3x lekkere kalfsfricassee op grootmoeders wijze of: Dé Klassieker
Zin in een overheerlijk stoofpotje? Maak dan deze kalfsfricassee op grootmoeders wijze: alledaags of met feestelijke saus. Of geniet van deze ongelooflijk lekkere klassieker.
Maak dan deze kalfsfricassee op grootmoeders wijze: alledaags of met feestelijke saus.
Of geniet van het 3de recept hieronder: de ongelooflijk lekkere klassieker.
Kalfsfricassee op grootmoeders wijze voor alledag of bij de feestdagen
Je winter klassieker onder de Belgische recepten: stoofvlees op grootmoeders wijze. Tips hoe lekker én boterzacht vlees kopen, welk bier, hoe maken zonder bier.
Lekker opgediend met gekookte aardappelen, puree, frieten of gebakken aardappelen.
En klassiek geserveerd met erwtjes met peterselie of met Vlaamse asperges.
Grootmoeders kalfsfricassee recept:
750 gram schoudervlees van ’t kalf (schouder of borst), in stukjes gesneden
50 gram echte boter
peper en zout
3 tot 4 eetlepels water
aardappelbloem
Voor bij de feestdagen (recept 2):
Kies 1 van deze 17 bieren om het lekkerste stoofvlees van Jeroen Meus te maken. Met Vlaamse ingrediënten die je waarschijnlijk nog niet kent, zodat je klassiek Vlaams stoofvlees zal serveren, liefst met frieten.200 gram champignons
naar smaak: sap van (1) citroen
1 glas witte wijn
1 eetlepel tomatenpuree
Hoe grootmoeders kalfsfricassee klaarmaken:
Begin met het kalfsvlees met lauw water te wassen en met een zuivere doek weer af te drogen.
Boter bruinen in een gietijzeren pot. Het in stukjes gesneden vlees langs alle kanten goed laten bruinen. Kruiden met peper en zout.
Een beetje water toevoegen naast het vlees.
De stoofpot goed dicht sluiten en het vlees laten garen op een klein pitje!
Het vlees uit de pot halen en de saus binden met aardappelbloem.
Zin in ’n lekker stoofpotje met weinig werk? Maak dan dit blanket recept van varkensvlees…Voor bij de feestdagen (recept 2):
Net voor het garen van het vlees (ongeveer 30 tot 45 minuten): de champignons toevoegen met citroen, witte wijn en tomatenpuree. Even laten meestoven.
Het vlees uit de pot halen en de saus binden met aardappelbloem.
Was je op zoek naar een lekker en makkelijk kalfsragout of kalfsblanquette recept? Lees dan hier verder!
Vlamingen en stoverij: het is een eeuwigdurende liefdesgeschiedenis.
Dat de Vlamingen in de vijftiende en zestiende eeuw als musici en diplomaten aan de Italiaanse hoven waren terug te vinden…
…Zou dus ook wel eens zijn sporen kunnen hebben nagelaten in deze Florentijns geïnspireerde stoofpot.
Smakelijk!
En wat maak jij klassiek tijdens de feestdagen?
3x lekkere kalfsfricassee op grootmoeders wijze of: Dé Klassieker
https://www.onskookboek.be
Zin in een overheerlijk stoofpotje? Maak dan deze kalfsfricassee op grootmoeders wijze: alledaags of met feestelijke saus. Of geniet van deze ongelooflijk lekkere klassieker.
900gramkalfsvlees sucadestukin blokken van ca. 3 cm
1eetlepel bloem
300mldroge witte wijn
1/2uigesnipperd
1wortelgeschraapt en gehakt
1stengel bleekselderijbijgesneden en gehakt
300mllichte vleesbouillon
zout en versgemalen zwarte peper
het sap en de geraspte schil van 1 citroen
2eetlepels gehakte peterselie
indien gewenst: fijne erwtjesuit blik, vers of uit de diepvries
Bereiding
Verhit de olijfolie in een zware pan op een matig vuur. Doe er de blokken vlees in en bak die in ongeveer 10 minuten onder af en toe omscheppen rondom bruin. Strooi de bloem over het vlees en giet er de wijn bij. Draai het vuur lager, doe het deksel op de pan en laat het geheel vervolgens circa 10 minuten sudderen op een laag vuur.
Voeg de ui, wortel, selderij en bouillon toe en schep goed om. Doe het deksel er weer op en laat alles 1 1/2 uur stoven. Voeg als de inhoud te droog wordt wat water toe.
Breng de kalfsfricassee op smaak met zout en peper. Roer er indien gewenst nog wat erwtjes door. Voeg het citroensap en de geraspte schil toe, roer goed om en bestrooi met de peterselie. Doe het kalfsvlees over op een schaal en dien op.
Een reactie achterlaten