Wil jij gekookte mosselen met bier klaarmaken, maar weet je niet welk bier te kiezen? Lees hier verder voor het lekkere recept met de juiste biersoorten.
De logica is simpel: de smaak van het bier bepaald grotendeels de smaak van het kookvocht. Dit kookvocht bestaat uit de gestoofde soepgroenten, het bier en het zeewater van de mosselen nadat ze openen als ze gekookt zijn.
Normaal worden mosselen natuur gekookt met water en een scheutje azijn, en een betere variant is het water en de azijn te vervangen met witte wijn. Kies je voor bier, dan zoek je een niet bitter bier. Witbieren zoals Hoegaarden zijn neutraal, bruine bieren zoals Rodenbach en Gulden Draak werken ook goed (ideaal trouwens in stoofvlees met bier) en zure lambiek (of afgeleide bieren zoals geuze en faro) is ideaal.
Proef eerst van het bier vooraleer je ermee koken. Wat je niet gebruikt voor dit recept zijn sterk gehopte bieren, pils, Guinness of al wat in de eerste plaats uitgesproken bitter smaakt.
Voeg geen zout toe: het zeewater/vocht dat uit de mosselen komt zal voor voldoende zout zorgen.
Serveer liefst met (stok)brood: makkelijk (je moet alleen de mosselen klaarmaken) en je gaat immers lekker kookvocht hebben om het brood in te doppen.
Ingrediënten voor gekookte mosselen voor 4 personen
- minstens 1 kilogram gekuiste mosselen per persoon
- een klontje boter
- 1 flesje (250 ml) niet bitter bier
soepgroenten (WUPS):
- 1 Wortel
- 1 ajUin
- 1 Preistengel
- 1 groene Selder
- wat zwarte peper en een laurierblaadje
Voor de dipsaus:
- mosterd
- indien gewenst mayonaise
- naar smaak een scheutje azijn of een stuk citroen
- kookvocht van de mosselen
Hoe de mosselen koken
- Begin eerst met de dipsaus voor te bereiden, geef ieder een kommetje met mosterd en leg er een stukje verse citroen naast. Zet een pot mayonaise en een pot mosterd op tafel. Zorg dat het kookvocht van de mosselen ook op tafel komt, zodat ieder in zijn potje naar smaak kookvocht, mayonaise en citroen kan toevoegen.
- Ga dan alle soepgroenten wassen en snijd ze in stukken van ongeveer 1 centimeter.
- Neem je mosselpot, smelt er de boter in en laat de soepgroenten er enkele minuten in stoven, kruid met peper.
- Voeg dan het bier toe en breng aan de kook.
- Voeg dan de mosselen toe en laat koken tot de mosselen zich openen, schud als je een grote pot hebt de mosselen een keer om.
- Serveer de gekookte mosselen met de mosterd, brood of frieten.
Een reactie achterlaten