Makkelijk en snel recept voor lekkere tiramisu met aardbeien zonder ei: met tips om het dessert stijlvol of nonchalant te serveren in cocktailglaasjes.
Tiramisu is een licht en verfrissend Italiaans dessert gemaakt met lange vingers, koffie, chocolade of cacaopoeder, likeur en mascarpone kaas. Het wordt extra feestelijk met vers fruit, wat het tijdens de winter niet echt goedkoop maakt. Vandaar geserveerd in kleine glaasjes zodat het per persoon toch nog goedkoop serveert (en je kan tussen de lagen ook goedkoop in de zomer gekocht en ingevroren fruit gebruiken).
Ook het feit dat er geen opgeklopt eiwit wordt gebruikt, of anders gezegd: het is vooral opgeklopte room en mascarpone, is alweer een reden om dit flink calorieën-rijk dessert te serveren in kleine porties.
Varieer dit recept door tiramisu te maken met rode vruchten naar eigen keuze. Ook vruchten uit de diepvries kan je gebruiken, zolang je ze niet bovenaan het dessert legt.
Tiramisu recept
Voor de afwerking bovenop het tiramisu glas naar wens:
- 60tal gram aardbeien, frambozen of andere bessen voor de afwerking
- poedersuiker
- donkere – pure – chocolade (of witte chocolade) schilfers of zelf geraspt
- alleen indien voorhanden in je keuken: enkele groene blaadjes verse munt
Voor de koekjes
- 30-36 lange vingers koekjes
- 1/2 liter vers gezette espresso koffie
- 8 eetlepels suiker
- 6 eetlepels Grand Marnier
- Meng de koffie met de suiker en roer tot alle suiker is opgelost.
- Laat afkoelen en roer er dan de Grand Marnier onder.
Voor de aardbeien
- 175tal gram in stukjes gesneden aardbeien
- 3 eetlepels suiker
- 2 eetlepels Grand Marnier
- Meng de Grand Marnier met de suiker en laat de schijfjes aardbei hierin liefst 1 nacht marineren (minimum 4 uur)
Voor de Mascarpone room
- 240 gram Mascarpone
- 500 ml slagroom
- 60 gram poedersuiker
- 1/4 theelepel vanille-extract
- 2 eetlepels Grand Marnier
- Klop de slagroom in een grote kom stijf. Voeg de Grand Marnier, vanille extract en poedersuiker toe en spatel of meng er op zeer lage snelheid de Mascarpone onder.
Tiramisu maken
Presentatie is wat tiramisu extra bijzonder maakt. In de foto hierboven hebben we alles zowat naar believen in een glas gedaan…
Wil je een deel van de lange vingers uit het glas laten steken (in de lucht), zorg er dan voor dat je de koekjes niet volledig in de koffie dompelt: het deel van het koekje dat uit het glas steek moet droog blijven. Zet het koekje eerst in je glas zodat je weet hoe diep je het koekje in het koffiemengsel kan dompelen.
Vul de glazen bijvoorbeeld feestelijk als volgt in een "omgekeerde kegel" cocktail glas (breed van boven en in een punt uitlopend naar beneden op glazen steel en voet – zie foto hieronder):
- Dompel 1 kant van de lange vingers een 5 tal seconden in het koffiemengsel en zet 3 koekjes recht in een cocktailglas.
- Plaats de gemarineerde aardbeien tussen de lange vingers op de zijkant van het glas.
- Vul het glas halfvol met Mascarpone room.
- Maak nu een laagje met vers fruit: aardbeien (en frambozen, indien je een groot bakje frambozen had gekocht).
- Voeg een nieuw laagje mascarpone room over het fruit.
- Werk af met wat extra aardbei of framboos bovenop de mascarpone room.
- Zet een nachtje in de ijskast (minimum 8 uur).
- Voeg net voor het serveren de chocolade schilfers toe, een muntblaadje en zeef er wat poedersuiker over.
Voor een tiramisu in 1 grote schotel gebruik je hetzelfde recept als hierboven en:
- dompel je de lange vingers volledig in het koffiemengsel en bedek hiermee de bodem van de schotel
- een laag mascarpone room
- een laag verse rode vruchten
- een laag lange vingers vooraf in het koffiemengsel gedompeld
- mascarpone room
- opnieuw een laag verse rode vruchten
- geraspte chocolade en serveren met poedersuiker.
In 1 grote schotel kan je de tiramisu ook met speculoos koekjes maken als je geen lange vingers bij de hand hebt.
Een reactie achterlaten