• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

Congolese recepten

2 makkelijke Congolese recepten zodat je een idee krijgt van wat er in de Afrikaanse keuken te vinden en te genieten is.

U bent hier: OnsKookboek.be>>recepten>>Congolese recepten

Laat een Reactie achter

In Nederland weet en eet iedereen wat er in hun vroegere kolonie aan Indische gerechten te eten valt. Rijsttafels alom en toko’s, waar je makkelijk de ingrediënten van Indonesië kan terugvinden.

In België is de band met de oude kolonie veel moeilijker te vinden. Het merendeel kent nauwelijks een Congolees recept, en een Congolees restaurant vinden is ook niet evident. Ingrediënten van ginder zijn meestal alleen in speciaalzaken in grote steden te vinden.

Duidelijk een gemiste kans op culinair vlak. Jammer genoeg waren de Belgen vooral op zoek naar koffie (zoals bijvoorbeeld de vader van Piet Huysentruyt) en kan je in Piet’s restaurant – in Frankrijk weliswaar – bijvoorbeeld kip moambe eten.

Congo is behalve voor zijn koffie plantage’s het meest bekend voor palmolieproductie. Manioc is voor de Congolezen wat aardappelen zijn voor ons. Verder produceren ze zoete aardappels, plantaan, maïs, rijst, yam, tomaten, taro, pompoen, allerlei noten en peulvruchten.

Er is heel weinig literatuur te vinden over de Congolese keuken: niet omdat het niet lekker zou zijn, maar wel omdat de recepten vooral via mondelinge overlevering werden doorgegeven.

Congolese recepten klaarmaken

In Congo is koken het "voorrecht" van de vrouwen: " een man mag zich daar niet mee moeien". Sla je erin om met de vrouwen mee te koken, besteed dan vooral aandacht aan de hoeveelheden van de gebruikte ingrediënten, want hoeveelheden worden afgemeten "naar smaak".

Bij gebrek aan uitgebreide, eigen ervaring, vermelden we hier slechts 2 recepten:

Kip moambe
Het nationale gerecht van Congo, genoemd naar de lekker, romige saus.
  1. Congolese Tomatensaus: Lekker eten met een hint naar Congo (dus zeker geen authentiek recept): serveer deze tomatensaus met gegrild of geroosterde kip, vis, vlees, yam of gefrituurde plataan.
  2. Kip Moambe: Opnieuw geen authentiek recept, wel een Amerikaanse versie van "Kip moambe": de nationale schotel van Congo. Iedere kokkin kent haar eigen variatie, mede ook omdat niemand echt afmeet hoeveel van welk ingredient nodig is. Traditioneel geserveerd met rijst, maniok en bananen en deze versie gebruikt in plaats van palmnoten: pindakaas.

Filed Under: Allerhande recepten

Reader Interactions

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Vind Je Recept!

7 Allernieuwste Recepten

  • 3x Churros met Chocoladesaus – Lekker zoet hap uit Spanje
  • Eiersalade: makkelijker dan Jeroen Meus
  • Kersenconfituur én Rabarber confituur: de LEKKERSTE confituren die je makkelijk zal maken
  • 3x Lekkere knolseldersoep soep – Je maakt ze makkelijk zo
  • 3x lamsburger, hamburger of kalfsburger – welke verkies jij?
  • Hoe kalfsgebraad in de pan klaarmaken – Met lekkere saus!
  • Rendiergebraad op Ardeense Wijze – Eens iets anders!

Footer

Snelle Index

  • A-Z-Index
  • GEBAK
  • Vlees
  • Makkelijk
  • SOEP

TOP index

  • Allerhande recepten
  • Allernieuwste recepten
  • 37 Feestelijk Kerstrecepten voor een makkelijk kerstmenu
  • 17 Simpele Pasta Recepten: want ’n bord pasta smaakt altijd!
  • 21 Lekkerste Salades
  • Smoothie Recepten
  • Winterrecepten: waar je het weer warm van zal krijgen…

Ook lekker…

  • Chocolade Recepten
  • Lekker met kip – 12 heerlijke recepten om van te smullen
  • 12 lekkerste Koekjes Recepten
  • 15 x Mosselen maken: natuur, gebakken, look… Hoe kuisen?
  • Eenvoudige Desserts
  • Oosterse recepten
  • Sinterklaas Recepten

Extra

  • Download onze Kookboeken…
  • Privacybeleid
  • Contact

Copyright © 2022 · Ons Kookboek · Alle Rechten Voorbehouden · Smakelijk!