• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

3x Appelbol – Heerlijk met ‘n bol roomijs of ‘n toefje room

Makkelijk en lekker appelbollen recept, zodat je in minder dan 30 minuten zalig zal smullen. TIP: heb je de frangipane appelbollen van Jeroen Meus al geproefd?

Onskookboek.be » Taart Recepten » Appelbol recept

Laat een Reactie achter

Grootmoeder’s makkelijk en lekker appelbol recept. Zodat je in minder dan 30 minuten zal smullen. Klassiek geserveerd met veel poedersuiker bij ‘n kopje koffie.

Onderstaand oma’s recept is voor 1 gebakje, maar je bakt er natuurlijk tegelijk 1 voor iedereen.

TIP! Lees hoe je de appels in de bol extra kan vullen met rum of… Met amandelspijs (frangipane) volgens een ideetje van Jeroen Meus

Appelbol recept

Inhoud

  • 1 Tips en Weetjes
  • 2 Grootmoeders appelbollen recept
    • 2.1 Ingrediënten
    • 2.2 Bereiding 
    • 2.3 Tips en Weetjes
  • 3 Appelbollen frangipanevulling van Jeroen Meus – Zalig

Tips en Weetjes

Appelbollen worden speciaal gebakken op verloren maandag, dit is de maandag na 6 januari: het feest van de drie koningen. Vooral in de Belgische provincie Antwerpen wordt dit gebruik zeer in ere gehouden.

De traditie gaat terug naar een maandag waarop ambachtslui hun eed aflegden en de rest van de dag feest vierden… Alvast een verloren werkdag want: vieren in deze streek stond gelijk aan veel alcoholverbruik.

Zo kan je in mijn geboortedorp Zandhoven, de eerste zondag van het jaar gratis een worstenbrood of een appelbol smullen. Dit alles in een Middeleeuwse herberg in het midden van het dorp, aangeboden door de lokale Heemkundige Kring…

Wie wil: kan bladerdeeg vervangen met gistdeeg of korstdeeg.

Gebruik stevige appels die niet stuk bakken, vraag uw fruithandelaar om raad.

 

Grootmoeders appelbollen recept

https://www.onskookboek.be
Grootmoeder's makkelijk en lekker appelbol recept. Zodat je in minder dan 30 minuten zal smullen. Klassiek geserveerd met veel poedersuiker bij 'n kopje koffie.
5 from 2 votes
Print Recept Pin Recept
Prep Tijd 7 mins
Kook Tijd 20 mins
Totaal 27 mins
Gerecht Gebak
Keuken Vlaanderen
Servings 1

Ingrediënten

  • 1 lekkere appel bijvoorbeeld Boskoop of Johna-Gold
  • 1 eetlepel suiker
  • een halve theelepel kaneelpoeder
  • 1 vierkant lapje ingevroren bladerdeeg van de winkel ongeveer 18 op 18 centimeter
  • losgeklopt ei
  • bloemsuiker

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Schil de appel.
  • Boor het klokhuis uit de appel, snijdt de bodem uit het klokhuis en duw terug in de appel. Vul deze holte met de suiker en de kaneel. (* Zie Tip onderaan)
  • Neem het blad bladerdeeg en plaats de appel in het midden. Bevochtig de binnenkant van de 4 hoeken van het blad, vouw de hoeken naar elkaar toe boven de appel en kleef de hoeken aan mekaar (desgewenst wat meer water gebruiken en aandrukken). Het kan geen kwaad als je nog een beetje van de appel ziet. Jeroen Meus bevochtigd met ei in plaats van water.
  • Bestrijk de appelbol bovenaan met het losgeklopte ei en bestrooi met wat bloemsuiker.
  • Plaats de appelbol op een beboterd en bebloemd bakblik (of eenvoudigweg op bakpapier) en bak in de oven voor een 20tal minuten tot het bladerdeeg mooi gerezen en krokant is gebakken.

