Maak zelf je eigen ijstaart met dit makkelijk dessert recept voor omelet siberienne zodat je goedkoop en met je favoriete roomijs-smaken een lekker dessert kan maken.
Omelet sibérienne, ook bekend als omelet siberien , is een heerlijk roomijs recept dat gemaakt wordt met cake en ijs in een jasje van stijfgeklopt eiwit dat onder de gril verkleurt tot een bruingeel korstje. Je kan deze roomijs cakes ook met warme rum flamberen tijdens het serveren op tafel.
Siberische Omelet voor 4 personen
- 1 cake van ongeveer 400 gram
- een halve liter vanille ijs (of gebruik uw favoriete roomijs smaken)
- 60 gram suiker
- 2 verse eiwitten van eieren van organisch geteelde kippen, zorg dat er geen dooier in het eiwit geraakt
- 2 eetlepels water
- 1/2 theelepel vanille-extract
- eventueel een snuifje zout
Hoe maak je een omelet siberien of siberienne
Snelle manier voor 1 grote omelet:
Voor zij die snel willen werken: snijd de cake in plakjes,
- bekleed er de bodem en de zijkanten van een vuurvaste schotel mee,
- vul met roomijs en
- dek af met een snede cake.
- Zet alles terug in de diepvries.
Artistieke methode voor 4 kleine roomijs desserts:
- Snijdt de cake in de lengte door in sneden van 1.3 dikte.
- Snijd dan 8 cirkels uit de cake sneden met een koekjesvorm van ongeveer 8cm diameter.
- Schep een bol vanille ijs op 4 ronde cake sneden.
- Leg op elke bol roomijs een ander stuk ronde cake snede.
- Druk de bovenste snede naar beneden en snijd/schep het ijs dat eventueel ontsnapt uit de cake met een mes weg.
- Leg op een bord (of bakplaat), dek af met plastiekfolie en vries minimum 15 minuten in de diepvries in.
- Klop nu de eiwitten stijf met eventueel een snuifje zout totdat er pieken ontstaan en klop er dan de suiker en het vanille extract onder. Als je het gesofisticeerd wil aanpakken, breng je een pan met een bodem water aan de kook. Zet een metalen kom over de top van de pan en vul met de eiwitten, water, suiker en het snuifje zout. Klop op lage snelheid met een handmixer (met
kloppers) een 3 tot 5 tal minuten tot het eiwit 60 graden Celsius warm is. Verhoog dan de snelheid van de kloppers en klop een 3 tal minuten verder. Haal de kom van de warme pot en klop een 4 tal minuten verder. Van zodra er pieken vormen, klop je het vanille extract eronder. Bedek de kom met plastiekfolie en laat minstens 15 minuten afkoelen in de ijskast. - Verwarm een oven met een top-gril voor op 175 graden C.
- Haal de roomijs cakes uit de diepvries en spatel er het stijf geklopte eiwit rondom rond, trek wat strepen in het eiwit of maak flink wat pieken.
- Plaats de meringues in de oven, zo dicht mogelijk tegen de gril en bruin de toppen voor ongeveer 1 minuut. Of zet ze in het midden van de oven en laat bakken tot het eiwit mooi lichtbruin begint te kleuren.
- Serveer per persoon of snijd de omelet in de vuurvaste schotel in plakken en dien direct op.
Je kan ook nog wat brandewijn van 40% verwarmen, aansteken en hiermee de omelet siberienne flamberen.
Een reactie achterlaten