Goedkoop, makkelijk en lekker winterrecept: maak deze linzensoep met een minimum aan ingrediënten en een maximum aan smaak zodat je kan genieten van een goed vullende soep.
Niets beter dan een hete soep waar je voor moet gaan zitten, en rustig de warmte in je lichaam kan lepelen: een hartelijk warme troost op een koude winterdag.
Voor 6 tot 8 personen: dit recept kan ook gebruikt worden voor spliterwtensoep: vervang de linzen met groene of gele spliterwten die je ook eerst een nacht laat weken.
Linzensoep recept
Voor de Ham(bouillon)
- 1 gerookte hamschijf: 1 nacht laten weken in koud water
- 1 gepelde ui in 2 gesneden
- 1 grof gehakte stengel bleekselderij, houd indien gewenst wat bladeren apart voor de garnering
- 8 zwarte peperkorrels
- 1 laurierblad
- 2 tot 3 takjes verse tijm
- 1 handvol peterselie stengels
Voor de soep
- 200 gram groene linzen (of groene spliterwten) die je ook een nacht laat weken in koud water
- 40 gram boter
- 1 ui, in stukjes gesneden
- 1,8 liter bouillon getrokken van de hamschijf
- zout en versgemalen zwarte peper
- wat overschot van de gekookte hamschijf
- selder of lavas bladeren
Linzensoep klaarmaken
Voor de ham:
- Spoel de hamschijf goed af en laat uitlekken.
- Doe de hamschijf in een grote pot met de ui, bleekselder, zwarte peper, laurierblad, peterselie stengels en tijm.
- Voeg koud water toe tot alles onder staat en breng aan de kook.
- Zet het vuur lager, zet een deksel ietwat scheef over de pot en laat 2 tot 2 en een half uur sudderen totdat het vlees mals is.
- Laat afkoelen en zeef de bouillon door een zift in een kom en houd apart om later de linzensoep mee te koken. Proef, en indien te zout, voeg je meer water toe.
- Scheur het vlees in hapklare brokken.
Voor de soep:
- Linzen wassen en verdwaalde steentjes verwijderen. Indien je spliterwten gebruikt, spoel je de erwten zolang met water tot het water helder blijft.
- Smelt de boter in een grote pan op een medium-laag vuur en stoof hierin de stukjes ui tot ze zacht en doorschijnend zijn.
- Voeg de linzen (of erwten) en de bouillon toe, breng aan de kook, zet het vuur lager zodat de soep zachtjes kan sudderen en schuim de soep af.
- Laat sudderen tot de linzen (of erwten) zeer zacht zijn voor een 20 minuten tot 3 kwartier.
- Neem bijvoorbeeld 1/4de van de soep uit de pot en pureer de andere 3/4de met een staafmixer. Voeg meer bouillon toe als het geheel te dik blijkt. Breng op smaak en voeg het niet gepureerde 1/4de terug bij de soep, voeg ook wat ham toe en breng net aan de kook.
Serveer de linzensoep in voorverwarmde soepkommen met in wat olie gebakken sneetjes (stok)brood.
Een reactie achterlaten