2 makkelijke recepten om verse erwtensoep te maken, met en zonder spek, met verse erwtjes of uit de diepvries en broodkorstjes om van te smullen.
Soep met aardappelen (veel koolhydraten) en erwtjes (veel eiwitten) en goedkoop vlees zoals spek, nog een brood of flink wat gebakken broodkorstjes erbij en je kan jezelf goedkoop "vol eten".
De meest lekkere broodkorstjes maak je van donker brood of roggebrood, in de friteuse.
Indien je geen zin hebt om je friteuse boven te halen, bak de korstjes dan goed lang in een pan op een laag vuurtje in smaakvolle olijfolie of nog smaakvoller op grootmoeders wijze: in spekvet.
Erwtensoep ingrediënten
- 2 liter water
- 1/2de kilogram geschilde en in stukken gesneden aardappelen
- 2 laurierblaadjes
- 2 ajuinen, klein gesneden
- 1/2de kilogram erwten voor in de soep en voor de garnering indien gewenst: een extra handvol erwtjes om apart te stoven
- olie om de erwten te stoven (20 tot 40 gram, 1 tot 2 eetlepels)
- peper naar smaak
- zout (bijvoorbeeld 1 tot 2 koffielepels) naar smaak
Erwtensoep maken
- Neem
een soeppot met dikke bodem, warm hierin de vetstof op en stoof er op een laag vuurtje de ajuin wat in aan. - Doe er dan de erwten en de aardappel bij (indien nodig 1 tot 2 eetlepels water) en stoof een 5tal minuten verder: roer zo nu en dan om zodat de ajuin niet begint te bruinen en alle groenten gelijkmatig aanstoven.
- Giet er dan water bij, voeg wat zout en peper toe en een blaadje laurier en zet het vuur hoger tot alles kookt.
- Dek de soeppot af en laat de aardappel een dik kwartier gaar sudderen.
- Ondertussen stoof je de rest van de erwten enkele minuten aan in een andere pan met vetstof tot de gewenste gaarheid Giet op een bord zodat ze niet verder garen.
- Pureer na 15 tot 20 minuten de inhoud van je soeppot, proef en pas als dat nodig is de smaak verder aan met zout of peper.
- Laat de gepureerde soep een 5tal minuten door koken zodat het aardappelzetmeel de soep wat gaat binden.
- Roer de gestoofde erwten door de soep en serveer.
Erwtensoep met spek en korstjes
Neem een stuk vet spek, bak het spek in de pan op een laag vuur zodat het spekvet smelt en kan gebruikt worden om bovenstaand recept echt op grootmoeders wijze te maken:
- Snijd 200 gram spek in stukjes en verwarm op een laag vuurtje in een Tefalpan om zo het vet te doen smelten. Zorg ervoor dat het vuur hoog genoeg staat zodat het spek wel degelijk bakt en niet kookt in eigen nat (vooral dun gesneden spek uit de diepvries wil al wel eens veel vocht verliezen, dus het vuur hoog genoeg zetten zodat het vocht snel verdampt en je weer verder kan bakken op een lager vuur).
- Bak tot het spek donkerrood krokant gebakken is, neem het spek uit de pan en gebruik een deel van het vet wat in de pan zit als vetstof in bovenstaand recept. Gebruik de rest van het spekvet om lange tijd op een laag vuurtje broodkorstjes te bakken.
- Voeg net voor het opdienen – stap 8 – ook het spek-vlees en de broodkorstjes toe!
Christel De Geest zegt
Ik probeer altijd om een recept af te printen, maar als dat bestaat uit 10 of meer bladzijden is dat niet te doen. Kan dat niet zonder al die bijkomende uitleg, en alleen het recept. Daar gaat het tenslotte om. Dank u.
Ons Kookboek zegt
Beste Christel,
Je kan alleen het recept selecteren en alzo afprinten: wel tegen je prionter zeggen dathij alleen de geselecteerde tekst moet afprinten.
De nieuwe recepten hebben wel een makkelijke printknop, de oude zoals deze nog niet. Wordt aan gewerkt.
Dank alvast voor je geduld en laat weten of het selecteren en zo afprinten werkt voor je Christel?
Ons Kookboek Recepten zegt
Voor toch wel een 10 tot 12 personen, Charlotte
Charlotte Martens zegt
voor hoeveel liter soep is dit recept?