Een makkelijk en lekker, luchtig dessert met ricotta: een snelle mousse van eieren op smaak gebracht met fruit naar keuze en verkruimelde koekjes.
We gebruiken vandaag 1 appelsien, inclusief de uiterst dunne, fijngeraspte schil. Je kan in de lente en zomer natuurlijk zelf even vers fruit mixen, het sap door een zeef gieten en onder de mousse verwerken. Zo garneer ik dit dessert soms als volgt: laat 250 gram gehalveerde aardbeien met 2 eetlepels suiker en 60 ml witte wijn of zoete (vruchten)likeur minstens een uurtje weken in de ijskast. Leg bovenop de opgesteven mousse en overgiet met een beetje vloeibare honing.
Als je geen ricotta bij de hand hebt maar wel melkpoeder (of 2 liter melk), dan lees je hier verder om zelf ricotta te maken.
Koekjes bovenop het dessert strooien is de snelste en eenvoudigste manier. Omslachtiger kan je ook kleine plattekaastaartjes maken op (speculaas)koekjesbodem. Meng dan 100 gram koekjes met 50 gram gesmolten boter en 25 gram van je meest donkerbruine suiker: mengen, platdrukken op een boterpapier, met een kommetje of koekjessteker een cirkel uitsteken en laten opstijven in de ijskast. Of in een kommetje duwen, hierop de mousse scheppen, aandrukken, laten opstijven en zo serveren (of na het opstijven uit het kommetje halen en weer omkeren zodat de koekjesbodem wel degelijk vanonder ligt zoals op de foto.)
Recept ricotta dessert
- 80 gram griessuiker
- 2 biologisch gewonnen eitjes
- ¼ kg ricotta kaas
- 1 onbespoten appelsien
- amaretti koekjes (Italiaanse koekjes met amandelsmaak)
Hoe fruitmousse maken
- Neem een kom, breek hierin de eieren, voeg er de suiker aan toe en klop met een mixer met kloppers op de hoogste snelheid luchtig op tot alle suikerkristallen opgelost zijn en het volume van de eieren duidelijk is toegenomen.
- Meng de ricotta met het sap en de zeste van de appelsien.
- Spatel de appelsienricotta doorheen de wit geklopte eieren en laat de mousse opstijven in de ijskast.
- Verkruimel wat amaretti koekjes bovenop je ricotta dessert en serveer.
Een reactie achterlaten