Makkelijk en lekker witte bonensoep recept met gedroogde bonen, selder, wortel en naar wens kervel, peterselie, spek of Parmezaanse kaas.
Tip: lepel de helft van de soep uit de pot en pureer de rest met een staafmixer (met eventueel wat vers gehakte kervel), voeg alles weer bij elkaar en dien op zodat je nog wat beet van de bonen en wortelen hebt in verder dikke, gepureerde soep.
Voorbereiding: 10 minuten, droge bonen weken: 8 tot 12 uur in zacht water, kooktijd van de soep maximaal 2 uur.
Witte bonensoep recept
- 300 gram droge witte bonen
- 30 gram spekzwoerd (of een lekker dik stuk spek met flink wat vet)
- 1 soepselder
- 1 wortel
- 2 eetlepels olijfolie extra virgin
- 1 bosje peterselie
- zout naar smaak
- kokend water, 1 tot 2 liter
- indien gewenst: parmezaanse kaas
Witte bonensoep maken
- Spoel en reinig de bonen onder koud water.
- Laat de droge, witte bonen 8 tot 12 uur weken in koud water en kook ze dan beetgaar voor ongeveer anderhalf uur.
- Snijd de spekzwoerd of het spek, de selder en de wortel in kleine stukjes.
- Verwarm de olie met de stukjes spek in een soeppot met dikke bodem en laat het spekvet wat smelten.
- Doe er dan de selder en de wortel bij en laat enkele minuten stoven.
- Voeg er de bonen bij, kokend water naar believen.
- Dek de soep af en kook (gedurende 15 minuten) op middelhoog vuur tot de bonen gaar zijn.
- Proef en bijkruiden met peper en zout naar smaak.
- Serveer de witte bonensoep in een kom bestrooid met vers gehakte peterselie en eventueel geraspte Parmezaanse kaas.
Nog nooit witte bonensoep klaargemaakt. Wil het graag proberen met uw recept.
Dag mooi kindje!