• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

3x lekkere kalfsfricassee op grootmoeders wijze of: Dé Klassieker

Zin in een overheerlijk stoofpotje? Maak dan deze kalfsfricassee op grootmoeders wijze: alledaags of met feestelijke saus. Of geniet van deze ongelooflijk lekkere klassieker.

U bent hier: OnsKookboek.be>>Vlees Gerechten>>3x lekkere kalfsfricassee op grootmoeders wijze of: Dé Klassieker

Laat een Reactie achter

Zin in een overheerlijk stoofpotje?

Maak dan deze kalfsfricassee op grootmoeders wijze: alledaags of met feestelijke saus.

Of geniet van het 3de recept hieronder: de ongelooflijk lekkere klassieker.

Kalfsfricassee

Kalfsfricassee op grootmoeders wijze voor alledag of bij de feestdagen

Je winter klassieker onder de Belgische recepten: stoofvlees op grootmoeders wijze. Tips hoe lekker én boterzacht vlees kopen, welk bier, hoe maken zonder bier.

Lekker opgediend met gekookte aardappelen, puree, frieten of gebakken aardappelen.

En klassiek geserveerd met erwtjes met peterselie of met Vlaamse asperges.

Grootmoeders kalfsfricassee recept:

  • 750 gram schoudervlees van ’t kalf (schouder of borst), in stukjes gesneden
  • 50 gram echte boter
  • peper en zout
  • 3 tot 4 eetlepels water
  • aardappelbloem

Voor bij de feestdagen (recept 2):

  • Stoofvlees Jeroen Meus
    Kies 1 van deze 17 bieren om het lekkerste stoofvlees van Jeroen Meus te maken. Met Vlaamse ingrediënten die je waarschijnlijk nog niet kent, zodat je klassiek Vlaams stoofvlees zal serveren, liefst met frieten.
    200 gram champignons
  • naar smaak: sap van (1) citroen
  • 1 glas witte wijn
  • 1 eetlepel tomatenpuree

Hoe grootmoeders kalfsfricassee klaarmaken:

  1. Begin met het kalfsvlees met lauw water te wassen en met een zuivere doek weer af te drogen.
  2. Boter bruinen in een gietijzeren pot. Het in stukjes gesneden vlees langs alle kanten goed laten bruinen. Kruiden met peper en zout.
  3. Een beetje water toevoegen naast het vlees.
  4. De stoofpot goed dicht sluiten en het vlees laten garen op een klein pitje!
  5. Het vlees uit de pot halen en de saus binden met aardappelbloem.
Zin in ’n lekker stoofpotje met weinig werk? Maak dan dit blanket recept van varkensvlees…
Voor bij de feestdagen (recept 2):

  1. Net voor het garen van het vlees (ongeveer 30 tot 45 minuten): de champignons toevoegen met citroen, witte wijn en tomatenpuree. Even laten meestoven.
  2. Het vlees uit de pot halen en de saus binden met aardappelbloem.

Klassiek Oud-Vlaams kalfsfricassee recept (Recept 3)

Kalfsragout
Was je op zoek naar een lekker en makkelijk kalfsragout of kalfsblanquette recept? Lees dan hier verder!

Vlamingen en stoverij: het is een eeuwigdurende liefdesgeschiedenis.

Dat de Vlamingen in de vijftiende en zestiende eeuw als musici en diplomaten aan de Italiaanse hoven waren terug te vinden…

…Zou dus ook wel eens zijn sporen kunnen hebben nagelaten in deze Florentijns geïnspireerde stoofpot.

Smakelijk!

En wat maak jij klassiek tijdens de feestdagen?

3x lekkere kalfsfricassee op grootmoeders wijze of: Dé Klassieker

https://www.onskookboek.be
Zin in een overheerlijk stoofpotje? Maak dan deze kalfsfricassee op grootmoeders wijze: alledaags of met feestelijke saus. Of geniet van deze ongelooflijk lekkere klassieker.
5 from 2 votes
Print Recept Pin Recept
Prep Tijd 10 mins
Kook Tijd 1 hr 50 mins
Totaal 2 hrs
Gerecht Stoofpot, stoverij
Keuken Klassiek
Servings 6

Ingrediënten

  • 4 eetlepels koudgeperste olijfolie
  • 900 gram kalfsvlees sucadestuk in blokken van ca. 3 cm
  • 1 eetlepel bloem
  • 300 ml droge witte wijn
  • 1/2 ui gesnipperd
  • 1 wortel geschraapt en gehakt
  • 1 stengel bleekselderij bijgesneden en gehakt
  • 300 ml lichte vleesbouillon
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • het sap en de geraspte schil van 1 citroen
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • indien gewenst: fijne erwtjes uit blik, vers of uit de diepvries

Bereiding
 

  • Verhit de olijfolie in een zware pan op een matig vuur. Doe er de blokken vlees in en bak die in ongeveer 10 minuten onder af en toe omscheppen rondom bruin. Strooi de bloem over het vlees en giet er de wijn bij. Draai het vuur lager, doe het deksel op de pan en laat het geheel vervolgens circa 10 minuten sudderen op een laag vuur.
  • Voeg de ui, wortel, selderij en bouillon toe en schep goed om. Doe het deksel er weer op en laat alles 1 1/2 uur stoven. Voeg als de inhoud te droog wordt wat water toe.
  • Breng de kalfsfricassee op smaak met zout en peper. Roer er indien gewenst nog wat erwtjes door. Voeg het citroensap en de geraspte schil toe, roer goed om en bestrooi met de peterselie. Doe het kalfsvlees over op een schaal en dien op.
Keyword Kalf, Oma, Ragout, Stoofpotje, Witte saus
Ga je dit recept maken?Laat ons weten hoe het was!

En hoe maak jij je lekkerste stoverij of fricassee?

 

Filed Under: Vlees Gerechten

Elke Week Nieuwe OnsKookboek.be Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen +100.000 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste email adres in:

 

Na uw dubbel bevestigd inschrijven, gaat u akkoord met dit Privacy Beleid

Reader Interactions

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Vind Je Recept!

7 Allernieuwste Recepten

  • Superverse kervelsoep met balletjes – 9 Recepten
  • Brood Bakken: Grootmoeder’s Wit + 7x Bruin + 3x Jeroen Meus
  • Topfavoriet! Asperges a la Flamande – Puur genieten van Belgische kwaliteit
  • Asperges met Zalm – Genieten in 15 minuten
  • Je TOP 7 aspergesoep recepten voor 2022! Eenvoudig, klassiek
  • Simpel snel Bananen Smoothie – fris Genieten op hete dagen!
  • Je 5 beste Aardappelsalades van Jamie Oliver tot Jeroen Meus

Footer

Snelle Index

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

Volg Ons Op…

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

TOP index

  • Allerhande recepten
  • Allernieuwste recepten
  • Kerstrecepten
  • Pasta recepten
  • Salade
  • Smoothie Recepten
  • Winterrecepten

Ook lekker…

  • Broccoli
  • Chocolade Recepten
  • Gezond
  • Jamie Oliver
  • Kip
  • Koekjes
  • Lente Recepten
  • Mosselen
  • Eenvoudige Desserts
  • Oosterse recepten
  • Sinterklaas Recepten

Extra

  • Download ons Paleo Recepten Kookboek
  • 120 Recepten voor Beginners
  • Privacybeleid
  • Contact

Copyright © 2022 · Ons Kookboek · Alle Rechten Voorbehouden · Smakelijk!