Op zoek naar een lekkere Thaise salade? Ga dan aan de slag met dit authentiek Thais recept, zodat je snel zal genieten van alle 5 Thaise smaken in je gerecht.
Thaise recepten
Wie in Thailand is geweest of een Thais restaurant heeft bezocht, zal volgende recepten zeker herkennen: pittige garnaal soep (Tom Yam), groene curries en ananasrijst (gebakken rijst geserveerd in een gehalveerde, uitgeholde ananas).

Thailand is waarschijnlijk een van de meest diverse en complexe landen in Azië.
Aardrijkskundig ligt het is halverwege tussen India en China, en dus is het niet verwonderlijk dat de Thaise nationale gerechten sterke invloeden bevatten uit deze twee heel verschillende culturen.

Een Thaise maaltijd biedt een combinatie van contrasterende, complementaire smaken: zoet, pikant, zuur, zout en soms bitter.
Net als Thaise chefs moet je tijdens het klaarmaken van deze recepten steeds proeven zodat je de voor jou perfecte balans van deze 5 smaken bereikt.
In Thailand ken je geen gangen in het menu die na elkaar volgen: alle gerechten worden op hetzelfde moment geserveerd en gedeeld met ieder die aan tafel zit.

Zoals dikwijls in Azië, zal er naast het typische kommetje rijst een verscheidenheid aan gerechten op de Thaise tafel staan:
- soep,
- curry,
- een gestoomde gerecht,
- een gebakken gerecht,
- een salade en
- enkele dipsausjes.

Wanneer jij een authentieke Thaise maaltijd wil serveren, kan je reeds flink wat inspiratie opdoen met de recepten op deze pagina. Voor de vegetariërs kan je dikwijls een klassiek gerecht snel vegetarisch maken door het eenvoudig weglaten van alle niet vegetarisch ingrediënten – zoals vissaus te vervangen met sojasaus, uiteraard met een andere smaak – of door het toevoegen van tofu voor wie toch plantaardige eiwitten in het gerecht wil.
Probeer een of alle recepten die je ziet in de kleine foto’s op deze pagina en deel in de fierheid, die Thaise keukenchefs terecht voelen bij het serveren van hun unieke en aromatische gerechten.
Oosterse, Thaise pomelo salade
Pomelo is – voor zover ik al gezien heb- de grootste van alle citrusvruchten. Het fruit heeft een zeer dikke, gele/groene schil en de witte bittere rand rondom het vruchtvlees smaakt zoals pompelmoes. Het vruchtvlees van de pomelo smaakt helemaal niet bitter, ook niet zuur en lichtjes zoet. Je kan 1 vrucht leukweg met zijn tweeën eten als flinke tussendoor. In Thailand maken ze er salades mee en in India gaat het mee onder chutneys.
Dit fruit vindt zijn oorsprong in Thailand en Maleisië, maar is hier in Maleisië niet echt makkelijk te verkrijgen. Logischerwijze dat je het ook niet makkelijk in de lage Landen zal terugvinden en wegens het lange transport kan het fruit ietwat droog op je bord aankomen. Vandaar makkelijk te vervangen met niet zure sinaasappel en/of pompelmoes, waar je dan ook weer zorgt dat je eerst al het bittere, witte vel verwijderd alvorens in je salade te verwerken.

Thaise salade
Ingrediënten
In een Thaise salade meng je wat je in huis hebt :-) Bijvoorbeeld:
- 30 ml plantaardige olie om te bakken 2 eetlepels
- 4 sjalotjes fijngesneden
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 1 grote pomelo: alle velletjes verwijderen
- 120 gram gekookte gepelde garnalen
- indien voorhanden: 120 gram glutenvrij krabvlees lees de verpakking wanneer je kant en klaar krabvlees koopt of er geen tarwe inzit!
- 1 eetlepel geroosterde pinda's gemalen
- 11 kleine verse muntblaadjes
- 2 lente-uitjes fijn gesneden
- 2 rode pepers zonder zaadjes en fijngesneden
- verse korianderblaadjes
- geraspte verse kokosnoot optioneel
Voor de dressing: naar smaak!
- 2 eetlepels glutenvrije vissaus lees de verpakking of er geen verborgen tarwe in je fles zit: de beste vissaus bevat alleen anchovis en (zeezout)
- 1/2 eetlepel palmsuiker kokossuiker, gula melaka of zachte, donkere, bruine suiker
- 2 eetlepels limoensap
Bereiding
- Roer alle ingrediënten van de dressing door elkaar tot de suiker volledig is opgelost en zet apart.
- Fruit de sjalotjes en knoflook aan in de olie tot ze goudbruin zijn en zet apart. Houd het vuur laag en let erop dat de knoflook niet bitter gaat ruiken (noch bitter gaat smaken wegens aanbranden op een te heet vuur).
- Meng kleine stukjes pomelo met garnalen, krab, pinda's, munt en het gebakken sjalot-knoflook mengsel.
- Giet de dressing over je Thaise pomelo salade en strooi er de rest (koriander en indien voorhanden kokosrasp) van de ingrediënten over.
Een reactie achterlaten