Zeer lekker en snel klaar zuurkoolstamppot recept zodat je in minder dan 30 minuten makkelijk een volledige maaltijd kan serveren.
Ofwel doe je de zuurkool bij het spek en serveer je er aardappelpuree bij, ofwel doe je de zuurkool bij de aardappelen en gaar ze samen in 1 pot.
Klassiek kook je de aardappelen en de zuurkool in 2 aparte potten gaar. Je aardappelen zijn dan zoals gewoonlijk in een 15 tal minuten goed gaar. Je kan dan de aardappelen makkelijker volledig fijn stampen (met peper, zout, boter en eventueel wat mosterd) en er dan de zuurkool met wat vocht van de zuurkool ondermengen.
Als je de aardappelen apart gaat koken, kan je de zuurkool een 10 tal minuten mee verwarmen in de pan waarin de spekjes bakken. Wel goed roeren en zorgen dat niets aanbakt. Dan de aardappelpuree bij in de spekpan roeren en je hebt berelekkere stamppot. In een andere pan (deze keer een kleefpan bv. Inox) bak je ondertussen gewone braadworst en saus maak saus van het vleesnat, ingedikt met maïzena.
Zuurkoolstamppot recept
- 6 middelgrote aardappelen voor puree, geschild
- 1 blik zuurkool (ongeveer 473 ml)
- wat zeezout en peperkorrels
- boter of spekvet
- stukjes spek
- olie om te bakken
- 1 rookworst
Zuurkoolstamppot maken
- Doe de aardappelen in een pot en voeg water toe tot de aardappelen net onder staan. Leg hierop de zuurkool, voeg peper en zout toe en breng aan de kook.
- Doe een deksel op de pot en laat op een zacht vuur sudderen tot de aardappelen goed gaar zijn.
- Bak ondertussen in een andere pan het spek knapperig in een beetje olie en verwarm de rookworst zoals aangegeven op de verpakking (of leg de rookworst gewoon bovenop de zuurkool in de aardappel-zuurkool-kookpot).
- Als de aardappelen gaar zijn, giet je het kookvocht af (wegens het toegevoegde water is de kool niet zo zuur meer), voeg boter en/of spekvet toe en stamp tot puree met een aardappelstamper.
- Roer het gebakken spek bij in de zuurkoolstamppot.
Een reactie achterlaten