Makkelijk en goedkoop recept om Zweedse gehaktballetjes te maken zodat je snel een lekker vleesgerecht kan serveren.
Je hoeft er dus ook niet voor naar Ikea te rijden…
Iedere Zweedse moeder heeft haar eigen "köttbullar" recept en de variaties gaan van:
- ui apart stoven en serveren of de ui bij in het gehakt mengen
- het vlees serveren met dikke bruine jus of met dun kookvocht/jus.
- Noord-Zweedse recepten gebruiken minder (vet) varkensvlees voor de gehaktballen dan in het zuiden van Zweden
Iedereen in Zweden is het er wel over eens dat brood of beschuitkruimels gezwollen in melk deel moeten uitmaken van de gehaktballen.
Zweedse gehaktballetjes recept
- 500 gram gemengd gehakt
- 250 ml melk
- 75 gram witte broodkruimels
- 1 ei
- 1 ui, fijngehakt
- zout en witte peper
- gemalen piment (allspice)
- boter
Zweedse gehaktballetjes maken
- Verwarm een klontje boter in de pan en laat hierin de ui op een zeer laag vuur stoven zonder bruin te worden.
- Week de broodkruimels in de melk.
- Meng het gehakt met de ui, het ei, de melk met de broodkruimels en de kruiden met de hand of een keukenrobot.
- Voeg indien nodig wat water toe als het vleesmengsel te stevig aanvoelt.
- Je kan de smaak testen door 1 gehaktbal te bakken en indien gewenst de kruiden aan te passen.
- Rol balletjes van het gehaktmengsel.
- Verwarm flink wat boter in een pan tot de boter bruin kleurt en bruin er dan de gehaktballetjes in. Schud de pan een flink aantal keren om zodat de gehaktballen aan alle kanten gebruind worden.
Serveer Zweedse gehaktballetjes met aardappelpuree, gekookte of gebakken aardappelen en Zweedse, rode lingonbessen (dit zijn niet onze blauwe bosbessen).
Een reactie achterlaten