• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

3x Garnalensoep: Klassiek, Thais of witloofsoep met garnalen

3x geweldig garnalensoep. Kies je voor feestelijke Garnalenroomsoep: dé klassieker? Of maak je de Thaise TomYam Topper in 30 min? Of Witloofsoep met Garnalen...

Onskookboek.be » Soep » 3x Garnalensoep: Klassiek, Thais of witloofsoep met garnalen

Laat een Reactie achter

Geniet van 3 smeuïge garnalensoepen.

Kies je voor feestelijke Garnalensoep? Dé Romige Klassieker!

Of liever de Thaise topper Tom Yam garnalensoep. Klaar in maximaal 30 minuten.

Lees meer:

  • in het allerlekkerste Aziatische soep recept: hoe je een oosterse soep met authentieke, oosterse smaken zal maken.
  • doe meer inspiratie op in het Thaise noedelsoep recept van Jamie Oliver.

Maak de klassieke, budgetvriendelijke garnalensoep met kleine gaarnaaltjes.

Of geniet van ‘n lekker, feestelijk hapje: witloofsoep met garnalen!

Thaise garnalensoep

Inhoud

  • 1 Feestelijke Garnalensoep - Dé Romige Klassieker
    • 1.1 Ingrediënten
    • 1.2 Bereiding 
    • 1.3 Tips en Weetjes
  • 2 Simpele Thaise Garnalensoep - je perfecte Snelste Soep!
    • 2.1 Ingrediënten
    • 2.2 Bereiding 
    • 2.3 Tips en Weetjes
  • 3 Allerlekkerste Aziatische Soep - Klaar in 7 stappen
    • 3.1 Ingrediënten
    • 3.2 Bereiding 
    • 3.3 Tips en Weetjes
  • 4 Makkelijke Thaise Soep - Jamie Oliver's noedelsoep
    • 4.1 Ingrediënten
    • 4.2 Bereiding 
    • 4.3 Tips en Weetjes
  • 5 Witloofsoep met garnalen - Lekker, feestelijk hapje
    • 5.1 Ingrediënten
    • 5.2 Bereiding 
    • 5.3 Tips en Weetjes

Feestelijke Garnalensoep - Dé Romige Klassieker

https://www.onskookboek.be
Zin in 'n lekker smeuïg, romig garnalensoepje? Ga aan de slag met dit makkelijke recept, zodat je de zee in je bord op tafel zal proeven. Feestelijk genieten...
5 from 1 vote
Print Recept Pin Recept
Prep Tijd 15 mins
Kook Tijd 1 hr
Totaal 1 hr 15 mins
Gerecht Soep
Keuken Klassiek
Servings 8

Ingrediënten

  • 70 gram groene selder
  • 100 gram ajuin
  • 100 gram wortelen
  • 250 gram ongepelde garnalen
  • 1 blaadje laurier
  • 2 takjes tijm
  • 1 gebroken teentje look
  • 1/2 koffielepel geplette peperkorrels
  • 1 snuifje zout
  • 2,5 dl witte wijn
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels dubbel geconcentreerde tomatenpuree
  • 1,5 l water
  • scheutje cognac
  • gehakte peterselie
  • 4 eetlepels opgeklopte room
  • indien gewenst en ten zeerste aangeraden: 100 gram gepelde garnalen voor de garnering

Bereiding
 

  • Warm de olijfolie goed op in een ruime kookpan.
  • Stoof de garnalen in de hete olie aan tot ze mooi gekleurd zijn.
  • Ui, wortel en selder fijn snijden en bij de garnalen voegen. Kleur ze even aan.
  • Voeg er dan tijm, laurier, zout, knoflookteentje en de geplette peperkorrels aan toe en laat al deze ingrediënten gedurende vijf minuten stoven.
  • Dan is het de beurt aan de tomatenpuree. Roer deze flink door het mengsel en laat het geheel nog even kleuren.
  • Bestrooi het mengsel grondig met de bloem en roer door.
  • Flambeer met de cognac en blus met de witte wijn.
  • Laat de ingrediënten al roerende even opkoken en voeg er dan pas het water aan toe.
  • Dan mag de bereiding rustig gedurende een halfuurtje sudderen.
  • Roer regelmatig en schuim het vocht even regelmatig af.
  • Druk de bereiding na een half uur door een fijne zeef.
  • Serveer de garnalensoep indien gewenst met meer gepelde garnalen en een dot room over de soep gelepeld.

