Lekker makkelijk recept om mosselen te koken in abdijbier, met een lekker snel sausje van het kookvocht zodat je snel en heerlijk kan smullen met brood of frietjes.
Koop steeds goed gesloten mosselen: als veel mosselen open zijn in de winkel, laat ze dan in de winkel!
Mosselen waarvan je een breuklijn ziet in de schelp of er is een stukje afgebroken: weggooien!
Als mosselen na het koken niet openen, gooi die dan ook weg. Een levende mossel sluit zich als je erop tikt en gaat open nadat je ze kookt.
Mosselen klaarmaken voor 4 personen
Ingrediënten voor de mosselpot
- 3 kg mosselen
- 20 gram boter
- 200 gram uien
- 200 gram bleekselder
- een flesje van 330 ml blond abdijbier
- vers gemalen peper van de molen
Ingrediënten voor de saus
- 30 gram boter
- 30 gram bloem
- 3 eieren
- 100 ml slagroom
Mosselen klaarmaken
Begin de mosselsaus te maken van zodra de mosselen beginnen te koken!
Het basisrecept om mosselen te koken is een pot goed heet laten worden: de mosselen in de pot doen, goed kruiden en dan wijn of sterk bier toevoegen: de alcohol begint direct te stomen waarna je het deksel op de pot doet en de mosselen laat garen tot ze open komen. Kies een pot die net iets groter is dan de hoeveelheid mosselen (of kies 2 potten), zodat de mosselen makkelijk kunnen openen.
- Verwijder de mosselen die zich niet sluiten als je erop tikt met bijvoorbeeld een mes.
- Indien dit nog niet gedaan is door de mosselverkoper, moet je de mosselen zelf kuisen door ze te schrobben en af te spoelen onder koud water.
- Snijd de selder in dunne plakjes en snijd de ui in halve ringen.
- Smelt de boter in een pot. Van zodra de boter warm is, voeg je de groenten toe.
- Als de groenten gebruind zijn, voeg je de mosselen toe, kruid goed met vers gemalen peper en voeg het bier toe.
- Laat een 4 tot 6 tal minuten koken tot de mosselen open zijn.
- Vang het kookvocht van de mosselen op door een zeef en houd de mosselen warm.
Mosselsaus klaarmaken
- Smelt de boter in een pan, voeg er de bloem aan toe en roer tot een blonde roux. Voeg het kookvocht toe onder snel en voortdurend roeren, kook voor minimum 1 minuut en zet dan het vuur lager.
- Scheid de eierdooiers van het eiwit en klop de dooiers onder de room. Klop het roommengsel met een vork doorheen de saus en breng de saus verder op smaak met uw geliefkoosde kruiden.
Giet de roomsaus over de gekookte mosselen en dien onmiddellijk op met een glas bier van dezelfde abdij.
Een reactie achterlaten