Wist je dat je met witloof ook een lekkere soep kon maken? Ga aan de slag met dit makkelijk witloofsoep van Piet Huysentruyt zodat je het zelf kan proeven.
Om de bittere smaak wat de "neutraliseren" voegen mensen dikwijls suiker toe. Een gezonder en meer smaakvol alternatief is een appel toe te voegen.
Wil je een dikkere soep, voeg dan meer aardappel toe of maak er een feestelijke witloofroomsoep van. Weet dat Piet een trombose heeft gehad, dus geniet, maar geniet met mate als je roomsoepen gaat eten.
Klaar in , 4.5 sterren recept gebaseerd op
2 recensies.
Ingrediënten
- anderhalve kilo witloof
- anderhalve liter water
- 1 biologisch groentebouillonblokje (of vervang de anderhalve liter water met anderhalve liter zelf getrokken groentebouillon)
- anderhalve witte stelen van prei
- 1 kleine aardappel
- 1 ui
- een halve appel of een hele appel, geschild
- een klontje boter
- peper en zout
- room, yoghurt of platte kaas indien gewenst
Witloofsoep maken
- Aardappel en ui fijnsnijden.
- Klontje boter smelten in een soeppot op een laag vuur.
- De stukjes aardappel en ui aanstoven in de boter voor een 3tal minuten.
- Ondertussen het witloof in de lengte halveren en de voet schuin wegsnijden en weggooien als je niet echt houd van de bittere smaak van witloof.
- Hak het witloof zeer fijn en doe bij in de soeppot.
- Hak de helft van de prei fijn en voeg bij de soeppot.
- Snijd de appel in fijne stukjes en voeg eveneens toe aan de soeppot.
- Indien je niet houd van de bittere smaak van witloof, laat je het witloof niet te lang stoven. Doe er het bouillonblokje bij, het water en wat peper en zout (of meer bouillonblokjes en minder zout). Breng alles aan de kook.
- Hak de rest van de prei fijn.
- Zet het vuur lager en laat zonder deksel sudderen voor een half uur.
- Pureer de soep met een staafmixer en garneer met de rest van de prei.
Witloofroomsoep maken
Voor witloofroomsoep klopt Piet slagroom (room van 40% vet) met een staafmixer en voegt er dan graanmosterd aan toe.
Garneer dan de soep met fijngehakt bieslook of fijngehakte kervel, in reepjes gesneden Gandaham en een dot van mosterdroom middenin het bord. Bestrooi de buitenkant van het bord met honing-mosterdkruiden of met kerriepoeder.
Sneller en makkelijker is gewoon wat room door de witloofsoep te roeren en te garneren met een takje vers groen.
hallo ik had witloofsoep gemaakt maar heb ze door de wc gegooid die was zo bitter echt niet te eten dat doe ik toch fout !!!!! HELP..
Hoi Mia,
Witloofsoep is altijd bitter hoor, tenzij je de bittere smaak verstopt onder flink wat zoet of de bitter smaak verzwakt door minder witloof in de soep of door een minder bittere soort te gebruiken.
Hopelijk brengt dat wat oplossing Mia?