Ons Kookboek

Lekkere en makkelijke recepten die ieder kan maken

3x Irish Coffee: Verrassend van Jeroen Meus – Klassiek met Kick van SOS Piet

  • ☃ KERST ⛄
  • A-Z-Index ☜
  • ☕ SOEP ☕
  • ♨ GEBAK
  •   Vlees
  • Makkelijk
  • Chocolade
  • Lekker
  • Paleo
  • Winter
  • ☘ Salade
  • ⛲ Smoothies
  • Privacy

Spliterwtensoep

June 22, 2016 door Ons Kookboek

Maak dit spliterwtensoep recept wanneer je met een minimum aan werk in slechts 1 pot – dus achteraf nauwelijks afwas – een volledige, lekkere maaltijd wil serveren.

Behalve in het paleo dieet, ranken spliterwten in vele andere diëten toch wel aan de top van de gezonde ingrediënten. Ze bevatten immers flink wat vezels (en ook het paleo dieet bevestigt dat onze voorouders flink wat meer vezels aten dan wij nu), vitamine B’s en flink wat andere micronutriënten.

Erwtensoep

Superdikke erwtensoep met dubbel zo veel spliterwten, dus ook dubbel zoveel smaak en dubbel voedzaam!

Bovendien kan je deze droge spliterwten makkelijk bewaren, dus zijn ze ten allen tijde beschikbaar om er een heerlijke soep van te maken.

En hier gebeurt dus “het wonderbaarlijke”! … Doe die keiharde, droge halve erwtjes in een pot met water en een stuk gerookt varkensvlees. Na lang sudderen vallen de spliterwten langzaam maar zeker uit elkaar om met het vlees en de eventuele andere soepgroenten een dikke, smeuïge soep te maken.

Flink wat voedingsstoffen, zeer lekker en met gebakken korstjes een heuse maaltijd, die je op zal warmen op een winterse dag of je doet vergeten dat het toch wel veel te veel regent deze (2016) zomer!

Smakelijk!

Spliterwtensoep

Spliterwtensoep
 
Bewaar Print
Werktijd
15 min
Kooktijd
60 min
Totaal
1 h 15 min
 
Maak dit spliterwtensoep recept wanneer je met 1 minimum aan werk in slechts 1 pot - dus achteraf nauwelijks afwas - 1 volledige, lekkere maaltijd wil serveren.
Website: https://www.onskookboek.be
Soort recept: Soep
Cuisine: Klassiek
Voor hoeveel personen: 6
Ingredienten
  • 1 eetlepel gezonde vetstof (dus geen margarine!)
  • 1 ui
  • 2 selderstengels
  • 2 wortelen
  • 4 knoflookteentjes
  • 2.5 liter water
  • 2 aardappelen
  • 1 gerookte varkenshammeke (het deel tussen de varkenspoten en de hesp/achterham)
  • 200tal gram spliterwten
  • 2 laurierblaadjes
  • naar smaak: zeezout of rotszout, vers gemalen peper en zet een potje tabasco op tafel
  • indien gewenst: oud brood en hoeveboter om korstjes te bakken
Bereiding
  1. Neem een grote soeppot met dikke bodem en warm er de olie of hoeveboter in op.
  2. Snijd de ui fijn en begin aan te stoven.
  3. Snijd de selderstengels in kleine stukjes - we gaan de soep niet pureren, dus snijd in stukjes die makkelijk uit te lepelen zijn - en laat mee aanstoven.
  4. Schil de wortelen (tenzij je biologische wortelen hebt, dan gewoon goed wassen), snijd en stukjes en laat mee aanstoven.
  5. Schil ondertussen de knoflookteentjes, snijd of rasp fijn.
  6. Schil ondertussen ook de aardappels en snijd in teerlingen (kleine kubusjes).
  7. Spoel de spliterwten en verwijder eventuele onzuiverheden.
  8. Na een 10 tal minuten stoven, voeg je de knoflook toe, roer goed om en laat meestoven tot het aroma vrijkomt (een minuutje).
  9. Voeg dan de aardappels toe, het varkenshammeke, de spliterwten, de laurierbladeren en het water toe, breng aan de kook en laat sudderen tot de spliterwten zacht gekookt zijn en uit elkaar beginnen te vallen zodat de soep duidelijk begint in te dikken (reken minstens 3 kwartier).
  10. Indien gewenst kan je nu korstjes bakken in een brede pan met een flinke klont hoeveboter.
  11. Verwijder het varkenshammeke, doe het vlees van het been en doe het vlees weer in je spliterwtensoep.
  12. Verwijder de laurierbladeren en roer er naar smaak rotszout of zeezout en vers gemalen zwarte peper door.
  13. Serveer en zet een flesje tabasco mee op tafel.
3.4.3177
 

Share and Enjoy !

Elke Week Nieuwe OnsKookboek.be Recepten in je Mailbox!

Op dit moment halen +100.000 mensen elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis recepten. Wil je ook op de hoogte blijven vul hieronder je beste email adres in:

 

Na uw dubbel bevestigd inschrijven, gaat u akkoord met dit Privacy Beleid

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Geef uw waardering: 5 sterren is de MAX!:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

AFVALLEN in 2021?

Tijdelijke aanbieding...KLIK HIER!

Recepten Zoeken

7 Allernieuwste Recepten

  • 3x Irish Coffee: Verrassend van Jeroen Meus – Klassiek met Kick van SOS Piet
  • 5x Wonderlijke Worstenbroodjes maken met bladerdeeg: Jeroen Meus, Jamie Oliver, Piet Huysentruyt…
  • Je Snelste Eierpunch recept: Nu maken = Nu drinken!
  • Warme winterse Gluhwein maken doe je snel zo!
  • 7 Keilekkere Konijn Recepten! Klaarmaken met pruimen, op grootmoeders wijze … of à la Jeroen Meus
  • Lekkere speculaas maken à la Jeroen Meus
  • 5x Rode kool met appeltjes – Altijd heerlijk huiselijke herfstkost!

De Beste Recepten Van OnsKooboek.be

  • 7 Broodpudding Recepten: 7 redenen om nooit nog oud brood weg te gooien!
  • Konijn klaarmaken
  • Spruitjes koken
  • Witloof stoven
  • Speculaas cookies
  • Ontbijt Sandra Bekkari

7 Makkelijkste Recepten …

  • Witloof stoven
  • Granola Sandra Bekkari
  • Broccoli stomen
  • Hoe maak je guacamole

Aanbevolen en Populair

Soep Recepten voor elke dag

Wie Wil Koekjes of Taart?

Taart recepten

Vlees | Wild | Kip | Curry

Vlees, Wild, Kip en Curry Recepten

Copyright © 2021 · Gezond Leven : Hoe Cholesterol Verlagen ·

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord gaat.OkLees meer