Tips en Weetjes

Garnalensoep
Wil je snel zelf een lekkere en gezonde soep koken zonder bouillonblokjes? Ga dan aan de slag met bovenstaand
makkelijke garnalensoep recept. Je proeft de zee...
Een ideale soep om te bewijzen dat je geen instant bouillonblokjes of anders smaakstoffen moet gebruiken.
Keyword Kerst
Ga je dit recept maken?Laat ons weten hoe het was!

 

Simpele Thaise Garnalensoep - je perfecte Snelste Soep!

https://www.onskookboek.be
Gegarandeerd je snelste Thaise garnalensoep, die je ooit zal maken. Klaar in 30 minuten. Lekker, smaakvol en niet pikant, tenzij je er pepertjes bij kookt...
5 from 1 vote
Print Recept Pin Recept
Prep Tijd 15 mins
Kook Tijd 10 mins
Totaal 25 mins
Gerecht Soep
Keuken Thailand
Servings 4

Ingrediënten

  • 1 liter kippenbouillon vermengd met gekneusde stengels citroengras en bergmarmotblaadjes en laoswortel indien voorhanden
  • 16 gamba's of tijgergarnalen
  • 150 gram fijngesneden champignons
  • 2 eetlepels sojasaus
  • het sap van 2 limoenen
  • 1 fijngesneden limoen
  • een mespuntje gember
  • stukjes koriandergroen

Bereiding
 

  • Verwarm de bouillon op een laag vuur en trek er indien gewenst nog 2 verse stengels cintroengras, 5 cm laoswortel, bergamot en gebakken koppen van garnalen in. Zeef uiteraard wanneer de smaken in de bouillon getrokken zijn.
  • Voeg de tijgergarnalen eraan toe en laat ze even stoven.
  • Voeg de stukjes champignon toe.
  • Breng je Vlaams-Thaise garnalensoep op smaak met limoensap en sojasaus. Versier met de fijngesneden limoen en het koriander groen.

Tips en Weetjes

Deze garnalensoep is gebaseerd op de Thaise tom yam soep: een ietwat zoet, zuur en vooral pikant gerecht. Doe je daar garnalen bij, dan noemt de soep tom yam kung.
De meeste Westerlingen zijn deze pikante smaak niet zo gewoon, vandaar dit recept. Wil je toch een pikante soep, laat dan verse, rode pepers mee koken. Hoe langer je de soep kookt, hoe meer de pikante smaak van de pepers in de soep gaat. Vandaar dat in sommige restaurants deze soep op een vlammetje wordt geserveerd... Zodat je kan proeven en de vlam uitblazen, wanneer de soep pikant genoeg is naar jouw smaak.
Voor een meer Thaise soep smaak:
  • voeg je enkele rode chili pepertjes toe.
  • verzacht je de pikante smaak met melk of meer authentiek Thai: kokosnotenmelk. Liefst vers gemaakt uit het witte vlees van de kokosnoot. Want uit blik, smaakt dit meestal niet lekker.
  • doe zeker enkele blaadjes koriander in de soep op het einde van de kooktijd.
  • In Thailand wordt de zoute smaak gegeven door vissaus (nam plah).
  • Alhoewel we makkelijk te vinden gemberpoeder vermelden... In Thailand wordt vooral gebruik van verse laoswortel of galangal wortel. Lijkt een beetje op gember, maar de smaak is toch anders. Conimex verkoopt laospoeder: een aanrader. Meer over laoswortel of 'Kha" en andere smaken in Thaise soepen: lees je in het recept hieronder.
Keyword Makkelijke Recepten
Ga je dit recept maken?Laat ons weten hoe het was!

