Klassiek mooncake recept zodat je na het vinden van de ingrediënten kan gaan bakken of bij gebrek aan ingrediënten je kan voorstellen hoe het gebakje wordt gemaakt en zal smaken.
Voor degenen die graag de smaak willen kennen van mooncakes, maar geen Chinese supermarkt in de buurt hebben, ga dan aan de slag met onderstaand recept voor 15 gebakjes. Weet ook dat deze gebakjes alleen te verkrijgen zijn in de periode van het Chinees maanfeest.
En mogelijk zal je toch wat moeten zoeken eer je lotus zaden gaat vinden, dus geen garantie dat je het recept zelf gaat kunnen maken.
De typische pinda smaak in de vulling komt niet van pinda’s maar wel van pindanoten olie (arachide olie).
Mooncake recept
Ingrediënten lotus pasta vulling
- 600 gram lotus zaden
- 1 theelepel alkaline water
- 600gr sugar
- 1 eetlepel maltose
- 400ml pinda olie
- Zet de lotus zaden onder kokend water en voeg het alkaline water toe. Dek af voor 20 minuten. Wrijf daarna de huid van de lotus zaden, doe in een vergiet en was de lotus zaden.
- Doe opnieuw water op de lotus zaden tot ze onder staan en kook de zaden tot ze zacht zijn. Doe in de mixer en mix tot een pasta.
- Neem een Tefalpan en verwarm daarin half de olie en half de suiker. Kook totdat het mengsel de kleur krijgt van gouden caramel.
- Voeg nu de lotus-pasta toe onder voortdurend roeren. Voeg de rest van de suiker en olie toe en blijf koken tot de pasta dik wordt en niet meer plakt aan de wand van de pan. Voeg maltose toe en roer nog wat verder.
- Test of de pasta klaar is: doe een beetje pasta in uw hand en druk plat. Als de pasta niet plakkerig aanvoelt is hij klaar. Anders: kook verder.
- Als de pasta klaar is, laat u hem afkoelen.
Ingrediënten siroop
- 600 gram suiker
- 400 ml water
- 3 schijfjes citroen
- Doe de suiker, water en citroenschijfjes in een pan en kook tot het mengsel lichtbruin wordt over een zeer laag vuur.
- Verwijder de schijfjes citroen en laat afkoelen.
Ingrediënten "buitenste korst"
- 600 gram bloem
- 600 gram siroop
- 140 ml pinda olie
- 1 theelepel alkaline water
- Doe bloem, siroop, olie en alkaline water bij elkaar en kneed tot een elastisch deeg.
- Laat 3 uur rusten.
- Verdeel het deeg in 15 gelijke porties.
Mooncakes bakken
- Rol het "buitenste korst " deeg uit in een platte cirkel. Neem 150 gram van de lotuspasta, maak er een bolletje van en omhul het bolletje met het deeg.
- Beboter en bloem een deegvorm, doe het deeg met pasta erin en druk lichtjes aan.
- Bak de gebakjes 20 tot 30 minuten in een voorverwarmde oven van 220 graden Celsius.
- Indien je glanzende mooncakes wil, wrijf je na 10 minuten bakken losgeklopt ei met een borsteltje over de cakes en bak je verder tot de kleur in goudbruin verandert is.
Een reactie achterlaten