Wat is er herfstiger dan soep met champignons? Echte bospaddestoelensoep! Simpel en snel recept met verbazingwekkende smaken die je alleen in de herfst proeft.
Dit paddestoelensoep recept maak je in de herfst met bospaddestoelen of het ganse jaar door met zoveel mogelijk verschillende paddestoelen die je kan kopen in uw supermarkt. Hoe groter de variatie in bospaddestoelen, hoe gevarieerder de smaak van dit lekker voorgerecht.
Tips en Weetjes
De room maakt het gerecht wat feestelijker.
Wie geen zuivelproducten eet wegens lactose-intolerantie of omdat je niet teveel verzadigde vetten wil eten, die kan de hoeveboter vervangen met je favoriete olie: kies walnotenolie om in de herfstsfeer te blijven!
Koeroom kan je dan weer makkelijk vervangen met notenroom. Het is herfst, dus kans is groot dat een buur met notenboom je zijn oogst wil verkopen voor een appel en een ei.
Goedkoper nog: ga van september tot november ijverig op zoek naar hazelnoten op vochtige gronden nabij beken of een bosrand. Deze noten kan je na het plukken makkelijk een gans jaar lang bewaren op een koel plekje. Veel goedkoper dan hazelnoten kopen uit de supermarkt (die dan ook nog eens geschild zijn, wat de smaak tijdens het bewaren naar mijn mening niet ten goede komt).
Ook beukennoten kan je vinden in een beukenbos – of wie het heeft: een beukenhaag – vanaf september tot oktober. Niet te lang wachten om op zoek te gaan, want ook de eekhorens verzamelen deze noten met plezier. Nu zijn we geen eekhorens, en eet je teveel beukennootjes, dan heb je kans om hoofdpijn of buikpijn te krijgen: met andere woorden: vergiftigingssymptomen. Er wordt gezegd dat de giftige stof in het vliesje van de noot zit, wat dan weer makkelijk te verwijderen is na het roosteren. Wil je zeker spelen met of zonder vliesje: eet dan niet meer dan 10 beukennootjes per persoon per dag.
En ben je toch aan het plukken, verzamelen en rapen: vind je een tamme kastanjeboom, raap dan de tamme kastanjes en verwerk ze in een soep: gewoon half door snijden (dat is makkelijker dan het typische kruisje in de kastanje snijden), laten mee sudderen, pellen en pureren.

Bospaddestoelensoep
Ingrediënten
- 500 gram bospaddestoelen
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 liter kippenbouillon
- 100 ml room
- hoeveboter
- kruidentuiltje
- peper en zout
- enkele paddestoelen voor de garnering
- een handvol waterkers peterselie of bieslook
Bereiding
- Wrijf de paddestoelen droog schoon.
- Pel en hak de uien en de knoflookteentjes zorgvuldig fijn. Stoof ui en knoflook even aan in een nootje hete boter. Wel regelmatig even omroeren.
- Overgiet met kippenbouillon, voeg de paddestoelen in grove stukken en kruidentuiltje bij en breng aan de kook.
- Dek af en laat tien minuten zacht sudderen.
- Neem het kruidentuiltje weg en mix de soep.
- Verrijk ze met room en breng op smaak met peper en zout naar believen.
- Garneer met rauwe paddestoelen in flinterdunne schijfjes en blaadjes waterkers (peterselie of fijngesneden bieslook).
- Serveer deze bospaddestoelensoep goed heet.
Een reactie achterlaten