In de receptenblog van Alberto: LekkerHapje.nl kan je een lekker gebakken rijst recept lezen. Vraagt Alberto of wij dit in Maleisië ook zo zelf koken?
Antwoord is dat ieder zo zijn eigen manier van koken heeft, maar het recept van Alberto’s Nasi Goreng kan evenzeer hier in Maleisië gekookt worden alsook in Nederland of België.
Tips voor gebakken rijst:
- gebruik rijst gewoon gekookt 1 dag voordien, dan kleeft de rijst niet (zo) in de pan (dit gerecht is immers ideaal om een restje rijst weer volop smaak te geven en in een nieuw gerecht om te toveren, zeker als je nog restjes vlees hebt van de dag ervoor)
- eitjes horen bij nasi goreng
- hete pepers om de gebakken rijst wat "oempf" te geven
- alles in 1 wok of hete pan klaarmaken (scheelt aan afwas)
Makkelijk Nasi Goreng recept
Dit gerecht kook je volgens je eigen smaak en wat je maar in je ijskast kan vinden: probeer het recept van Alberto of gebruik het recept hieronder, maar belangrijk is dat je je fantasie laat werken als je nasi goreng gaat zelf koken.
Ingrediënten voor 2 personen
- 1 koffielepel "sambal oelek". Vermits wij dit in Maleisië niet hebben, gebruiken we 1 koffielepel "Chili boh" wat een chili-pasta is. Doen daar dan het sap van 1 Calamansi-citroentje bij (limau kasturi noemt dat in Maleisië)
- 1 eetlepel bruine suiker (wij gebruiken in onze keuken geen ketjap)
- 1 grote ui, in dikke ringen-schijven gesneden
- enkele fijne, jonge stengels selder uit de tuin
- groenten die je bij de hand hebt (ik gebruikte 1 fijngesneden wortel en heb steeds wat erwtjes in de diepvries)
- 2 kleine eitjes
- soja saus
- 1 stengel lente-ui, gesnipperd
- overschot van (gebraden) vlees indien voorhanden
Nasi goreng klaarmaken
- Neem de rijst uit de ijskast in je hand en "wrijf de rijst terug in korreltjes", de rijst valt mooi uit elkaar en plakt niet. Laat op temperatuur komen.
- Doe olie in een pan en bak de ui fruitig (5 tot 10 minuten) op een laag vuurtje. Doe er dan de sambal, bruine suiker en citroen bij en laat verder sudderen.
- Doe de extra groenten bij de ui.
- Laat de groenten half gaar roerbakken op groter vuur.
- Doe in een schaaltje het ei, lenteuitjes, selder, soja saus, en roer goed om. (indien je verse overschotjes van vlees hebt, is dit het ideale moment om ook je vlees door de eieren te roeren)
- Zet het vuur hoog en roer het ei bij de rijst tot het ei goed gebakken is en rondom de rijstkorrels kleeft. (bak en roer er op los zou ik zeggen)
- Proef en breng je nasi goreng verder op smaak met soja saus of zout of extra sambal of verse chilies of citroensap.
Een reactie achterlaten