3 lekkere mossel recepten van een mosselen verkoper uit Zeeuws Vlaanderen: lekkere mosselen met bier, snelle mosselen met look en de klassieker moules mariniere.
Moules marinières is het klassieke restaurant recept zonder verdere franjes waar de mosselen gestoomd worden in witte wijn met sjalot en peterselie gestoofd in boter.
De Vlaamse tegenhanger van wijn is bier, dus het is maar logisch dat de Vlamingen hun mosselen gingen koken met bier (bier en wijn stomen sneller dan water). Kies wel een niet bitter bier zodat het kookvocht ook niet bitter gaat smaken. (bijvoorbeeld een witbier is zeker lekker).
Tenslotte een versie met look en boter voor op de BBQ: wees gewaarschuwd: gekookte mosselen die je blijft verwarmen gaan taaier en taaier worden.
De Klassieker: moules mariniere
- 24 gekuiste mosselen
- 3 fijngesneden uien
- 1 fijngesneden bos selder
- 125 ml witte wijn
- 375 ml visbouillon
- 4 takjes verse peterselie
- 50g boter
- 2 theelepels geplette look
- 1 theelepel bloem
- Doe de mosselen, 1 fijngesneden ui, selder en wijn in een grote pan en breng zo snel mogelijk aan de kook.
- Doe een deksel op de pan, schudt de pan dikwijls om voor 3 minuten.
- Na 3 minuten: haal de geopende mosselen uit de pan en verwijder van elke mossel 1 van de 2 schelpen. Zet de mosselen apart en houdt ze warm.
- Gooi de mosselen die na 10 minuten nog niet open zijn weg.
- Doe het kookvocht van de mosselen door een fijne zeef en verwijder de groenten.
- In een lege pan: verwarm de visbouillon en peterselie. Breng tot kookpunt en laat 10 minuten sudderen.
- Doe boter in een grote pan en verwarm hierin de boter. Voeg look en de overige ui toe en verwarm zachtjes 5 tot 10 minuten, of totdat de ui zacht is.
- Voeg de bloem toe.
- Voeg het kookvocht van de mosselen en de visbouillon toe.
- Breng tot kookpunt en laat zachtjes sudderen zonder deksel voor 10 minuten.
- Doe de mosselen in 4 soepkommetjes, schep het net bereide "mariniere"-vocht over de mosselen en serveer direct met brood met een lekkere korst.
Mosselen op de BBQ met bier
Bier en BBQ… ook een klassieker :-)
- Verwarm een grote pan op de barbeque en doe er een flesje niet bitter bier in (witbier, bruin bier, geuze, lambik).
- Van zodra het bier begint te sudderen, voeg de gekuiste mosselen toe en laat garen tot ze openen.
- Serveer direct tijdens het barbeque-en.
Mosselen met look voor de barbeque
- Kook de mosselen eerst in bier zoals hierboven.
- Verwijder van alle mosselen 1 van de 2 schelpen.
- Meng 80 gram boter met geplette look en borstel dit over het vlees van de halve mossel.
- Leg de mosselen op de barbeque to ze heet zijn er serveer met vers gehakte peterselie.
Een reactie achterlaten