Lekker en zeer makkelijk nougat recept met slechts 3 ingrediënten zodat je snel en goedkoop gezond snoepgoed kan maken: geen bewaarstoffen, geen toevoegstoffen, geen transvet, geen geharde olieën… zo kan je het in de supermarkten dus niet vinden en gegarandeerd smaakt wat je maakt nog lekkerder ook.
Bovendien is het heel gemakkelijk te maken, je vraagt je af waarom je dat altijd kant en klaar gekocht hebt.
Makkelijk recept om op grootmoeders wijze nougat of noga te maken: zoals marsepein zijn de basisingrediënten suiker en amandelen.
Nougat was klassiek een "notenmengsel" waar noten gemengd werden onder hete honing en eiwit: op zich niet direct een makkelijke bereiding. Onderstaand recept gebruikt gewoon boter en suiker.
Weet dat er 3 soorten nougat bestaan. De meest voorkomende is wit en wordt gemaakt met opgeklopt eiwit in warme glucosesiroop (zelf gemaakt van water en suiker). Wat wij maken in onderstaand recept is bruin (nougatine in het Frans) zonder eiwitten en heeft een meer stevige, knapperige textuur dan de witte. Tenslotte is er een Duitse variant wat eerder lijk om een chocoladepraline met (hazel)noten.
Noga ingrediënten
- 300 gram suiker
- 150 gram zoete amandelen
- 25 gram boter
Nougat maken
- Laat de boter met de suiker in een pan bruinen.
- Voeg de gehakte amandelen toe en laat even koken.
- Giet het mengsel uit op een beboterde bakblik of een met bakpapier bedekt bakblik ter dikte van 3 cm.
- Duw plat uit met de helft van een vers opengesneden citroen of met een beboterd mes.
- Zodra de nougat begint af te koelen, snijd je het in stukken met (een nat gemaakt) mes, leg de stukken plat op een met poedersuiker bedekt bakblik of bakpapier en laat afkoelen tot de nougat stijf is.
Nougat was klassiek een "notenmengsel" waar noten gemengd werden onder hete honing en eiwit: op zich niet direct een makkelijke bereiding. Onderstaand recept gebruikt gewoon boter en suiker.
Weet dat er 3 soorten nougat bestaan. De meest voorkomende is wit en wordt gemaakt met opgeklopt eiwit in warme glucosesiroop (zelf gemaakt van water en suiker). Wat wij maken in onderstaand recept is bruin (nougatine in het Frans) zonder eiwitten en heeft een meer stevige, knapperige textuur dan de witte. Tenslotte is er een Duitse variant wat eerder lijk om een chocoladepraline met (hazel)noten.
Dit is echt geen nougat hoor ; waar is het stijfgeklopt eiwit, de glucose?..
Hoi Peppie,
Leg even uit wat jij onder noga verstaat?
Bij ons zeggen we karamel tegen gebrande suiker en nougat tegen snoep op basis van een suikerpasta gevuld met noten (en geconfijt fruit).
Wat versta jij precies onder ‘noga’?
dit is toch gewoon karamel…..waar is de noga???