Leer hoe je in minder dan 10 minuten mosselen met frietjes kan smullen volgens dit lekker makkelijke mosselen recept van Piet Huysentruyt.
Duidelijk een klassiek recept om mosselen te koken, zoals ook mijn grootmoeder het al deed, behalve dan de look en wijn (de wijn werd vervangen door enkele druppels zelf gemaakte wijnazijn of vers geperst citroensap en een glas water).
Voor een snel dipsausje neem je wat mayonnaise en doe er een extra schep mosterd bij. Ook lekker is wat van het kookvocht en wat azijn onder je mayonnaise te mengen.
Mosselen natuur voor 4 personen
- 3 kg Zeeuwse mosselen
- 6 stelen selder
- 2 ajuinen
- 2 tenen knoflook
- een half bosje peterselie, grof gesneden
- flink wat vers gemalen peper
- 400 ml witte wijn
Mosselen koken
- Maak eerst je dipsaus. Wil je frieten serveren bij de mosselen, begin daar dan eerst mee en bak ze voor. Bak ze de tweede keer goudbruin krokant wanneer de mosselen gaar stomen.
- Doe wat boter of olie in een mosselpot, snijd de ajuin, selder, knoflook en peterselie grofweg in stukken, doe alle groenten in de pot en stoof aan.
- Spoel ondertussen de mosselen.
- Als de groenten mooi glazig zijn, voeg je er de mosselen aan toe. Doe de pot niet vol tot aan het deksel, maar laat een beetje ruimte vrij zodat de mosselen makkelijk kunnen openen.
- Strooi er goed wat verse peper van de molen over, schudt alles op totdat de groenten mooi van boven liggen.
- Giet er de wijn over die onmiddellijk gaat stomen, doe direct het deksel op de pot en laat 5 tot 6 minuten koken.
De mosselen zijn gekookt als ze gaar zijn. Laat ze een minuutje langer koken als je – zoals Piet Huysentruyt zegt – de mosselen graag "sappig in je mond doet smelten".
Pauwels Patrick zegt
Toch gene brol maar fantastico die mosselen van Piet