2 lekkere spruitjessoep recepten: supersnel klaar van Piet Huysentruyt of een oerdegelijke gepureerde soep van Jeroen Meus. Beide soepen geserveerd met spek en broodkorstjes.
Piet wint tijd door de spruitjes eerst te stomen (altijd handig als je een stoomoven hebt, anders moet je water aan de kook brengen en stomen in een stoommandje) en dan tegelijk met het spek aan te bakken in boter zodat je nog een krokante beet aan de spruitjes hebt.
Jeroen’s recept vraagt een half uur om de spruitjes te garen in bouillon + eerst het spek aanbakken zodat je vetstof hebt waarin je eerst de ajuinen en daarna de spruitjes aanstooft. Ondertussen heb je al de tijd om je broodkorstjes te bakken en de extra spruitjes te blancheren.
Persoonlijk raden we aan de spruitjes niet langer dan 10 minuten mee te laten koken, zodat de minder aangename koolsmaken niet de bovenhand zullen krijgen.
Wat spruitjessmaak betreft gaat de voorkeur naar Jeroen’s spruitjespureesoep, waar Piet – oneerbiedig gezegd – zijn PH bouillonnetje met water klaarmaakt, waarin stukjes gegaarde spruitjes in te vinden zijn plus lekker krokant spek en lookcroutons. Duidelijk 2 verschillende smaken met bijna dezelfde ingrediënten en duidelijk verschillende kooktechnieken: 2 creatieve variaties op eenzelfde thema.
Spruitjessoep Jeroen Meus voor 4 personen
- spekvet – altijd een goede keuze bij spruitjes
- 250 gram spruitjes
- 1 ui
- 1 knoflookteentje
- 1 kleine aardappel
- 750 ml kippenbouillon
- peper, rotszout en muskaatnoot
- Jeroen’s typische kruidentuiltje voor wie de verse ingrediënten heeft: laurierblaadjes, tijmtakjes en peterseliestengels samenbinden en het touwtje aan het oor van de pot binden zodat je het kruidentuiltje makkelijk waar uit de soeppot kan vissen.
Jeroen’s garnering is echter zoveel werk, dat we die achterwege laten: gewoon spek bakken en broodkorstjes is het makkelijkst, en gebruik het spekvet van het krokant gebakken spek.
- Warm het spekvet op in een grote soeppot.
- Kook de bouillon, zodat je geen koude bouillon bij de soepgroenten gaat gieten (tijd uitgespaard dus).
- Snijd de ui grof en begin aan te stoven in het spekvet.
- Voeg ook een geschild knoflookteentje toe.
- Schil ondertussen de aardappel en snijd in kleine stukjes: voeg toe bij de aanstovende uien.
- Ga ondertussen de spruitjes kuisen: kontje er af snijden en bruine blaadjes weggooien. Snijd de spruitjes in 2 of in 4.
- Na minstens 5 minuten uien stoven, voeg je de spruitjes toe en laat enkele minuten mee aanstoven.
- Voeg dan je kippenbouillon toe en het kruidentuiltje toe, breng aan de kook en laat sudderen tot de aardappels gegaard zijn (maximaal een 10 minuten).
- Neem een staafmixer en pureer de soep. Breng verder op smaak met peper, rotszout en nootmuskaat.
- Laat de soep nog 1 minuut doorkoken zodat het zetmeel uit de gemixte aardappels de soep meer zal binden.
Spruitjessoep Piet Huysentruyt voor 4 personen
Piet Huysentruyt maakt reclame voor stoomovens, en gaat de spruitjes eerst stomen alvorens verder aan te stoven. Wie geen stoomoven heeft… kan ook gewoon de spruitjes stoven zonder stomen. Voordeel van de stoomoven is dat Piet al zijn soepgroenten tegelijk mee laat stomen met de spruiten en zo dus flink wat tijd uitspaart en toch soepgroenten in de soep heeft.
Dus uiteindelijk hangt alles af van een goede bouillon, Piet maakt reclame voor zijn PH bouillon, die hij over de gestoofde soepgroenten giet.
Tenslotte kiest Piet ook voor de combinatie spek – spruitjes en gaat hij apart nog korstjes bakken. De ingrediënten zijn dus ietwat gelijk aan die van Jeroen Meus, alleen worden ze niet gepureerd en beide chefs maken vooral het verschil in de presentatie van hun gerecht.
- Kuis 20 spruitjes, verwijder ook de voet en begin aan te stoven in hoeveboter in een brede pan.
- Snijd 4 repen spek in dobbelsteentjes en bak mee (krokant) aan met de spruitjes.
- Giet er daarna 600 ml bouillon over, breng zo snel mogelijk aan de kook en je soep is klaar (proef en pas indien nodig de kruiding aan).
- Bak ondertussen ook broodkorstjes in pindanootolie (dat dus goed de hitte verdraagt, ideaal om in te bakken) en serveer ze met de spruitjessoep.
Een reactie achterlaten