Ons Kookboek

Lekkere en makkelijke recepten die ieder kan maken

3x Irish Coffee: Verrassend van Jeroen Meus – Klassiek met Kick van SOS Piet

  • ☃ KERST ⛄
  • A-Z-Index ☜
  • ☕ SOEP ☕
  • ♨ GEBAK
  •   Vlees
  • Makkelijk
  • Chocolade
  • Lekker
  • Paleo
  • Winter
  • ☘ Salade
  • ⛲ Smoothies
  • Privacy

Linzensoep

October 18, 2013 door Ons Kookboek

Goedkoop, makkelijk en lekker winterrecept: maak deze linzensoep met een minimum aan ingrediënten en een maximum aan smaak zodat je kan genieten van een goed vullende soep.

Niets beter dan een hete soep waar je voor moet gaan zitten, en rustig de warmte in je lichaam kan lepelen: een hartelijk warme troost op een koude winterdag.

Voor 6 tot 8 personen: dit recept kan ook gebruikt worden voor spliterwtensoep: vervang de linzen met groene of gele spliterwten die je ook eerst een nacht laat weken.

Linzensoep recept

Voor de Ham(bouillon)

  • 1 gerookte hamschijf: 1 nacht laten weken in koud water
  • 1 gepelde ui in 2 gesneden
  • 1 grof gehakte stengel bleekselderij, houd indien gewenst wat bladeren apart voor de garnering
  • 8 zwarte peperkorrels
  • 1 laurierblad
  • 2 tot 3 takjes verse tijm
  • 1 handvol peterselie stengels

Voor de soep

  • 200 gram groene linzen (of groene spliterwten) die je ook een nacht laat weken in koud water
  • 40 gram boter
  • 1 ui, in stukjes gesneden
  • 1,8 liter bouillon getrokken van de hamschijf
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • wat overschot van de gekookte hamschijf
  • selder of lavas bladeren

Linzensoep klaarmaken

Linzensoep

Voor de ham:

  1. Spoel de hamschijf goed af en laat uitlekken.
  2. Doe de hamschijf in een grote pot met de ui, bleekselder, zwarte peper, laurierblad, peterselie stengels en tijm.
  3. Voeg koud water toe tot alles onder staat en breng aan de kook.
  4. Zet het vuur lager, zet een deksel ietwat scheef over de pot en laat 2 tot 2 en een half uur sudderen totdat het vlees mals is.
  5. Laat afkoelen en zeef de bouillon door een zift in een kom en houd apart om later de linzensoep mee te koken. Proef, en indien te zout, voeg je meer water toe.
  6. Scheur het vlees in hapklare brokken.

Voor de soep:

  1. Linzen wassen en verdwaalde steentjes verwijderen. Indien je spliterwten gebruikt, spoel je de erwten zolang met water tot het water helder blijft.
  2. Smelt de boter in een grote pan op een medium-laag vuur en stoof hierin de stukjes ui tot ze zacht en doorschijnend zijn.
  3. Voeg de linzen (of erwten) en de bouillon toe, breng aan de kook, zet het vuur lager zodat de soep zachtjes kan sudderen en schuim de soep af.
  4. Laat sudderen tot de linzen (of erwten) zeer zacht zijn voor een 20 minuten tot 3 kwartier.
  5. Neem bijvoorbeeld 1/4de van de soep uit de pot en pureer de andere 3/4de met een staafmixer. Voeg meer bouillon toe als het geheel te dik blijkt. Breng op smaak en voeg het niet gepureerde 1/4de terug bij de soep, voeg ook wat ham toe en breng net aan de kook.

Serveer de linzensoep in voorverwarmde soepkommen met in wat olie gebakken sneetjes (stok)brood.

Share and Enjoy !

Elke Week Nieuwe OnsKookboek.be Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen +100.000 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste email adres in:

 

Na uw dubbel bevestigd inschrijven, gaat u akkoord met dit Privacy Beleid

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

AFVALLEN in 2021?

Tijdelijke aanbieding...KLIK HIER!

Recepten Zoeken

7 Allernieuwste Recepten

  • 3x Irish Coffee: Verrassend van Jeroen Meus – Klassiek met Kick van SOS Piet
  • 5x Wonderlijke Worstenbroodjes maken met bladerdeeg: Jeroen Meus, Jamie Oliver, Piet Huysentruyt…
  • Je Snelste Eierpunch recept: Nu maken = Nu drinken!
  • Warme winterse Gluhwein maken doe je snel zo!
  • 7 Keilekkere Konijn Recepten! Klaarmaken met pruimen, op grootmoeders wijze … of à la Jeroen Meus
  • Lekkere speculaas maken à la Jeroen Meus
  • 5x Rode kool met appeltjes – Altijd heerlijk huiselijke herfstkost!

De Beste Recepten Van OnsKooboek.be

  • Konijn klaarmaken
  • Witloof stoven
  • Spruitjes koken
  • Speculaas cookies
  • 7 Broodpudding Recepten: 7 redenen om nooit nog oud brood weg te gooien!
  • Worstenbroodjes Jeroen Meus

7 Makkelijkste Recepten …

  • Witloof stoven
  • Broccoli stomen
  • Granola Sandra Bekkari
  • Hoe maak je guacamole

Aanbevolen en Populair

Soep Recepten voor elke dag

Wie Wil Koekjes of Taart?

Taart recepten

Vlees | Wild | Kip | Curry

Vlees, Wild, Kip en Curry Recepten

Copyright © 2021 · Gezond Leven : Hoe Cholesterol Verlagen ·

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.OkLees meer