 

Allerlekkerste Aziatische Soep - Klaar in 7 stappen

https://www.onskookboek.be
Je makkelijkste Aziatische soep maak je met dit recept dat ieder kan maken, zodat je zal genieten van een vullende kom warme soep: een ideale opkikker op een koudere dag.
5 from 1 vote
Print Recept Pin Recept
Prep Tijd 10 mins
Kook Tijd 25 mins
Totaal 35 mins
Gerecht Soep
Keuken Thailand
Servings 6

Ingrediënten

Smaakmakers om eerst te bakken

  • 1 eetlepel kokosolie
  • 1 grote ui grof gesneden
  • 2 cm verse laoswortel galangal
  • 1.5 cm verse kurkumawortel geelwortel
  • 1 dikke of 2 dunne stengels citroengras: geplet en in 2 stukken gesneden zodat de stengels in je pot passen
  • 1 lange rode peper: zaadjes verwijderen en de peper in stukjes gesneden
  • indien voorhanden: een 4tal limoenblaadjes: kneuzen
  • 2 eetlepels fijngesneden verse korianderstengels

Ingredienten om daarna mee te koken

  • 1 liter groentebouillon
  • 600 gram vruchtvlees van pompoen
  • 2 knoflookteentjes
  • schil van een halve limoen: het bittere wit met een lepel of mes van de schil halen
  • 2 eetlepels vissaus kijk op de verpakking of de vissaus alleen bestaat uit ansjovis, water en zout: dus volledig paleo

Na het pureren verder op smaak brengen met:

  • naar smaak en wens: 100 ml kokosmelk
  • naar smaak en wens: 2 eetlepels vers limoensap
  • rotszout naar smaak

Voor de garnering

  • een schijfje verse limoen
  • verse korianderblaadjes

Bereiding
 

  • Verwarm de kokosnootolie in een soeppot met dikke bodem en bak er de ui in, samen met het stuk galangalwortel, het stuk geelwortel, het citroengras, de fijngesneden rode peper, limoenblaadjes en korianderstengels. Bak op een middelhoog vuur voor een 3 tot 5tal minuten. Goed omroeren zodat niets aanbakt.
  • Overgiet met de bouillon, voeg pompoen, knoflook, limoenschil en vissaus toe en breng aan de kook.
  • Zet het vuur lager en laat (een 15 tal) minuten pruttelen totdat de pompoen gaar is (wanneer je een stuk pompoen met een vork makkelijk tot puree kan platdrukken).
  • Haal het citroengras, galangalwortel, kurkumawortel, limoenblaadjes en limoenschil weer uit de soep.
  • Pureer met een staafmixer of laat wat afkoelen en pureer in een keukenmachine of blender.
  • Voeg er kokosmelk en limoensap aan toe en pureer je nu toch wel volledig Aziatische soep opnieuw. Proef en breng verder op smaak met meer limoensap en rotszout. Maak dikker met meer kokosmelk of maak dunner door er meer bouillon aan toe te voegen en pureer opnieuw.
  • Garneer naar wens met extra kokosmelk, verse korianderblaadjes of verse rode peper.

