblaadjes grofweg. Doe met de erwtjes en een halve theelepel zout in een kom of kookpot en roer door elkaar.
  • Giet over het erwtjesmengsel een halve liter van de gezeefde erwtenbouillon, zet er een deksel op en laat een kwartier rusten.
  • Pureer dan op hoge snelheid in een blender voor een volle 5 minuten en voeg indien de puree te dik blijft wat extra erwtenbouillon toe.
  • Laat de gepureerde soep volledig afkoelen (in de ijskast, minstens 2 uur). Zet ook enkele soepkommen in de ijskast zodat je alles koud zal serveren.
  • Roer er net voor het serveren de azijn en het limoensap door, proef en voeg indien nodig ook meer rotszout toe.
  • Giet je koude, vegetarische erwtensoep in de koude kommen en garneer naar wens.
Keyword De Voedselzandloper, Lactosevrij
Ga je dit recept maken?Laat ons weten hoe het was!

 

Filed Under: 127 lekkere soep recepten!

Reader Interactions

Reacties

  1. Ons Kookboek zegt

    juli 7, 2015 at 10:52 pm

    5 stars
    5 op 5! :-)

    Beantwoorden

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Vind Je Recept!

15 Allernieuwste Recepten

  • Stoofpot van hert met appelen en veenbessen
  • Vegetarische Hutsepot – Goedkoop met Wintergroeten
  • Zelf een heerlijk notenbrood bakken? Dat doe je zo
  • Verras je gasten met een heerlijke ijskoffie!
  • Appelcrumble: Simpel, snel én lekker
  • Eenvoudige appeltaart met bladerdeeg: klaar in 20 minuten…
  • Appelbeignets: altijd lekker – Voor jong én oud!
  • Butternutsoep met gember! Lekker soepje: klaar in 30 minuten
  • 4x appelmoes maken! Wie maakt de lekkerste: Jij, Jeroen Meus, Grootmoeder of Piet Huysentruyt?
  • Lekker Ontbijten met granola van Sandra Bekkari : makkelijk op voorhand klaargemaakt!
  • Witte chocolademousse zonder gelatine – Eens iets anders…
  • Salade Nicoise: Franse Topklassieker – Klaar in 30 minuten!
  • Topklassieker! Recept voor Appelcake: die ieder kan bakken
  • Heerlijke havermout pannenkoeken van Sandra Bekkari en Pascale Naessens: genieten met appel en honing
  • 7 verbazingwekkende Pannenkoek Recepten: heb je ‘t Jeroen Meus recept al geproefd?

Footer

Snelle Index

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

TOP index

  • Allerhande recepten
  • Allernieuwste recepten
  • 37 Feestelijk Kerstrecepten voor een makkelijk kerstmenu
  • 17 Simpele Pasta Recepten: want ‘n bord pasta smaakt altijd!
  • 21 Lekkerste Salades
  • Smoothie Recepten
  • Winterrecepten: waar je het weer warm van zal krijgen…

Ook lekker…

  • Chocolade Recepten
  • Lekker met kip – 12 heerlijke recepten om van te smullen
  • 12 lekkerste Koekjes Recepten
  • 15 x Mosselen maken: natuur, gebakken, look… Hoe kuisen?
  • Eenvoudige Desserts
  • Oosterse recepten
  • Sinterklaas Recepten

Extra

  • Download onze Kookboeken…
  • Privacybeleid
  • Contact

Copyright © 2023 · Ons Kookboek · Alle Rechten Voorbehouden · Smakelijk!