Een snel, makkelijk en lekker dessert: tiramisu met aardbeien, speculoos, platte kaas, citroen en suiker.
Voor wie snel een dessertje wil klaarmaken met de nu volop in seizoen zijnde aardbeien, maak je een dessert op basis van de ideale combinatie: aardbeien met room. De room vervang je door je favoriete platte kaas en je maakt het dessertje luchtiger door het eiwit stijf te kloppen.
Als de aardbeien niet meer in seizoen zijn, kan je ze vervangen met ander fruit zoals in stukjes gesneden appel of peer; voor de compote bijvoorbeeld frambozen en/of rabarber uit de diepvries. Of je garneert je dessert met 1 (in stukjes gesneden of gehalveerde) aardbei.
Schep alles in glaasjes en laat afkoelen tot je het wil serveren. Je bent vrij in de volgorde van de lagen: hangt ook een beetje af van de ingrediënten die je gebruikt: heb je veel speculoos, begin en eindig dan met speculoos.
Wil je een snelle tiramisu zonder eieren, lees dan verder op dit tiramisu recept met aardbeien.
Tiramisu ingrediënten
- 350 gram platte kaas of roomkaas (het hoeft niet steeds mascarpone te zijn)
- 250 gram aardbeien
- 8 speculoos koeken
- wit van 2 eieren van de biologische teelt
- 70 gram kristalsuiker
- sap en zeste van 1 onbespoten citroen
Hoe tiramisu met aardbeien en speculoos klaarmaken
- Neem een sauspannetje en maak aardbeienconfituur van 100 gram in stukjes gesneden aardbeien en 20 gram suiker: breng aan de kook (eventueel met een scheutje water) en laat een 20 tal minuten sudderen. Laat afkoelen.
- Schep 20 gram suiker bij de eiwitten en klop stijf met een elektrische mixer met kloppers op volle snelheid tot je de kom boven je hoofd kan omkeren en het eiwit niet uit de kom valt.
- Voeg 30 gram suiker bij de platte kaas en klop lichtjes op met het citroensap en de geraspte citroenschil.
- Spatel het stijfgeklopte eiwit door het platte kaas mengsel.
- Breek de speculooskoekjes fijn met een zwaar object (de bodem van een stevige wijnfles, een vijzel) of verkruimel ze in een blender.
- Het dessert opbouwen… Bijvoorbeeld: giet de aardbeiencompote op de bodem van de glazen. Strooi er 2 eetlepels speculooskruimels over.
- Schep er een laag van het platte kaasmengsel over.
- Snijd de aardbeien in schijfjes en leg er een laagje verse aardbeien over, dan opnieuw een laagje van het platte kaasmengsel en eindig met een laagje verse aardbeienschijfjes.
- Bestrooi met meer speculoos kruimels en zet de tiramisu met aardbeien minsten 1 uur in de ijskast.
Kan niet slecht zijn!
Als dat den dinsdag haalt :)
Ok, ik zal deze dan dinsdag proeven!
Deze ga ik morgen eens uit proberen
lekker met platte kaas en mascarpone