Tips en Weetjes

We maken een Thaise soep zonder pakjes en zakjes: dus met alleen verse ingrediënten, wat de soep ook nog eens 100% paleo maakt.
Aziatische soep

Aziatische soep met Thaise ingrediënten

Thaise soep
Op zoek naar Aziatische noedelsoep? Ga dan aan de slag met dit recept van Jamie Oliver.
Niets is makkelijker dan deze soep te koken. Maar wat Aziatische ingrediënten betreft voor deze soep, zal je waarschijnlijk naar de Aziatische supermarkt of toko moeten. Kijk ook even in de diepvriesafdeling wanneer je niet direct verse limoenblaadjes kan vinden.
Je kan deze soep ook maken zonder de limoenblaadjes. Het citroengras geeft deze soep immer al een uiterst lichte citrustoets en vooral het vers geperst limoensap (of citroensap) is een aanrader om de zoetheid van kokosmelk en pompoen wat te temperen en de dikke soep een extra fris tintje te geven.
Geniet van deze prachtige, verwarmende en gezonde pompoensoep met een Aziatisch tintje zoals ook deze Thaise Tom Kha Kai soep. De authentieke "Tom Kha Gai" is een zelfgemaakte kippenbouillon met kokosmelk, waar "Kai" of "Gai" vertaalt in kip en "Kha" in laoswortel.
Paleo soep
Kies uit deze 31 paleo soepen zodat je elke dag van de maand zal genieten van lekkere, gezonde soep! Bespaar op paleo kookboeken: maak elk soep recept paleo met onze tips.
DE smaakmaker in flink wat Thaise soepen is laoswortel: familie van de gember, iets minder pittig maar iets meer uitgesproken smaak met alweer een citrustoets. Zeer makkelijk te verkrijgen - gedroogd en tot poeder gemalen - in een kruidenpotje in ook gewone supermarkten.
De laoswortel wordt ook in schijfjes gesneden, gedroogd en zo verkocht. Vooraleer te gebruiken week je deze gedroogde wortelschijfjes een 5tal minuten in kokend water en gebruik je zowel het water als de geweekte schijfjes in je soep.
Smakelijk
Keyword De Voedselzandloper, Glutenvrij, Koolhydraatarm, Lactosevrij, Oosterse Recepten, Paleo Dieet
Ga je dit recept maken?Laat ons weten hoe het was!

 

Makkelijke Thaise Soep - Jamie Oliver's noedelsoep

http://www.OnsKookboek.be
Op zoek naar lekkere, makkelijke Thaise soep? Ga direct aan de slag met dit noedelsoep recept zodat je snel zal genieten van de smaak van Thailand in je keuken.
5 from 1 vote
Print Recept Pin Recept
Prep Tijd 15 mins
Kook Tijd 2 hrs
Totaal 2 hrs 15 mins
Gerecht Soep
Keuken Thailand
Servings 4

Ingrediënten

  • 1 organisch biologisch geteelde kip van de duurzame landbouw geeft nu eenmaal veel meer smaak dan een plofkip
  • 200 gram verse of gedroogde tamarinde
  • 400 ml kokosmelk uit blik
  • 1 rode ui
  • 1 groot stuk gember in stukjes gesneden
  • 2 rode lange chili pepers, in ringetjes gesneden wanneer de soep aan't koken is
  • 2 stengels citroengras - serreh
  • 1 bol ongeschilde knoflook
  • 1 bosje verse koriander: stengels en bladeren apart houden bladeren fijnhakken als de soep kookt
  • 225 g mie hoen - rijst noedels
  • vers gemalen zwarte peper
  • Thaise vissaus nam plah
  • limoen of calamansi
  • sesamolie

Bereiding
 

  • Doe de kip in een kookpan en voeg tamarinde, gember, ui, citroengras en verse korianderstengels in een pot en zet onder koud water.
  • Breng aan de kook en laat 2 uren sudderen tot het vlees makkelijk van de kip loskomt.
  • Zeef het kookvocht en voeg de kokosmelk bij de soep.
  • Breng op smaak met Thaise vissaus, sojasaus en vers gemalen zwarte peper.
  • Bereid ondertussen de rijst noedels zoals aangegeven op de verpakking (laat weken in een pot kokend water).
  • Doe een portie rijst noedels in een kommetje, voeg kippenvlees toe en je Thaise soep is klaar!
  • Versier met verse korianderblaadjes,enkele druppels sesamolie en hete pepertjes. Zet een kommetje met hete pepers en sojasaus naast de kom soep voor degenen die graag hun kippenvlees in de sojasaus dippen.

