Makkelijk en lekker recept dat altijd lukt, zodat je in 1 keer zowel witte, melk en pure chocolademousse kan maken, geïnspireerd door een recept van Piet Huysentruyt.
Deze mousse bevat geen eiwit, zakt dan ook nooit door, maar bevat superveel slagroom en dus veel vet (zeeeeer lekker, maar geniet met mate!). We raden dan ook aan 3 versies van de mousse te maken en voor ieder op een bord 3 kleine schepjes van de 3 soorten mousse te serveren, mooi afgewerkt met wat vers fruit en een cacaopoeder afdruk (zoals op de foto: leg lepel en vork op het bord en zeef er cacaopoeder over).
Geniet, maar wel met mate: het gaat hem hier vooral om de smaak en de gezelligheid rondom te tafel, er is immers al eten genoeg tijdens de feestdagen.
Chocolademousse ingrediënten:
- 100 gram chocolade: wit, of melk of puur (fondant), naargelang je voorkeur. Het meest plezier zal je beleven door de 3 smaken op 1 bord te serveren.
- 200 ml slagroom van minimum 33% vet
- een klontje boter
- 2 eierdooiers
- 25 gram suiker
Chocolademousse maken
- Zet de chocolade in een kom in een warm water bad, doe er een klontje boter bij en laat smelten.
- Roer alles goed onder elkaar en laat afkoelen zodat je je niet verbrandt als je aan een lepel van dit chocolademengsel (om maar te zeggen: zit niet met je vingers in de chocolade te proeven als je het serveert aan gasten)
- Doe de suiker bij de eierdooiers en klop tot een luchtige room (je mag geen suikerkorrels meer horen bij het mixen).
- Klop apart de ijskast-koude slagroom stijf.
- Voeg de gesmolten chocolade bij de eierdooiers en klop goed onder elkaar. Werk je met 3 chocolade’s, verdeel dan logischerwijze het goed opgeklopte, zoete eigeel in 3.
- Spatel er nu de stijfgeklopte slagroom onder en klaar is de mousse.
- Serveer 1 eetlepel per chocolademousse smaak op een bord, strooi wat cacaopoeder op het bord en met een vlugge zwaai van een lepel gesmolten chocolade werk je strepen over je bord.
- Laat in de ijskast afkoelen alvorens te serveren.
man, dit is lekker! En zelfs ik kon dit maken. heerlijk