Wist je dat je met witloof ook lekkere soep kan maken?
Ga aan de slag met dit makkelijk witloofsoep recept van Piet Huysentruyt: zodat je ‘t zelf zal proeven…
Bonus recept: heb je ooit al witloofsoep met bier geproefd? Verrassend lekker!
Inhoud
Tips en Weetjes
- Om de bittere smaak wat de “neutraliseren” voegen mensen dikwijls suiker toe. Een gezonder en vooral meer smaakvol alternatief is een appel toe te voegen. Zo breng je zowel zoet als zuur bij in de soep: altijd gegarandeerd lekker.
- Wil je een dikkere soep, voeg dan meer aardappel toe of maak er een feestelijke witloofroomsoep van.
Hoe Piet’s witloofroomsoep maken

Voor witloofroomsoep klopt Piet slagroom (room van 40% vet) met een staafmixer en voegt er dan graanmosterd aan toe.
Garneer dan de soep met fijngehakt bieslook of fijngehakte kervel, in reepjes gesneden Gandaham en een dot van mosterdroom middenin het bord. Bestrooi de buitenkant van het bord met honing-mosterdkruiden of met kerriepoeder.
Sneller en makkelijker is gewoon wat room door de witloofsoep te roeren en te garneren met een takje vers groen.

Witloofsoep met prei en ui - Puur basisrecept van Piet
Ingrediënten
- anderhalve kilo witloof
- anderhalve liter water
- 1 biologisch groentebouillonblokje of vervang de anderhalve liter water met anderhalve liter zelf getrokken groentebouillon
- anderhalve witte stelen van prei
- 1 kleine aardappel
- 1 ui
- een halve appel of een hele appel geschild
- een klontje boter
- peper en zout
- room yoghurt of platte kaas indien gewenst
Bereiding
- Aardappel en ui fijnsnijden.
- Klontje boter smelten in een soeppot op een laag vuur.
- De stukjes aardappel en ui aanstoven in de boter voor een 3tal minuten.
- Ondertussen het witloof in de lengte halveren en de voet schuin wegsnijden en weggooien als je niet echt houd van de bittere smaak van witloof.
- Hak het witloof zeer fijn en doe bij in de soeppot.
- Dan hak je de helft van de prei fijn en voeg bij de soeppot.
- Snijd de appel in fijne stukjes en voeg eveneens toe aan de soeppot.
- Indien je niet houd van de bittere smaak van witloof, laat je het witloof niet te lang stoven. Doe er het bouillonblokje bij, het water en wat peper en zout (of meer bouillonblokjes en minder zout). Breng alles aan de kook.
- Hak de rest van de prei fijn.
- Zet het vuur lager en laat zonder deksel sudderen voor een half uur.
- Pureer de soep met een staafmixer en garneer met de rest van de prei.
Bonus recept: witloofsoep met prei en bier
Wil je genieten van eens een helemaal andere, maar toch lekkere witloofsoep? Het kan makkelijk met dit lekkere recept met prei en bier.
Kook Belgisch grondwitloof en geen Nederlands “witlof”. Dit laatste is meestal op water geteeld, en heeft flink wat aan smaak moet inboeten in vergelijking met ‘t klassieke Belgische witloof.
Ben je op zoek naar het oude, bitter smakende witloof? Kies dan:
- witloof uit de volle grond,
- liefst een zo groot mogelijke krop en
- als je echt de keuze hebt: kies een bittere variant. Vind je die laatste, laat dan weten waar in een reactie… Zodat je veel andere traditionele witloofliefhebbers zal blij maken!
TIP
Witloof is reeds bitter, dus ga vooral geen extra bitter bier in de soep gieten. Witbieren zijn lichtzuur en vooral niet bitter en kan je eigenlijk gebruiken als vervanger van witte wijn in tal van gerechten, zoals in dit recept voor gekookte mosselen met bier.
Witloofsoep met prei en bier recept
Witloofsoep recept voor 12 personen, klaar in anderhalf uur.
- 1 kg witloof
- het wit van 3 preien
- 2 aardappelen
- 1 eetlepel bloem
- 1/2 flesje Dentergems witbier
- 2 a 3 liter vleesbouillon (eventueel van blokjes)
- 100 gram hoeveboter
- 200 gram slagroom
- peper en zout
Hoe zelf lekkere witloofsoep met bier maken
- Het witloof schoonmaken en onderaan de bittere kern verwijderen.
- De prei eveneens schoonmaken en vlug spoelen.
- Achthonderd gram witloof en de prei grof snijden en aanstoven in vijftig gram boter.
- Blussen met het bier, er de geschilde in stukken gesneden aardappelen bijvoegen, met bloem bestrooien en goed dooreen mengen.
- Overgieten met de bouillon, zout en peper bijvoegen en gaar laten koken.
- De soep mixen.
- Het overblijvende witloof fijn snijden en stoven in de rest van de boter. Het in een soepkom doen, er de room bijvoegen en er al roerend de hete witloofsoep over gieten
Meer witloofsoep recepten

- Simpele witloofsoep op grootmoeders wijze
- Witloofsoep met garnalen : ‘n feestelijk soepje
hallo ik had witloofsoep gemaakt maar heb ze door de wc gegooid die was zo bitter echt niet te eten dat doe ik toch fout !!!!! HELP..
Hoi Mia,
Witloofsoep is altijd bitter hoor, tenzij je de bittere smaak verstopt onder flink wat zoet of de bitter smaak verzwakt door minder witloof in de soep of door een minder bittere soort te gebruiken.
Hopelijk brengt dat wat oplossing Mia?