5 lekkere mosterdsaus recepten voor bij kip, mosselen, vis en ham. Makkelijke en snelle, warme en koude sausjes, met verschillende soorten mosterd en 1 recept met honing.
Mosterd is je belangrijkste smaakmaker, dus de keuze van je mosterd bepaald grotendeels de smaak van de saus.
Natuurlijk is er een recept met de klassieke mosterd van Devos-Lemmens. Ook een recept met Dijon mosterd en hier kies je dus voor je favoriete Dijon merk. Je kan natuurlijk ook meerde mosterdsoorten met elkaar mengen voor alweer een nieuwe smaak.
Tenslotte geven we ook lekkere recepten voor een warme saus recept met mosterdpoeder.
Devos Lemmens dipsaus
Meng 1 eetlepel Devos Lemmens met 2 eetlepels zure room en peper. Voeg er dan 1 eetlepel vers gehakte peterselie aan toe, roer nogmaals en klaar.
Koude honing mosterdsaus
Neem een maatbeker en vul met 125 ml Dijon mosterd, 125 ml homing, 2 eetlepels mayonaise, 1 eetlepel vers geperst citroensap, peper en zout en meng alles door elkaar. Dit sausje is heerlijk bij gefrituurde of gebakken kip.
Supermakkelijk warme of koude mosterdsaus met 2 soorten mosterd
- 300 ml crème fraîche
- 3 eetlepels mosterd met mosterdzaadjes
- 1 eetlepel Dijon mosterd
- peper
- indien gewenst: fijngehakte koriander (voor de warme saus) of fijngehakte peterselie (voor de koude saus)
- Kook de room in een sauspannetje en laat een 4 tot 5 minuten inkoken op een laag vuurtje.
- Voeg er dan de 2 soorten mosterd bij en flink wat peper. Voor de warme saus voeg je er indien gewenst koriander aan toe en serveer warm (lekker over kip geserveerd). Voor de koude saus laat je alles afkoelen en voeg er dan indien gewenst peterselie bij.
Warme saus met mosterdpoeder, bloem en dooiers
- 1 eetlepel bloem
- 150 gram witte suiker
- 1 eetlepel mosterd poeder
- 235ml volle melk
- 2 eierdooiers
- 120 ml dragon azijn
- Meng in een kleine kommetje de bloem, suiker en mosterd poeder goed door elkaar.
- Klop de melk en de eierdooiers in een steelpannetje en klop er dan het suikermengsel door.
- Roer er de azijn onder en breng onder voortdurend roeren op een middelhoog vuur aan de kook.
- Zet het vuur lager, blijf kloppen en laat sudderen tot de saus verdikt.
Warm met mosterdpoeder, meer dooiers geen bloem
- 1/4 kopje Colman’s droge mosterd
- 1/2 kopje suiker
- 2 theelepels zeezout
- 1/2 theelepel versgemalen zwarte peper
- 1/2 kopje witte azijn
- 2 kopjes slagroom
- 4 hele, opgeklopte eierdooiers
- Doe de mosterd, peper en zout en suiker in een sauspan.
- Klop er de azijn, room en eierdooiers bij zodat alles goed gemengd is.
- Zet de sauspan op een laag vuur en blijf met een garde kloppen tot de saus indikt.
- Serveer direct.
Een reactie achterlaten