• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

Zweedse gehaktballetjes

Makkelijk en goedkoop recept om Zweedse gehaktballetjes te maken zodat je snel een lekker vleesgerecht kan serveren.

Onskookboek.be » Vlees Gerechten » Zweedse gehaktballetjes

Laat een Reactie achter

Makkelijk en goedkoop recept om Zweedse gehaktballetjes te maken zodat je snel een lekker vleesgerecht kan serveren.

Je hoeft er dus ook niet voor naar Ikea te rijden…

Iedere Zweedse moeder heeft haar eigen "köttbullar" recept en de variaties gaan van:

  • ui apart stoven en serveren of de ui bij in het gehakt mengen
  • het vlees serveren met dikke bruine jus of met dun kookvocht/jus.
  • Noord-Zweedse recepten gebruiken minder (vet) varkensvlees voor de gehaktballen dan in het zuiden van Zweden

Iedereen in Zweden is het er wel over eens dat brood of beschuitkruimels gezwollen in melk deel moeten uitmaken van de gehaktballen.

Zweedse gehaktballetjes recept

  • 500 gram gemengd gehakt
  • 250 ml melk
  • 75 gram witte broodkruimels
  • 1 ei
  • 1 ui, fijngehakt
  • zout en witte peper
  • gemalen piment (allspice)
  • boter

Zweedse gehaktballetjes maken

Zweedse Gehaktballetjes

  1. Verwarm een klontje boter in de pan en laat hierin de ui op een zeer laag vuur stoven zonder bruin te worden.
  2. Week de broodkruimels in de melk.
  3. Meng het gehakt met de ui, het ei, de melk met de broodkruimels en de kruiden met de hand of een keukenrobot.
  4. Voeg indien nodig wat water toe als het vleesmengsel te stevig aanvoelt.
  5. Je kan de smaak testen door 1 gehaktbal te bakken en indien gewenst de kruiden aan te passen.
  6. Rol balletjes van het gehaktmengsel.
  7. Verwarm flink wat boter in een pan tot de boter bruin kleurt en bruin er dan de gehaktballetjes in. Schud de pan een flink aantal keren om zodat de gehaktballen aan alle kanten gebruind worden.

Serveer Zweedse gehaktballetjes met aardappelpuree, gekookte of gebakken aardappelen en Zweedse, rode lingonbessen (dit zijn niet onze blauwe bosbessen).

Filed Under: Vlees Gerechten

Reader Interactions

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Vind Je Recept!

15 Allernieuwste Recepten

  • Vichyssoise recept – Romige preisoep, warm & koud lekker!
  • 5 heerlijke sauzen om te serveren bij vis
  • Hoe maak je pudding nog lekkerder? – Tip: met limoen of…
  • Je lekkerste chocolade pudding maak je zelf – met chocolade
  • Mexicaanse krabsalade voor op de boterham: lekker!
  • 3x toast avocado met een twist
  • Groene smoothie recepten voor beginners + Tips
  • Je TOP 7 aspergesoep recepten voor 2024! Eenvoudig, klassiek
  • Courgetterolletjes met gehaktballetjes
  • Zo stel je een heerlijk kerstmenu samen
  • Zelf een heerlijk notenbrood bakken? Dat doe je zo
  • 17 recepten om lekkere groentesoep te maken: heb je die met pistou van Jeroen Meus al geproefd?
  • Waarom je zeker eens zelf pasta moet maken
  • 3 lekkere, makkelijke, koude voorgerechten Jeroen Meus
  • Mokka ijs maken zonder ijsmachine: ’n Koud Kunstje!

Footer

Snelle Index

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

TOP index

  • Allerhande recepten
  • Allernieuwste recepten
  • 37 Feestelijk Kerstrecepten voor een makkelijk kerstmenu
  • 17 Simpele Pasta Recepten: want ’n bord pasta smaakt altijd!
  • 21 Lekkerste Salades
  • Smoothie Recepten
  • Winterrecepten: waar je het weer warm van zal krijgen…

Ook lekker…

  • Chocolade Recepten
  • Lekker met kip – 12 heerlijke recepten om van te smullen
  • 12 lekkerste Koekjes Recepten
  • 15 x Mosselen maken: natuur, gebakken, look… Hoe kuisen?
  • Eenvoudige Desserts
  • Oosterse recepten
  • Sinterklaas Recepten

Extra

  • Download onze Kookboeken…
  • Privacybeleid
  • Contact

Copyright © 2025 · Ons Kookboek · Alle Rechten Voorbehouden · Smakelijk!