Wist je dat in Spanje churros voor ontbijt wordt gegeten? Dip in dikke chocoladesaus, geniet als tussendoortje of met roomijs. Bonus recept: churros Jeroen Meus.
2 superlekkere recepten voor dikke chocoladedip.
Bonus recept: In Dagelijkse Kost vind je 2 recepten terug voor churros. Het enige verschil is dat ze de ene keer op 175 graden gebakken worden, en de andere keer op 180. Jeroen gebruikt steevast vanillestokjes. Om goedkoper te werken met best gelijkaardige smaak, gebruiken we vanille extract. Deze kan je trouwens ook zelf maken met dit recept.
Inhoud
Spaanse chocoladesaus
De traditionele warme chocolademelk geserveerd in Spanje bevat geen eieren. Het is een dikke chocoladeroomachtige dip. Van chocolademelk: verdikt met een beetje maïzena. Of gemaakt met een speciaal soort chocolade, die verdikkingsmiddelen bevat.
Ingrediënten
- 1 tot 2 eetlepels maïzena
- 500 ml volle melk
- 150 gram chocolade
- suiker naar smaak
Bereiding
- Neem een sauspannetje, doe er een geutje melk in en roer er de maïzena in los.
- Voeg de rest van de melk toe en breng aan de kook.
- Smelt de chocolade in de melk, proef en voeg naar smaak suiker toe.
Heerlijk gekruide chocoladesaus
Het volgend chocolademelk recept is niet echt Spaans, maar… Zit boordevol smaak en aroma met donkere chocolade, koffie, sinaasappel, verse gember, kaneel en vanille.
Ingrediënten
- 500 ml slagroom
- 200 ml volle melk
- 100 gram suiker
- 1 vanillestokje, gespleten
- 1 steranijs
- 1 kaneelstokje
- schil van 1 sinaasappel
- 3 schijfjes verse gember
- 5 gram cacaopoeder
- 3 gram instant koffie poeder
- 6 eierdooiers
- 135 gram pure chocolade, in kleine stukjes gesneden of gebroken
Bereiding
- Verwarm in een middelgrote pan de room met de melk, suiker, vanillestokje, steranijs, kaneel, sinaasappelschil en verse gember en breng aan de kook.
- Zet het vuur uit en laat ongeveer 10 minuten trekken.
- Breng terug aan de kook en voeg de cacao poeder en de oploskoffie poeder toe. Roer goed onder het mengsel.
- Doe de eierdooiers in een grote kom en voeg onder voortdurend kloppen met een garde het melkmengsel toe.
- Doe alles terug in de pan en kook een paar minuten onder voortdurend roeren tot het mengsel licht gebonden is.
- Doe de fijngehakte chocolade in een grote kom. Plaats een fijne zeef boven de kom en giet de eiersaus over de chocolade.
- Roer tot alle chocolade gesmolten is en je hebt een gladde crème overhoudt.
Churros recept met weinig eieren
Ingrediënten
- 200 ml water
- 40 gram margarine
- 250 gram bloem,
- een ei
- een halve theelepel fijn zout,
- olie of vet om te bakken
- poedersuiker voor het bestuiven
Bereiding
- Doe het water en de margarine in een potje, breng aan de kook en voeg de bloem toe.
- Laat koken en roer met een houten lepel tot het deeg loskomt van de wanden van het potje.
- Buiten het vuur voeg het ei, zout en blijven werken tot alles te integreren.
- Neem van het vuur en laat even afkoelen alvorens er het ei en het zout aan toe te voegen en meng vorder tot een homogeen deeg.
- Doe het deeg in een spuitzak en spuit koekjes van de gewenste lengte in de warme (190 graden) frituurolie.
- Zodra de churros goudbruin gebakken zijn, verwijder je ze met een schuimspaan. Laat uitlekken op absorberend papier en bestrooi met veel poedersuiker. Altijd lekker met roomijs!
Churros recept met veel eieren
Ingrediënten
110 grammen echte boter
- 125 cc volle melk
- 125 cc water
- 150 gram bloem
- een snufje zout
- een grote snuif suiker
- 3 eieren
- olie om te frituren
- kaneelsuiker voor het bestuiven
Hoe klaarmaken
- Doe het water, melk, boter, suiker en zout in een middelgrote steelpan.
- Breng aan de kook.
- Voeg de bloem in 1 keer toe en roer met een houten lepel totdat het een deegbal vormt.
- Koel af met de hand of in een keukenrobot met spatelklopper.
- Als de stoom verdwenen is, voeg je 1 voor 1 de eieren toe en meng verder tot een gladde dikke massa.
- Doe in een spuitzak met stervormig mondstuk.
- Warm frituurvet op tot 175 graden, spuit het beslag in de hete olie en knip op lengte met een schaar.
- Verwijder de churros als ze goudbruin gebakken zijn, dep af met keukenpapier en rol door de kaneelsuiker. Serveer onmiddellijk.

Bonus: Churros recept à la Jeroen Meus
Ingrediënten
- 350 ml water
- 120 gram hoeveboter
- 1 theelepel vanille extract
- 100 gram griessuiker
- 180 gram patisseriebloem
- 1 snuifje rotszout
- 2 biologische eieren van loslopende scharrelkippen
Bereiding
- Zet een pot met water op het vuur. Snijd de boter in kleinere blokjes en voeg toe. Voeg ook vanille extract toe.
- Breng aan de kook.
- Voeg de suiker toe en los op. Roer met een garde.
- Voeg beetje bij beetje de helft van de bloem toe en klop met een garde goed door het water.
- Voeg de rest van de bloem toe en roer met een houten lepel, tot een droog deegje. Van zodra je "koekjes" ruikt, zit je goed.
- Jeroen doet dan het deeg in de kom van zijn keukenapparaat en begint te draaien met de K-haak. Voeg een snuifje zout toe.
- Voeg 1 ei toe en laat mixen tot het volledig in het deeg opgenomen is.
- Doe er dan het 2de ei bij en mix weer tot het volledig opgenomen is in het deeg.
- Doe het frituurdeeg in een spuitzak met gekarteld spuitmondje.
- Spuit in frituurolie van 180 graden en knip op gewenste lengte af met een schaar.
- Als je churros een mooi kleurtje hebben, haal je ze uit de olie. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Voor chocoladedip mengt Jeroen au bain marie Nutella met M&M’s... Snel, makkelijk en dik.Wij serveren met vanille ijs en chocoladesaus.
Een reactie achterlaten