Tips en Weetjes

Jamie Oliver legt hierboven stap voor stap uit: hoe je een lekkere, oosterse noedelsoep maakt. Ideaal voor een warm en stevig ontbijt.
Thaise soep

Noedelsoep voor ontbijt...

In zuid-Oost Azië is het niet ongebruikelijk dat je voor ontbijt noedelsoep eet om stevig aan je dagtaak te beginnen. Dit is een makkelijk recept dat ieder thuis kan klaarmaken.
je hoeft Jamie's stappen niet tot op de letter te volgen. Hij maakt immers zijn versie van deze typische Aziatische noedelsoep. Belangrijk is een lekkere bouillon te maken. Daar gaan dan noedels bij en je maaltijd is klaar!

Hoe Thaise soep maken?

... Dus niet even snel een bouillonblokje uit de kast halen, water erbij en klaar.
Wel zoveel mogelijk smaken in de soep brengen met soepgroenten en om het goedkoop te houden: met soepbeenderen. Een uitgebeende kip maakt een net zo heerlijke bouillon als een soepkip.
In Thailand wordt een kip snel gekookt voor het vlees. Dit vlees wordt van de beenderen geplukt en bijvoorbeeld in soep geserveerd.
De beenderen gaan opnieuw de kookpot in... Al dan niet eerst gebruind voor nog meer smaken in de bouillon.
Dit laat je dan rustig enkele uren verder pruttelen met typische Thaise smaakmakers zoals bijvoorbeeld:
  • galangal of laoswortel (van dezelfde familie als de gemberwortel),
  • chili,
  • citroengras,
  • limoenblaadjes...
Jamie Oliver's Thais soep recept van hierboven: is verder redelijk authentiek Thai. Behalve dan voor de kokosmelk uit blik: dat smaakt volgens ons alles behalve fris noch lekker.
Probeer indien mogelijk verse kokosmelk te kopen (in Nederland wil dat misschien
wel eens lukken in de toko). Zoniet: zelf maken.
  • Je kan ook gedroogde geraspte kokos flink lang mixen met wat gekookt water.
    Voeg bijvoorbeeld 1 liter water toe aan 250 gram geraspte kokos. Heb je geen weegschaal?
    Meet dan 1 deel geraspte kokos voor 2 delen water. Mix goed. Laat dan uitlekken in een kaasdoek of
    pers uit tussen je handen... En je hebt lekkere, verse, zelfgemaakte kokosmelk.
  • Vind je gekookt water in een blender ietwat gevaarlijk? Dan kan je ook met koud water werken: zelfde verhoudingen van hierboven maar laat de kokos 2 uur weken in het water alvorens in de blender te mixen.
Keyword Glutenvrij, Jamie Oliver, Kip, Kokosmelk
Ga je dit recept maken?Laat ons weten hoe het was!

 

Witloofsoep met garnalen - Lekker, feestelijk hapje

https://www.onskookboek.be
Wat smaakt beter dan de witloofsoep met garnalen uit Dagelijkse Kost? Dit recept voor 'n heerlijk romige soep: 'n vingerlikkend lekker feestelijk voorgerecht...
5 from 1 vote
Print Recept Pin Recept
Prep Tijd 15 mins
Kook Tijd 30 mins
Totaal 45 mins
Gerecht Soep
Keuken Klassiek
Servings 6

Ingrediënten

  • een klontje boter
  • 2 uien
  • 1 kg witloof
  • 1 liter groentebouillon
  • 250 ml room
  • 150 gram gepelde garnalen
  • peper en zout
  • indien gewenst: 1 appel