Tips en Weetjes

Tip: Meng wat walnoten met rozijnen, suiker en kaneel. Laat weken in rum en vul hiermee het klokhuis van de appels.
Keyword Makkelijke Recepten
Ga je dit recept maken?Laat ons weten hoe het was!

 

Appelbollen frangipanevulling van Jeroen Meus – Zalig

Appelbollen Jeroen Meus

Jeroen Meus gebruikt per appelbol maar een halve appel. Hij boort het klokhuis een beetje breder uit, dus heeft een grotere holte in het midden.

Deze vult hij met zelfgemaakte frangipane of amandelspijs. Hiervoor ga je eenvoudig volgende ingrediënten met de K-haak mengen tot amandelspijs.

Amandelspijs is bij de Nederlandse bakkers meer gekend, zoals je kan lezen in het gratis te downloaden #6BakkersBakboek.

Jeroen’s ingrediënten voor de amandelspijs:

  • 90 gram bloem
  • 70 gram griessuiker
  • 65 gram poedersuiker
  • 65 g amandelmeel (geen poeder: dus kijk of er minstens 50% vet in het meel zit, of mix verse amandelen zelf tot meel)
  • een snuifje zout
  • een snuifje kaneel
  • naar wens: amandelextract
  • 1 biologisch ei van loslopende scharrelkippen

Zoals gezegd: alle ingrediënten mengen tot een pasta, waarmee je een halve appel vult. De appelbollen verder afwerken en bakken zoals in grootmoeder’s recept van hierboven.

Filed Under: Taart Recepten

Reader Interactions

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Vind Je Recept!

15 Allernieuwste Recepten

  • Stoofpot van hert met appelen en veenbessen
  • Vegetarische Hutsepot – Goedkoop met Wintergroeten
  • Zelf een heerlijk notenbrood bakken? Dat doe je zo
  • Verras je gasten met een heerlijke ijskoffie!
  • Appelcrumble: Simpel, snel én lekker
  • Eenvoudige appeltaart met bladerdeeg: klaar in 20 minuten…
  • Appelbeignets: altijd lekker – Voor jong én oud!
  • Butternutsoep met gember! Lekker soepje: klaar in 30 minuten
  • 4x appelmoes maken! Wie maakt de lekkerste: Jij, Jeroen Meus, Grootmoeder of Piet Huysentruyt?
  • Lekker Ontbijten met granola van Sandra Bekkari : makkelijk op voorhand klaargemaakt!
  • Witte chocolademousse zonder gelatine – Eens iets anders…
  • Salade Nicoise: Franse Topklassieker – Klaar in 30 minuten!
  • Topklassieker! Recept voor Appelcake: die ieder kan bakken
  • Heerlijke havermout pannenkoeken van Sandra Bekkari en Pascale Naessens: genieten met appel en honing
  • 7 verbazingwekkende Pannenkoek Recepten: heb je ‘t Jeroen Meus recept al geproefd?

Footer

Snelle Index

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

TOP index

  • Allerhande recepten
  • Allernieuwste recepten
  • 37 Feestelijk Kerstrecepten voor een makkelijk kerstmenu
  • 17 Simpele Pasta Recepten: want ‘n bord pasta smaakt altijd!
  • 21 Lekkerste Salades
  • Smoothie Recepten
  • Winterrecepten: waar je het weer warm van zal krijgen…

Ook lekker…

  • Chocolade Recepten
  • Lekker met kip – 12 heerlijke recepten om van te smullen
  • 12 lekkerste Koekjes Recepten
  • 15 x Mosselen maken: natuur, gebakken, look… Hoe kuisen?
  • Eenvoudige Desserts
  • Oosterse recepten
  • Sinterklaas Recepten

Extra

  • Download onze Kookboeken…
  • Privacybeleid
  • Contact

Copyright © 2023 · Ons Kookboek · Alle Rechten Voorbehouden · Smakelijk!