Zeer makkelijk en lekker eendenborst recept zodat je snel zelf een ganse feestelijke maaltijd kan klaarmaken met sinaasappelsaus en pommes duchesses.
De grootte van eendenborsten varieert enorm van ras tot ras, maar allen hebben ze 1 ding gemeen: een flinke hoeveelheid vet. Dit vet zorgt ervoor dat het vlees smakelijk, sappig en zacht blijft, maar dat je soms flink wat vet uit de pan moet verwijderen.
Alhoewel eendenborstfilet traditioneel wordt opgediend met sinaasappelsaus, kan je het even goed serveren met ander fruit zoals pruimen, peren en zelfs druiven. De borst is ook ideaal voor in Thaise rode curry, roerbakgerechten en in de tandoori gril.
Eendenborst recept voor 6 personen
3 Barbarijse (Muscovy) eendenborsten (ongeveer 750 gram)
- zeezout en versgemalen zwarte peper
- zware bodem ovenvaste koekenpan of vuurvaste schotel
Eendenborst bakken
- Verwarm de oven voor op 200 graden C.
- Met een scherp mes snijdt je een kris kras patroon in het vet van de eendenborsten.
- Bestrooi de filets met zout en peper.
- Verwarm een ovenvaste koekenpan met zware bodem op een middelhoog vuur.
- Leg de borsten met het vet op de pan voor een 6tal minuten zodat het vet vrijkomt.
- Draai dan de eendenborsten om en schroei dicht in een minuut.
- Draai de borsten terug met het vet naar beneden en plaats in de voorverwarmde oven voor 7 tot 9 minuten tot de borst saignant (medium rare) gebakken is.
- Haal de eendenborst uit de oven en laat 5 minuten rusten op een warme schotel met deksel vooraleer in dunne plakjes te snijden en te serveren.
Sinaasappelsaus maken
- 2 sinaasappels, schil geraspt in julienne en sap apart
- 60 ml droge witte wijn
- 1 eetlepel sinaasappellikeur (Cointreau, Grand Marnier)
- 1 eetlepel cognac
- zout en peper
- indien gewenst: een klontje boter of wat room
- 1 sinaasappel in schijfjes gesneden voor de garnering
- 60ml kippenbouillon
- Giet het meeste vet uit de vuurvaste schotel op pan en blus met de witte wijn.
- Voeg de sinaasappellikeur toe en breng aan de kook.
- Voeg het sinaasappelsap en de kippenbouillon toe en laat indikken tot een mooie stroperige saus.
- Voeg de geraspte schil toe en wat room of boter.
- Blancheer en koel de sinaasappel schijfjes een paar keer met telkens nieuw water.
- Strooi er wat zout over en laat karameliseren in een pan.
Serveer enkele plakjes eeendenborst met een schijfje sinaasappel en wat sinaasappelsaus, enkele blaadjes rucola salade en pommes duchesses. Serveer de rest van de sinaasappelsaus in een sauskommetje.
Relatief eenvoudig en superlekker!
dat lijkt mij ingewikkelt