Makkelijke recept om lekkere vegetarische erwtensoep te maken inclusief met de peulen: dus goedkoop en boordevol smaak, heerlijk koel op een zomerse dag.
Alleen al voor de kleur zou je deze soep maken. Maar er is meer: de peulen worden gebruikt om snel een groentebouillon te maken: dus goedkoop (geen extra soepgroenten nodig) en niets gaat verloren. Ideaal dus voor tijdens de zomermaanden wanneer je zelf je erwtjes dopt: zonde om die peulen gewoon weg te werpen!
Vermits deze soep het best koud wordt geserveerd, maak je ze best enkele uren vooraleer je ze gaat serveren (reken 2 uur afkoelen in de ijskast).
Je zal al weten dat alkalisch natriumbicarbonaat (baksoda) wordt gebruikt om de groene kleur van bonen te behouden tijdens het koken. Het tegengestelde van alkalisch is zuur. Logica zegt dan ook dat je de zure ingrediënten pas net voor het serveren door je soep roert, wil je de frisgroene kleur, van in dit geval de erwtjes, zoveel mogelijk behouden:

Vegetarische erwtensoep
Ingrediënten
Voor de erwtenbouillon:
- 1 ajuin grof gesneden
- erwtenpeulen 1 kilogram
- 1 liter water
Voor de erwtensoep
- 500 gram gedopte erwtjes van 1 tot anderhalve kilogram erwten in de peul
- 1 handvol peterseliestengels 30 gram
- 1 klein verse muntblaadjes 7 gram
- 2 lenteuien
- enkele stengels bieslook
indien gewenst: 1 kleine Mexicaanse peper
- 1 knoflookteentje
- minstens een halve liter van bovenvermelde erwtenbouillon
- naar smaak 1 theelepel rotszout
net voor het serveren door de soep roeren:
- naar smaak: 2 eetlepels vers geperst limoensap of citroensap
- naar smaak: 2 eetlepels appelazijn
naar wens voor de extra garnering, kies uit:
- fijngehakte peterselieblaadjes
- geblancheerde erwtjes
- kokosroom of zure room voor de lacto vegetariërs en ieder die melkproducten eet
- groene tabascosaus
Bereiding
- Maak een eenvoudige bouillon door het water met de grof gesneden ajuin en de erwtenpeulen aan de kook te brengen en laat een 20 tal minuten pruttelen zonder deksel.
- Snijd ondertussen de lenteuien en bieslook in grove stukken. Plet het knoflookteentje. Verwijder de zaadjes uit de groene peper en snijd de peterseliestengels en muntblaadjes grofweg. Doe met de erwtjes en een halve theelepel zout in een kom of kookpot en roer door elkaar.
- Giet over het erwtjesmengsel een halve liter van de gezeefde erwtenbouillon, zet er een deksel op en laat een kwartier rusten.
- Pureer dan op hoge snelheid in een blender voor een volle 5 minuten en voeg indien de puree te dik blijft wat extra erwtenbouillon toe.
- Laat de gepureerde soep volledig afkoelen (in de ijskast, minstens 2 uur). Zet ook enkele soepkommen in de ijskast zodat je alles koud zal serveren.
- Roer er net voor het serveren de azijn en het limoensap door, proef en voeg indien nodig ook meer rotszout toe.
- Giet je koude, vegetarische erwtensoep in de koude kommen en garneer naar wens.
5 op 5! :-)