Makkelijk en lekker appelbol recept zodat je in minder dan 30 minuten zal smullen, geserveerd met veel poedersuiker en een lekker kopje koffie.
Appelbollen worden speciaal gebakken op verloren maandag, dit is de maandag na 6 januari: het feest van de drie koningen. Vooral in de Belgische provincie Antwerpen wordt dit gebruik zeer in ere gehouden.
Zo kan je in mijn geboortedorp Zandhoven, de eerste zondag van het jaar gratis een worstenbrood of een appelbol smullen. Dit alles in een Middeleeuwse herberg in het midden van het dorp, aangeboden door de lokale Heemkundige Kring.
Onderstaand recept is voor 1 gebakje, maar je bakt er natuurlijk tegelijk 1 voor iedereen.

Recept voor 1 appelbol
- 1 lekkere appel, bijvoorbeeld Boskoop of Johna-Gold
- 1 eetlepel suiker
- een halve theelepel kaneelpoeder
- 1 vierkant lapje ingevroren bladerdeeg van de winkel (ongeveer 18 op 18 centimeter)
- losgeklopt ei
- bloemsuiker
Hoe 1 appelbol maken
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Schil de appel.
- Boor het klokhuis uit de appel, snijdt de bodem uit het klokhuis en duw terug in de appel. Vul deze holte met de suiker en de kaneel.
- Neem het blad bladerdeeg en plaats de appel in het midden. Bevochtig de binnenkant van de 4 hoeken van het blad, vouw de hoeken naar elkaar toe boven de appel en kleef de hoeken aan mekaar (desgewenst wat meer water gebruiken en aandrukken). Het kan geen kwaad als je nog een beetje van de appel ziet.
- Bestrijk de appelbol bovenaan met het losgeklopte ei en bestrooi met wat bloemsuiker.
- Plaats de appelbol op een beboterd en bebloemd bakblik (of eenvoudigweg op bakpapier) en bak in de oven voor een 20tal minuten tot het bladerdeeg mooi gerezen en krokant is gebakken.
Een reactie achterlaten