Zin in ‘n heerlijk gebraad voor bij feest?
Maak dan dit rendiergebraad op Ardeense wijze.
Gegarandeerd dat niemand dat ooit al geproefd heeft.
Lekker en simpel gerecht, met een bij ons minder bekend stuk vlees.
En neen… Er lopen geen rendieren rond in de Belgische Ardennen. Die vind je eerder terug in Noorwegen.
Wat is Ardeens gebraad?
Ardeens gebraad is een stuk varkensgebraad dat licht gepekeld en gerookt wordt.
We gaan in dit recept echter geen Ardeens gebraad gebruiken, maar wel Ardeense hesp. Dit is hesp van gezouten, gedroogd en gerookt varkensvlees. Het is verder een beschermde geografische herkomstbenaming, dus komt wel degelijk uit de Belgische Ardennen.
De Ardense hesp gaat de saus feestelijk op smaak brengen.

Rendiergebraad op Ardeense Wijze - Eens iets anders!
Ingrediënten
Voor het rendiergebraad:
- 2 eetlepels olie
- 800 gram rendiergebraad
- peper en zout
- Voor de mosterdsaus:
- 1 eetlepel olie
- 2 sjalotjes
- 150 gram - 1 dikke snede - Ardense hesp
- 150 ml witte wijn
- 1 dragontakje
- 2 eetlepels mosterd
- 300 ml room
- 100 ml water
- peper en zout naar smaak
Bereiding
- Vet het gebraad in met de olie, kruid met peper en zout en laat 35 tot 40 minuten garen in een ovenschotel in de op 210 graden voorverwarmde oven.
- Maak ondertussen de saus: hak de sjalotjes fijn en stoof ze in een pan op een laag vuur tot ze zacht en doorzichtig (glazig) zijn.
- Voeg er dan de in stukken gesneden ham aan toe, laat een minuut mee braden en blus dan met witte wijn.
- Laat de wijn tot de helft inkoken.
- Voeg er nu de room, fijngesneden dragon en mosterd aan toe, roer om en voeg het water toe. Kruid met peper en laat op een klein vuurtje pruttelen.
- Als het gebraad gegaard is, haal je het uit de ovenschotel, plaats het op een rooster en laat 5 minuten rusten.
- Giet het braadvet uit de ovenschotel, giet er je saus in en schraap de aanbaksels los. bedek met aluminiumfolie en houd warm.
- Snijd het gebraad in sneden van ongeveer 10 mm en dien op met de mosterdsaus, princessenboontjes en aardappels.
Een reactie achterlaten