Makkelijk marsepein recept zodat je zelf goedkope, lekkere marsepein figuren kan maken in verschillende kleuren: alles kleuren op basis van wat je in je keuken kan vinden dus gezond en gifvrij.
Marsepein is gewoon lekker op zichzelf, of in combinatie met chocolade, fruit en noten. Marsepein wordt ook vaak gebruikt om decoraties te maken met figuren voor gebak zoals bloemen, linten, menselijke vormen en dieren, zoals het befaamde marsepein zwijntje. Ik eet hem echter liefst gewoon "uit het vuistje".
Ga alvast aan de slag met onderstaand recept en varieer naar wens en eigen creativiteit met extra kleur en smaak.
Marsepein recept
- 250 gram zoete amandelen
- 10 gram bittere amandelen
- 400 gram fijne suiker
- enige druppels rozenwater, vanille of oranjebloesemwater
Hoe maak je marsepein
- De gepelde en gedroogde amandelen met 100 gram suiker en de enkele druppels water lichtjes verwarmen en in een mortier fijn stampen.
- Roer er de rest van de suiker door en bewerk tot een samenhangend geheel.
- Rol de marsepein uit ter dikte van 1 vinger, snijd in blokjes, leg op een bakplaat bedekt met bakpapier, trek een voor in de marsepein, bestrooi met fijne suiker en laat drogen in de koude oven (zo staat de marsepein lekker uit de weg). Je kan de marsepein ook direct in plastiekfolie wikkelen en zo in de ijskast bewaren, maar je hebt hem liever droger als je er nog kleursappen bij onder gaat mengen.
Marsepein kleuren
- bruin: met cacaopoeder
- beige: met oploskoffie
- oranje: met wortelsap
- groen: met spinaziesap
- alle kleuren: met alle kleuren van vruchtensiroop uit de winkel of zelf gemaakte vruchtensiroop (cassisbessensiroop bijvoorbeeld)
Marsepein figuren maken en kleuren
De leukste manier om marsepein te serveren is het maken van figuren. Als je niet echt artistiek aangelegd bent zoals ik, dan wordt een geel gekleurde kromme rol marsepein al snel een banaan, maar het kan zelfs nog artistieker:
- bananen: los geelwortel op in een beetje water en bestrijk er de marsepein mee. Doe cacaopoeder in boter en teken hiermee de bruine strepen en vlekken op de banaan. Je kan ook wat geelwortel onder de marsepein mengen voor de gele kleur (proef of de smaak goed blijft) of een gele vruchtensiroop uit de winkel en zo gele bananen kneden uit de marsepein. Gebruik wat water om de bananen tegen elkaar te drukken zodat ze een tros vormen. Meng marsepein met cacao poeder tot de gewenste bruine kleur en maak hiermee de stam van de tros bananen.
- kersen: kook een beetje rode bietensap in en verwerk onder de marsepein die je in bolletjes rolt. Maak steeltjes van tandenstokertjes
- pruimen: maak grotere bolletjes dan de hierboven vermelde kersen en werk af door te bestuiven met bloemsuiker (poedersuiker)
- sinaasappels: meng je kersenkleur met je bananenkleur tot oranje en kleur hiermee de marsepeinen sinaasappels
Er bestaan vele andere recepten om marsepein te maken, maar bovenstaand recept is het eenvoudigst en bewaart het langst.
Een reactie achterlaten