Kies uit 1 van deze 3 dikke pannenkoek recepten van Jeroen Meus! Makkelijkst met alleen een houten lepel en vork, ga je toch lekkere pannenkoeken kan bakken.
Bonus 1: hartelijke of zoete blini’s recept… Ofte lekkere pannenkoekjes met verse gist.
Bonus 2: farinata: bijna zo lekker als focaccia brood… Maar veel makkelijker!
Inhoud
- 1 Lekkere Blini’s : dikke Russische pannenkoekjes à la Jeroen Meus
- 2 Zin in 1 dikke hartige pannenkoek? Farinata recept van Jeroen Meus
- 3 Dikke Amerikaanse pannenkoeken recept van Jeroen Meus
- 4 3x lekkere dikke Pannenkoeken van Jeroen Meus: smullen gegarandeerd!
- 5 BONUS RECEPTEN: 8x pannenkoeken – voor ieder wat wils!
Lekkere Blini’s : dikke Russische pannenkoekjes à la Jeroen Meus
Blini’s zijn klassiek kleine, dikke Russische tarwe of soms boekweitpannenkoeken. Klassiek liet men een dik beslag eerst gisten, alvorens het te verdunnen met melk, botermelk of water. Gebakken in de oven.
Ondertussen zijn er heel wat varianten van de klassieke blini te vinden, die meestal in een pan gebakken worden.
Blini pannenkoekjes worden:
- ofwel hartig geserveerd met zure room en bijvoorbeeld kaviaar.
- Of je serveert blini’s zoet met gewone room en fruit.
Hieronder Jeroen’s blini’s recept met verse gist, boekweitmeel en geserveerd met zalm plus lekker gekruide zure room.
Blini ingrediënten
- 200 gram boekweitmeel
- 250 ml lauwe melk
- 20 gram verse gist
- 1 snuifje zout
- 2 eieren: eierdooiers en eiwitten scheiden
Hoe blini’s maken
Doe het meel in een kom.
- Maak de melk lauw en breek hierin de verse gist. Roer met een garde tot de gist goed met de melk gemengd is.
- Voeg de melk bij het meel en roer met een garde goed door elkaar.
- Voeg een snuifje zout toe en roer er de eierdooiers door. Dek af met plastiekfolie en laat rijzen.
- Klop het eiwit stijf.
- Spatel het eiwit door het gerezen beslag.
- Verwarm een flinke scheut olie in een klein “blini” pannetje en vul met beslag (of schep een beetje beslag in een gewone pan). Bak de blini’s 2 minuten aan elke kant.
Heb jij een ander recept om blini’s of andere kleine pannenkoeken te maken? Deel het met iedereen in een reactie hieronder!
Zin in 1 dikke hartige pannenkoek? Farinata recept van Jeroen Meus
Farinata is een soort van niet gegiste pannenkoek van kikkererwtenbloem. Het vindt zijn oorsprong in het Italiaanse Genua en werd een typisch gerecht van de kusten van Nice tot Elba. Ben je op vakantie aan de Franse Riviera, probeer het daar dan eens te vinden in de bakkerij of in een pizzeria.
Waarschijnlijk werd farinata het voor de eerste keer gebakken door Romeinse soldaten: niet in een pan maar wel op hun schild. Farina vertaalt trouwens in “bloem” en farinata in zoiets als “gemaakt met bloem”.
Klassiek bestaat het uit een deeg van kikkererwtenbloem, water en olijfolie. Al dan niet gekruid met rozemarijn, zeezout en peper. Klassiek wordt het gebakken in een open oven.
Jeroen gaat als volgt te werk:
Farinata recept:
300 gram kikkererwtenbloem
- 500 ml water
- kruiden naar wens: Jeroen kiest voor zeezout, peper, cayennepeper, paprikapoeder en fijngesneden blaadjes van 1 takje rozemarijn
- indien gewenst:
- 100 gram zongedroogde tomaten
- 100 gram zwarte olijven
- blaadjes van nog 1 takje rozemarijn
Hoe farinata maken:
- Oven voorverwarmen op 200 graden.
Doe het kikkererwtenbloem in een kom.
- Giet er het water bij en meng met een garde. Dek af en laat 2 uur rusten.
- Jeroen mixt in een blendertje olijven en zongedroogde tomaten en roert door het beslag. Kruid alles met fijngesneden rozemarijn, peper, cayennepeper, zeezout en paprikapoeder.
- Verwarm olijfolie in een pan die in de oven kan. Voeg het beslag toe. Strooi er blaadjes van 1 takje rozemarijn over en laat even bakken tot de rand een korst vormt.
- Bak dan verder af in de oven (Jeroen laat nog 20 minuten bakken).
