Een klassieker! Bak deze stapel glutenvrije pannenkoeken zodat je makkelijk en goedkoop lekker zal genieten van een stevig ontbijt of een heerlijk tussendoortje.
Tip van grootmoeder: gebruik een pannenkoekenpan die je alleen maar voor pannenkoeken zal gebruiken. Net zoals een gietijzeren wok: niet met zeep gaan afwassen achteraf: gewoon reinigen en inoliën en vooral… blijven pannenkoeken bakken… Uiteraard zal dat lukken wanneer je lekkere recepten vindt, hieronder alvast eentje uit Kerala Indië.
Bonus: 7 extra glutenvrije recepten om te bakken en je vingers van af te likken…
Inhoud
Hoe glutenvrije pannenkoeken bakken?

3 manieren:
- glutenvrije pannenkoekenmix kopen, gebruiksaanwijzing op het pak volgen en bakken maar.
Voordeel: lukt altijd. Nadeel: er zit dikwijls spul in dat je eigenlijk liever niet zou eten - glutenvrije bloem kopen en gebruiken zoals in dit klassiek pannenkoekenrecept.
Voordeel: kan je ook voor ander gebak gebruiken en ideaal voor pannenkoeken zolang je een ervaren bakker bent. Nadeel: 1. Nogal duur voor wat erin zit. 2. Je moet een beetje bakker zijn om de klassieke recepten aan te passen naar de nieuwe glutenvrije bloem, die dikwijls meer of minder vocht (en trager) zal absorberen dan tarwebloem. Anders gezegd: gewoon tarwebloem vervangen met glutenvrije bloem is geen garantie dat het zal lukken. - glutenvrije pannenkoeken recepten zoeken in andere culturen. Zeer dichtbij de Lage Landen kennen we de Bretoense boekweitpannenkoeken.
Ook Glutenvrij Genieten van een lekkere en flink vullende maaltijd dankzij dit hartige boekweitpannenkoeken recept geserveerd met spek, ei en wat kaas. En over Het Kanaal is er de Schotse havermoutpannenkoek. In Ethiopië bakken ze pannenkoeken met glutenvrij teffmeel dat ze spontaan laten gisten: Injera.Nog verder oostwaarts ontdek je talrijke glutenvrije pannenkoeken – ook met spontaan gegist beslag – zoals Thosai (van rijst en linzen) en onderstaande Appam (van rijst).Puntje 1 en 2 kan je onmiddellijk mee aan de slag, puntje 3 is waar het leuk wordt… Wegens er zijn oh zo vele glutenvrije pannenkoeken over de ganse wereld verspreid (wie kent er bijvoorbeeld de Mexicaanse mais tortilla’s niet: mais, dus glutenvrij)… We moeten het warme water dus niet gaan heruitvinden: flink wat landen en culturen bakken reeds eeuwen lekker, glutenvrije pannenkoeken.

Het glutenvrije pannenkoekenrecept hieronder is gebaseerd op de Appam, zie foto hierboven (gebakken in een kleine wok, vandaar de vorm + dun krokant aan de rand). Vermist we oost + west hand in hand doen samengaan:
- vervangen we in het klassieke appam recept rijst + gekookte rijst door rijstebloem en
- gebruiken we droge gist in plaats van spontane gisting.
Uiteraard is je beste optie op reis te gaan en te leren van de plaatselijke bevolking hoe zij hun glutenvrij gebak maken. Tweede beste optie is onderstaand recept :-) Smakelijk!
Wie een andere beproefd glutenvrije pannenkoeken recept heeft: deel het met iedereen hieronder in een reactie! Dankuwel van iedereen die graag pannenkoeken
eet!

Glutenvrije pannenkoeken bakken: lekkerder dan gewone pannenkoeken!
Ingrediënten
- 3 biologische eieren
- 125 ml dunne kokosmelk of gewone, volle melk. Dunne kokosmelk is lopend als volle koemelk, geen dikke kokosroom. Heb je alleen kokosroom, leng dan aan met water tot het even lopend is als gewone koemelk.
- 1/2 theelepel droge gist
- 1 eetlepel gesmolten boter of plantaardige olie
- 1/2 theelepel zout
- 140 gram rijstebloem
- boter en olie om te bakken
Bereiding
- Roer de gist door de lauwwarme kokosmelk (dus wie de melk uit de ijskast haalt: even snel opwarmen in een pan tot je er net je vingers niet aan verbrandt).
- Doe de eieren in een brede kom en klop met een elektrische mixer luchtig op.
- Voeg dan melk, zout en gesmolten boter of olie toe en klop op lage snelheid door elkaar.
- Voeg dan de rijstebloem toe en klop op lage snelheid tot er geen bloemklontertjes meer in het beslag te vinden zijn.
- Dek af met plastiekfolie of een vochtige keukenhanddoek en laat 1 uur gisten op kamertemperatuur.
- Roer na 1 uur je beslag even door elkaar en wanneer het te dik aanvoelt, roer er dan wat kokosroom door en laat een kwartiertje rusten.
- Zet een pan op een middelhoog vuur en beboter de bodem. De eerste keer doe je boter en olie in de pan, wacht tot de boter begint te sissen en giet alles in een kommetje.
- Schep met een pollepel je glutenvrij beslag in de pan en laat bakken tot in het midden belletjes opborrelen en de randen duidelijk droog en krokant gebakken zijn. Je kan lopend beslag logischerwijze niet omdraaien, dus wacht tot de pannenkoek duidelijk droog gebakken is onderaan.
- Draai je pannenkoek om en bak ook de andere kant bruin.
- Haal je rijstpannenkoek uit de pan, dep met een doekje of keukenpapier in je boter/olie mengsel en beboter daarmee de bodem van je koekenpan. Schep er opnieuw met een pollepel pannenkoekenbeslag in en herhaal.
- Serveer je glutenvrije pannenkoeken met honing, banaan en iets dat wat zuur in zich heeft (aardbeien, blauwe bessen of enkele druppels vers geperst citroensap of limoensap) zoals deze heerlijke EN goedkope rabarberconfituur!
- Smakelijk!
BONUS 7x GLUTENVRIJE RECEPTEN: om van te smullen!
- Perfect Glutenvrij Brood dat ieder kan Bakken
- Makkelijk en beproefd recept zodat je zelf glutenvrije broodjes zal bakken: die zeker zullen lukken
- 2x Pruimentaart met Verse Pruimen: Klassiek of Glutenvrij?
- Hoe Lekkere Appelcake Maken + Welke Glutenvrije bloem kies je voor welk Gebak?
- Lekkere havermout pannenkoek : flinterdun en glutenvrij genieten!
- Wist je dat RUST het belangrijkste werk is bij Havermoutwafels?
- Glutenvrije Boekweitpannenkoeken bakken zoals in Bretagne? Best lekker!
Een reactie achterlaten