Makkelijk recept om kokkels te bereiden zoals in Thaise restaurants in Maleisië op de barbeque zodat je zonder veel werk met 2 eenvoudige dipsausjes een lekker aperitiefhapje kan serveren.
De Maleisische keuken is een allegaartje van alle Aziatische keukens tezamen, waardoor dit land een waarlijk eetparadijs is. Je kan vele redenen opnoemen om hier te blijven wonen, zeker als je aan eten denkt!
Maleisië ligt omsloten door flink wat zee en het water in die zee is zo klaar dat het niet alleen schoon is om koralen te bekijken, maar ook een flink aantal schelpdieren produceert. Al moet gezegd dat de vervuiling met het jaar zienderogen toeneemt en de koralen afnemen.
Persoonlijk houd ik het meest van de “eerlijke smaak” van schelp en schaaldieren. Zo van: uit het water recht in je bord! Dat geld ook voor vers gevangen vis: kook een emmer zeewater, gooi je vis erin en even later heb je best iets lekkers zonder je je kruidenrekje tevoorschijn moet toveren: culinair sterren hoogstandje is natuurlijk wat anders…
Op de foto zie je een heerlijk recept van een Thai’s "gewoon naast de straat onder een zinken afdak" restaurant in Kuala Lumpur, Maleisië. Deze witte, kleine schelpjes of kokkels, doen ze gewoon op een houtskool vuurtje en serveren ze met 2 hete dipsausjes, het ene ietwat zoet-heet, het andere gewoon zeer heet.
Zoet-zuur pikant dipsausje:
- 60 ml water
- 60 ml suiker
- 60 ml vers geperst limoensap
- indien voorhanden: 1 theelepel tamarinde pasta
- 2 theelepels Thaise vis saus
- 1 rode peper (naar smaak)
- indien voorhanden: 1 theelepel vers gehakte korianderblaadjes
- Neem een klein sauspannetje, doe er de suiker en het water in, warm op en roer tot alle suiker opgelost is en je dus suikersiroop hebt.
- Snijd de peper fijn en roer onder de hete siroop.
- Laat afkoelen en roer er dan de rest van de ingrediënten (naar smaak, dus proeven is hier de boodschap) door.
Voor een hete dip meng je fijngesneden knoflookteentjes met fijngesneden pepertjes, giet er een beetje heet water over zodat de smaken sneller loskomen en breng verder op smaak met zout, en indien gewenst limoensap en wat suiker.
Sommige kokkels bevatten wat zand, maar die eet je dan niet op: er zijn er genoeg zonder zand! Een ideaal aperitiefhapje of voorgerecht dat je hier niet eens met 2 personen kan beëindigen alvorens de rest van je bestelling al op tafel staat.
Een reactie achterlaten