Makkelijk en lekker erwtensoep recept zodat je met de eerste voorjaarsgroenten snel een lekkere soep kan maken: serveer lekker warm of koud uit de ijskast.
Deze lentesoep smaakt nog beter als je ze 3 tot 4 uur in de ijskast laat afkoelen en dan koud serveert met verse kleine doperwtjes of lentespruiten (bijvoorbeeld erwtenspruiten of radijsjesspruiten of tuinkers), extra peper van de molen en wat Parmezaanse kaas.
Ingrediënten voor erwtensoep
- 750 gram verse erwten
- 2 sjalotten
- 1 liter kippenbouillon
- 100 ml room
- 1 eetlepels olijfolie
- zout en peper
Om te serveren indien voorhanden:
- verse, kleine doperwtjes
- verse erwtenscheutjes of radijsspruiten (net ontkiemde radijszaadjes)
- grof gemalen peper
- geraspte kaas, tofu of zelf gemaakte verse kaas (melk opkoken, laten stremmen met citroensap en door een kaasdoek gegoten, voor stap voor stap recept met foto’s, lees verder op dit ricotta recept)
Hoe maak je zelf erwtensoep
- Dop de erwten. Als de peulen klein en zeer vers zijn, hak je de helft gewoon fijn.
- Pel de sjalotten en hak ze fijn.
- Verwarm de olie in een soeppot en bruin hierin de sjalotten zachtjes aan. Voeg de peulen toe als je ze had fijngehakt, roer en laat 2 minuten meestoven.
- Voeg nu de kippenbouillon toe, breng aan de kook en voeg dan de gedopte erwtjes toe.
- Laat ongeveer 15 minuten sudderen tot de erwtjes gaar zijn. Proef halverwege de kooktijd en breng verder op smaak met peper en zout.
- Voeg de room toe en pureer de erwtjes goed fijn.
- Filter de erwtensoep eventueel verder door een vergiet en dien warm op of laat eerst afkoelen in de ijskast.
Een reactie achterlaten