Bereiding
 

  • Voor de doorwinterde witloofliefhebber: geen suiker en geen appel:
  • Smelt wat boter in een pot maar laat niet bruinen. Hak de ui fijn en stoof in de boter aan.
  • Snijd ondertussen de uiteinden van het witloof, snijd ze in de lengte door en verwijder het middelste hard deel. Houd indien gewenst enkele snippers apart voor de garnering. Snijd fijn en laat zachtjes mee aanstoven met de ui voor een 10 tal minuten.
  • Voeg 1 liter groentebouillon toe, breng aan de kook, voeg peper en zout toe en laat zonder deksel een 15 tal minuten sudderen.
  • Pureer de soep met een staafmixer en voeg er dan de room aan toe.
  • Leg de gepelde garnalen in een bord en serveer de witloofsoep erbovenop.

Tips en Weetjes

Witloofsoep met garnalen, ui en room gepureerd in een bord
Voor de witloofeters die geen overdreven bittere smaak wensen, verwijder je best het harde, bittere achterste van de stronkjes. Verder stoof je een appel aan met de ui en het witloof voor een zachtere smaak.
Ietwat oudere witloofliefhebbers die opmerken dat het witloof lang niet meer zo bitter smaak als vroeger... Dit is jammer genoeg een "kwaal" van de moderne tijd waarin mensen minder en minder groenten eten en... Het bittere witloof niet zo makkelijk verkoopt.
Keyword Kerst
Ga je dit recept maken?Laat ons weten hoe het was!

 

Filed Under: 127 lekkere soep recepten!

Reader Interactions

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Vind Je Recept!

15 Allernieuwste Recepten

  • Stoofpot van hert met appelen en veenbessen
  • Vegetarische Hutsepot – Goedkoop met Wintergroeten
  • Zelf een heerlijk notenbrood bakken? Dat doe je zo
  • Verras je gasten met een heerlijke ijskoffie!
  • Appelcrumble: Simpel, snel én lekker
  • Eenvoudige appeltaart met bladerdeeg: klaar in 20 minuten…
  • Appelbeignets: altijd lekker – Voor jong én oud!
  • Butternutsoep met gember! Lekker soepje: klaar in 30 minuten
  • 4x appelmoes maken! Wie maakt de lekkerste: Jij, Jeroen Meus, Grootmoeder of Piet Huysentruyt?
  • Lekker Ontbijten met granola van Sandra Bekkari : makkelijk op voorhand klaargemaakt!
  • Witte chocolademousse zonder gelatine – Eens iets anders…
  • Salade Nicoise: Franse Topklassieker – Klaar in 30 minuten!
  • Topklassieker! Recept voor Appelcake: die ieder kan bakken
  • Heerlijke havermout pannenkoeken van Sandra Bekkari en Pascale Naessens: genieten met appel en honing
  • 7 verbazingwekkende Pannenkoek Recepten: heb je ‘t Jeroen Meus recept al geproefd?

Footer

Snelle Index

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

TOP index

  • Allerhande recepten
  • Allernieuwste recepten
  • 37 Feestelijk Kerstrecepten voor een makkelijk kerstmenu
  • 17 Simpele Pasta Recepten: want ‘n bord pasta smaakt altijd!
  • 21 Lekkerste Salades
  • Smoothie Recepten
  • Winterrecepten: waar je het weer warm van zal krijgen…

Ook lekker…

  • Chocolade Recepten
  • Lekker met kip – 12 heerlijke recepten om van te smullen
  • 12 lekkerste Koekjes Recepten
  • 15 x Mosselen maken: natuur, gebakken, look… Hoe kuisen?
  • Eenvoudige Desserts
  • Oosterse recepten
  • Sinterklaas Recepten

Extra

  • Download onze Kookboeken…
  • Privacybeleid
  • Contact

Copyright © 2023 · Ons Kookboek · Alle Rechten Voorbehouden · Smakelijk!