Maak dit spliterwtensoep recept wanneer je met een minimum aan werk in slechts 1 pot – dus achteraf nauwelijks afwas – een volledige, lekkere maaltijd wil serveren.
Behalve in het paleo dieet, ranken spliterwten in vele andere diëten toch wel aan de top van de gezonde ingrediënten. Ze bevatten immers flink wat vezels (en ook het paleo dieet bevestigt dat onze voorouders flink wat meer vezels aten dan wij nu), vitamine B’s en flink wat andere micronutriënten.
![Erwtensoep](https://www.onskookboek.be/wp-content/uploads/2008/11/erwtensoep-150x150.jpg)
Bovendien kan je deze droge spliterwten makkelijk bewaren, dus zijn ze ten allen tijde beschikbaar om er een heerlijke soep van te maken.
En hier gebeurt dus “het wonderbaarlijke”! … Doe die keiharde, droge halve erwtjes in een pot met water en een stuk gerookt varkensvlees. Na lang sudderen vallen de spliterwten langzaam maar zeker uit elkaar om met het vlees en de eventuele andere soepgroenten een dikke, smeuïge soep te maken.
Flink wat voedingsstoffen, zeer lekker en met gebakken korstjes een heuse maaltijd, die je op zal warmen op een winterse dag of je doet vergeten dat het toch wel veel te veel regent deze (2016) zomer!
Smakelijk!
![](https://www.onskookboek.be/wp-content/uploads/2016/06/spliterwtensoep-1.jpg)
Spliterwtensoep
Ingrediënten
- 1 eetlepel gezonde vetstof , liefst geen margarine!
- 1 ui
- 2 selderstengels
- 2 wortelen
- 4 knoflookteentjes
- 2.5 liter water
- 2 aardappelen
- 1 gerookte varkenshammeke (het deel tussen de varkenspoten en de hesp/achterham)
- 200 tal gram spliterwten
- 2 laurierblaadjes
- naar smaak: zeezout of rotszout vers gemalen peper en zet een potje tabasco op tafel
- indien gewenst: oud brood en hoeveboter : om korstjes te bakken
Bereiding
- Neem een grote soeppot met dikke bodem en warm er de olie of hoeveboter in op.
- Snijd de ui fijn en begin aan te stoven.
- Snijd de selderstengels in kleine stukjes - we gaan de soep niet pureren, dus snijd in stukjes die makkelijk uit te lepelen zijn - en laat mee aanstoven.
- Schil de wortelen (tenzij je biologische wortelen hebt, dan gewoon goed wassen), snijd en stukjes en laat mee aanstoven.
- Schil ondertussen de knoflookteentjes, snijd of rasp fijn.
- Schil ondertussen ook de aardappels en snijd in teerlingen (kleine kubusjes).
- Spoel de spliterwten en verwijder eventuele onzuiverheden.
- Na een 10 tal minuten stoven, voeg je de knoflook toe, roer goed om en laat meestoven tot het aroma vrijkomt (een minuutje).
- Voeg dan de aardappels toe, het varkenshammeke, de spliterwten, de laurierbladeren en het water toe, breng aan de kook en laat sudderen tot de spliterwten zacht gekookt zijn en uit elkaar beginnen te vallen zodat de soep duidelijk begint in te dikken (reken minstens 3 kwartier).
- Indien gewenst kan je nu korstjes bakken in een brede pan met een flinke klont hoeveboter.
- Verwijder het varkenshammeke, doe het vlees van het been en doe het vlees weer in je spliterwtensoep.
- Verwijder de laurierbladeren en roer er naar smaak rotszout of zeezout en vers gemalen zwarte peper door.
- Serveer en zet een flesje tabasco mee op tafel.
Een reactie achterlaten