5 lekkere en heerlijk makkelijke aperitiefhapjes van Piet Huysentruyt uit SOS Piet, Lekker Thuis en de Perfecte Keuken.
Lekkere kippenvleugels wokken, ham met bladerdeeg bakken, snel garnalen bakken met een pittige sausje afgewerkt, een creatieve combinatie van roomijs met vis en tenslotte gebakken aubergineschijfjes met mozzarellakaas.
Vermits Piet met de kippenvleugeltjes de oosterse toer op gaat, vermelden we ook even hoe het in Azië wordt klaargemaakt: eerst marineer je de vleugeltjes in een makkelijke marinade van honing en sojasaus. Garneren met sesamzaadjes en serveren met een lekkere chilisaus.
Kippenvleugels in de wok uit Lekker Thuis
Voor 4 personen, klaar in minder dan 15 minuten.
Ingrediënten:
- 24 kippenvleugels
- 6 eetlepels sojasaus
- 4 eetlepels suiker
- 4 eetlepels balsamicoazijn
- 4 eetlepels versgehakte korianderblaadjes
- 2 verse teentjes knoflook
- 2 eetlepels gehakte gember
- Piet’s reclame voor zijn wokmolentje (een kruidenmengeling van geroosterde look, geroosterd sesamzaad, zwarte peper, korianderzaad, ui, zeezout, venkelzaad, kaneel, gember, kruidnagel, en anijs)
- vetstof om te bakken, sinds we gaan wokken adviseert ons kookboek arachideolie
Bereidingswijze:
- Hak de knoflook met de gember samen zeer fijn.
- Maak indien gewenst boutjes van de kippenvleugels of gebruik ze zoals ze zijn, kruid met uw favoriete kruiden (Piet maakt natuurlijk reclame voor zijn wokmolentje, probeer eens met kippenkruiden of 5 kruidenmengeling) en wok de vleugels in de vetstof of olie tot ze er mooi bruin uitzien.
- Strooi wat suiker over de kippenvleugels en karameliseer voor 2 tot 3 minuten.
- Blus de wok met de sojasaus en de balsamicoazijn en sojasaus.
- Strooi er de gember en look over en laat de saus even doorkoken totdat ze mooi rond de boutjes zit.
- Strooi er de versgehakte korianderblaadjes over en serveer als feestelijk aperitiefhapje.
Aperitiefhapje: palmhartje met Ganda Ham uit Lekker Thuis
Voor 4 personen, klaar binnen het uur.
Ingrediënten:
- 4 schijfjes Ganda Ham: dit is duidelijk de sponsor van het recept, dus gebruik om het even welk gedroogd vlees dat je lekker vind (Serrano, prosciutto, parma ham, gerookt spek…)
- 2 velletjes bladerdeeg
- 2 eierdooiers
- boter of olie om een bakplaat in te vetten
Aperitiefhapje met ham klaarmaken:
- Leg de velletjes bladerdeeg op een werkplank en smeer in met de eierdooiers.
- Leg de Ganda ham op de velletjes en smeer ze ook in met de eierdooiers.
- Plooi beide randen van het velletje naar het midden toe en duw ze tegen elkaar aan.
- Leg de rolletjes voor ongeveer 1 uur in de diepvries.
- Oven voorverwarmen op 180 graden Celsius.
- Haal de rolletjes uit de diepvries, snijd in plakjes van een halve centimeter en leg op een ingevette bakplaat.
- Bak de plakjes Ganda Ham voor een 25tal minuten op 180 graden.
Vanillemilkshake met knapperige groenten en gerookte paling of forel aperitiefhapje
Uit De Perfecte Keuken, voor 4 personen klaar in minder dan 15 minuten, een ietwat gedurfde combinatie van hartige en zoet, de ene vind het al lekkerder dan de andere…
Ingrediënten:
- 1 stukje gerookte forel of gerookte paling
- een potje roomijs met vanillesmaak
- 1 Granny Smith appel
- 1 komkommer
- 1 sjalot
- veel vers gemalen peper
- enkele takjes verse dille, gehakt
Vissalade bereiden:
Het meeste werk zit hem voor dit voorgerecht in het zeer fijn snijden van de verse groenten en fruit. Je hebt hiervoor een scherp mes nodig zodat je kubusjes van 2 mm kan snijden (snijd in julienne en dan in brunoise).
- Snijd de appel, komkommer en de sjalot zeer, zeer fijn in stukjes van 2 mm.
- Snijd de forel of paling in kleine stukken.
- Laat het roomijs wat smelten, roer het om en plet het.
- Meng er flink wat peper en de vers gehakte dille onder.
- Neem enkele kleine potjes en vul met vis, brunoise en de vanilleroomijs saus.
Scampi diabolique uit SOS Piet
Lees de bereiding voor 4 personen, klaar in minder dan een half uur op het scampi diabolique recept
Auberginerolletjes met mozzarella uit Lekker Thuis
Voor 4 personen, klaar binnen het uur.
Ingrediënten:
- 2 bollen mozzarella kaas, in blokjes gesneden
- 2 aubergines
- Provençaalse kruiden of tijm
- olijfolie (al dan niet ook in spray)
Aubergines klaarmaken:
- Snijd de aubergines in de lengte in schijfjes.
- Bak de schijfjes aan in de olie, let erop niet teveel olie te gebruiken, want de olie wordt soms bijna volledig opgeslorpt door de aubergine.
- Kruid met wat zout, tijm en peper en laat afkoelen.
- Oven voorverwarmen op 180 graden Celsius.
- Rol de afgekoelde aubergineschijfjes op met de blokjes mozzarella.
- Spuit of vet een ovenschotel in met olie.
- Plaats de auberginerolletjes in de ovenschotel en giet er nog een extra scheutje olijfolie over.
- Zet de aubergines met de mozzarella een 6 tal minuten in de oven en serveer als aperitiefhapje.
Voor meer recepten van Piet raden we je aan zijn kookboeken aan te schaffen met de exacte recepten, ingrediënten en de perfecte kooktechnieken, wij willen hierboven al wel eens iets anders vermelden dan Piet’s reclame-ingrediënten.
Een reactie achterlaten