Zin in lekker exotische kipsates? Ga dan snel aan de slag met dit makkelijke recept om lekkere kipsates te maken zodat je in minder dan anderhalf uur kan genieten.
Recept voor 2 personen, marineren liefst 1 uur of meer, 20 tot 24 minuten in de oven. Je kan dit recept ook bereiden met varkensvlees of kalkoenvlees.
Dit recept is geïnspireerd naar de smaken uit Thailand. Thaise gerechten zijn gekend voor hun combinatie van alle smaken : pikant, zuur, zoet, zout en bitter.
- De zoute smaak komt dikwijls van een zeer aromatische en zoute saus gemaakt van gedroogde gegiste ansjovis die je makkelijk kan kopen als Thaise vissaus of Nam Pla.
- Het zuur komt meestal van limoensap, soms ook van tamarind, en meer subtiel is er citroengras en de bladeren van de kaffir citroen.
- Heet kennen we allemaal van de kleine maar ontzettend hete rode pepertjes. De zaadjes zijn het pikantst en wat betreft grootte zijn de kleintjes dikwijls pikanter dan de lange grote (maar dat weet je dikwijls pas als je aan’t koken bent).
In Thailand doen ze geen ui op de satéstokjes, maar ik vind het gewoon lekkerder met ui. Je kan ook stukjes paprika tussen het vlees steken: het maakt de sate voller en je gebruikt minder vlees. Ook lekker is een dikke druif mee op het satéstokje steken of stukjes verse ananas.
Thaise kipsate recept
- 1 halve kip, ontbeend en in stukjes van 2 tot 3 cm gesneden (gaat het best na de kip lichtjes te hebben ingevroren)
- 1 middelgrote ui
- 2 teentjes knoflook
- 1/2 theelepel koriander poeder
- 1/2 theelepel kerrie poeder
- 1/4 theelepel komijn poeder
- 1 theelepel sambal oelek
- 1 theelepel vers limoensap
- 1 tot 1 1/2 eetlepels vis saus
- 1 eetlepel bruine suiker
- 2 eetlepels olie
Thaise kipsate maken
- Maak de marinade : Doe de knoflook. koriander, kerrie, komijn, sambal oelek, limoensap, vis saus, bruine suiker en olie in de keukenrobot-mixer, en mix alle ingrediënten onder elkaar (kan ook met de hand als u de knoflook perst of heel fijn snippert met een mes)
- Marineer de kip in de marinade voor minimum 1 uur (een nachtje marineren laat de marinade natuurlijk volledig in het vlees trekken)
- Vierendeel de ui. Halveer elk kwart (maantje) van de ui en pel de rokken van de ui.
- Plaats nu 1 stukje ui op een satéstokje, dan een stukje kip en herhaal tot uw satéstokje bijna vol is. Voeg als laatste een stukje ui toe.
- Gril de kipsates voor 10 tot 12 minuten aan 1 kant en 10 tot 12 minuten aan de andere kant. Gebruik de ui als indicator voor de hitte van uw gril : Als de ui binnen de 10 minuten zwart wordt, is uw vlees te dicht bij de gril of is de gril te warm. Plaats het vlees dan verder weg van de gril en eet de zwart verbrande stukken ui niet op.
Een reactie achterlaten