Makkelijk appelcake recept zodat je snel en zonder mixer zal genieten van warm gebak met vanille ijs op een ietwat koudere herfstdag: lekker smullen dus.
We beginnen duidelijk te voelen dat het herfst is geworden, en het aanbod van verse appels liegt er niet om. We gaan een snel en makkelijk, ietwat dik beslag maken, waarin we halverwege en bovenop appelschijfjes leggen.
Heb je een onbespoten sinaasappel, dan belet niets je het vanille-extract achterwege te laten en te vervangen met wat geraspte sinaasappelschil (alleen de schil, dus niet de witte vel eronder mee raspen).
Appelcake ingrediënten
- 3 appels
Droge ingrediënten:
- 375 gram bloem
- 3 gram (Himalaya)zout (een half theelepeltje)
- 10 gram bakpoeder (2 en een halve theelepel)
- 400 gram griessuiker
Natte ingrediënten:
- 235 ml plantaardige olie
- 4 biologische eieren
- 60 ml vers geperst sinaasappelsap
- 10 ml vanille-extract (2 theelepels)
Kaneelsuiker:
- 5 gram gemalen kaneel (2 theelepels)
- 20 gram bruine suiker (5 theelepels)
Extra garnering indien gewenst:
- amandelschilfers
- vanille roomijs
Hoe snelle appelcake maken
- Begin met je oven voor te verwarmen op 175 graden Celsius.
- Neem een tulband cakevorm: vet in en bebloem zowel de bodem als de rand.
- Neem een kommetje en maak "kaneelsuiker" door 5 theelepels suiker te mengen met het kaneelpoeder.
- Droge ingrediënten: Neem een grote kom – waar al het beslag in zal kunnen – en doe er de gezeefde bloem, het zout, het bakpoeder en de rest van de suiker bij. Roer goed door elkaar.
- Klop de eieren los in een grote kom: hoe luchtiger je de eieren klopt, hoe luchtiger je cake.
- Roer de opgeklopte eieren, de olie, het sinaasappelsap en de vanille door de droge ingrediënten.
- Giet de helft van het cakebeslag in de cakevorm.
- Schil je appels, verwijder het klokhuis en snijd in schijfjes
- Leg er een laagje appelschijfjes over en strooi er de helft van je "kaneelsuiker" over.
- Giet de rest van het cakebeslag in de vorm.
- Bedek met de rest van de appelschijfjes en strooi er de rest van de "kaneelsuiker" over. Indien gewenst, strooi je er ook amandelschilfers over naar believen.
- Bak je appelcake in de oven op 175 graden voor 70 tot 90 minuten: de cake is gaar wanneer je er een priem kan insteken die er weer droog uitkomt. Serveert heerlijk warm met vanille roomijs.
Er staat “klop de eieren stijf”, maar zijn dat de volledige eieren of enkel het eiwit?
Beste Elke,
In dit recept zijn dat de volledige eieren.
In een klassiek, luchtig cake recept ga je inderdaad het eiwit apart stijfkloppen en als laatste door het beslag spatelen.