- Maak je gebak langs de randen los en keer om met een bord. Keer dat bord dan weer om met een ander bord of grote broodplank en serveer. Jeroen serveert er een salade op van kerstomaatjes, sjalot en raketsla.
Ken jij nog een ander recept voor dikke pannenkoeken? Laat het weten in een reactie onderaan!
Dikke Amerikaanse pannenkoeken recept van Jeroen Meus
Zeer makkelijk, snel en lekker dikke pannenkoeken recept van Jeroen Meus, zodat je zelfs met alleen een houten lepel en een vork toch lekkere pannenkoeken kan bakken!
Jeroen Meus staat bekend voor zijn uitermate gemakkelijke recepten die altijd lukken…
Wel: het kan deze keer nog makkelijker!
Voor typisch Amerikaanse pannenkoeken meng je alle ingrediënten gewoon even door elkaar en let je niet teveel op bloemklonters: de klonters verdwijnen meestal tijdens het bakken of druk je er met de pollepel uit.
Tijdens het bakken van de tot 1 cm dikke pannenkoeken zal je luchtbelletjes zien opstijgen naar de ongebakken bovenkant. Op dat moment kan je de pannenkoek beginnen omkeren, al kan je ook wachten tot de ongebakken kant droog is: wel op tijd kijken of de onderkant niet te bruin bakt.
Het recept voor Amerikaanse pannenkoeken bestaat typisch uit bakpoeder, bloem, melk en een minimum aan eieren. Jeroen voegt vanillesuiker toe, ook lekker zijn kaneel en nootmuskaat (speculaaskruiden). Typisch Europees is boter bij het beslag te mengen zodat het minder makkelijk aanbakt (de vetstof in de pan en de vetstof in de pannenkoek gaan de koek en de pan op afstand houden).
Al bij al een makkelijk, goedkoop en flink vullend gerecht dat uiterst lekker met gebakken spek en bruine suiker kan worden geserveerd.
3x lekkere dikke Pannenkoeken van Jeroen Meus: smullen gegarandeerd!
Ingrediënten
Droge ingrediënten voor het pannenkoekenbeslag:
- binnenste van 1 vanillestokje
- 10 gram vanillesuiker
- 1 koffielepel bakpoeder
- 200 gram patisseriebloem
- een beetje zout
Natte ingrediënten voor het pannenkoekenbeslag:
- 50 gram hoeveboter
- 300 ml volle melk
- 1 biologisch gewonnen ei
- verse bosbessen
Voor het bakken:
- hoeveboter om de koekenpan in te vetten
- een koekenpan
Voor het serveren:
- verse bosbessen
- Amerikaanse siroop maplesyrup - esdoornsiroop
- hoeveboter
Bereiding
- Smelt de 50 gram boter in een pannetje.
- Neem een grote kom voor al het beslag en meng er eerst de droge ingrediënten door elkaar.
- Neem een andere kom voor de natte ingrediënten. Doe er de melk en het ei in en klop het ei los (met garde of vork). Roer er de net gesmolten boter door.
- Onder langzaam kloppen (met garde of houten lepel) giet je de natte ingrediënten traagjes bij de droge ingrediënten: klop met een garde tot het beslag geen klonters meer bevat. Zie je toch een klonter, duw er dan op met een lepel.
- Roer er tenslotte naar wens wat bosbessen bij.
- Smelt wat boter in de pan en veeg wat teveel is weg met een prop keukenrol.
- Laat de pan op het vuur staan, schep met 1 pollepel op 1 plaats beslag en maak een pannenkoek zeker niet groter dan een CD-schijfje, liefst kleiner dan een ondertasje van een kopje koffie (de breedte van je handpalm).
- Laat bakken tot het oppervlakte opgedroogd is en draai de pannenkoek dan om.
- Laat de onderkant ook mooi goudbruin bakken en serveer de pannenkoeken met extra bessen, siroop en boter.
BONUS RECEPTEN: 8x pannenkoeken – voor ieder wat wils!
- 7 verbazingwekkende Pannenkoek Recepten: heb je ‘t Jeroen Meus recept al geproefd?
- Je snelste Pannenkoeken Recept! – "Van den BoerinnenBond"
- Grootmoeders klassieker: je lekkerste gistpannenkoeken!
- Glutenvrije pannenkoeken bakken: lekkerder dan gewone pannenkoeken!
- Kies uit deze 3 beproefde, makkelijke havermout pannenkoeken recepten…
- Wil je in 10 minuten lekkere pannenkoeken smullen van Piet Huysentruyt?
- Lekker flamberen en genieten met roomijs van Crêpes Suzette
- Heerlijke havermout pannenkoeken van Sandra Bekkari en Pascale Naessens: genieten met appel en honing
Een reactie achterlaten