Op zoek naar lekkere aubergine recepten? Ga dan aan de slag met dit super simpel Indisch recept zodat je smaakloze eierplant zal omtoveren tot een delicatesse.
Nu de aubergine volop in het seizoen is, merken we op dat we nog geen aubergine recept aan onskookboek.be hadden toegevoegd. Laten we daar meteen verandering in brengen met een origineel recept uit de Indische keuken.
Baingan Bharta oftewel: Aubergine Puree

Makkelijk wanneer je het al weet :-) Soms echter flink vervelend wanneer je in een Indisch restaurant bent met een menukaart zonder foto’s en je leest “Baingan Bharta”. Uiteraard kan je vragen wat dat betekent, maar als je dat voor de ganse menukaart gaat doen, ben je al gauw een half uurtje bezig. Leuk natuurlijk wanneer je naar het restaurant zou gaan om te leren – wat zeker het geval is wanneer je tijdens de vakantie op reis bent – in plaats van te eten :-)
Baingan bharta is de Indische “baba ghanoush“: een vegetarisch gerecht op basis van aubergines (eierplant). Je kent ze wel: die mooie, purpere vruchtgewassen zonder veel smaak…
Daarom ga je eierplanten best eerst roosteren, zodat je er snel een smaakvolle puree van kan maken. Daar kan je dan wat extra kruiden, specerijen en aromaten aan toevoegen, zodat je zal genieten van een lekkere groenteschotel.

Daar waar er bij baba ghanoush sesam zaadjes, olijfolie, limoensap en knoflook wordt onder gemengd, zijn de Indische smaakmakers turmeric, garam masala, peper en limoensap.
Zeer lekker als een dip bij de typische chapati: een soort dunne, Indische volkoren-pannenkoek. Uiteraard is volkoren graan niet strikt paleo, maar door velen flink wat gezonder bevonden dan gebak van witte, gebleekte, geraffineerde tarwebloem.

Baingan Bharta : lekker makkelijk Indisch aubergine recept
Ingrediënten
- 1 kg aubergines
- 2 eetlepels limoensap
- 3 eetlepels olie
- 1 grote ui
- 4 knoflookteentjes merg verwijderd
- 1 vers groen pepertje
- 1/2 kg verse rijpe tomaten
- 1/2 theelepel geelpoeder kunyit, turmeric, kurkuma
- naar smaak 1 theelepel rotszout of zeezout
- 2 theelepels garam masala
- verse fijngehakte korianderblaadjes
Bereiding
- Rooster de eierplant over een gasvlam (of onder de gril) tot het purpere vel zwart kleurt en de aubergine duidelijk gaar is (in elkaar zakt). Laat afkoelen.
- Ondertussen hak je de groenten fijn.
- Verwarm olie in een pan, hak de ui fijn en bak een 10tal minuten goudbruin. Voeg er dan de fijngesneden knoflook en chilipeper bij en laat 1 minuut mee baken tot de aroma's goed vrijkomen.
- Kruid met turmeric en zout, voeg de tomaten toe en laat sudderen tot de tomaten gegaard zijn.
- Ondertussen zullen je aubergines geroosterd zijn en laat je ze afkoelen tot je ze makkelijk kan hanteren. Verwijder de schil en de harde kern en pureer met het limoensap.
- Roer de auberginepuree door de tomaten en laat nog een 5tal minuten verder sudderen.
- Roer er tenslotte naar smaak garam masala en vers gehakte korianderblaadjes door en serveer.
Een reactie achterlaten