Zin om eens lekker exotisch te eten? Ga dan aan de slag met dit makkelijk Congolese recept voor kip moambe. Met slechts 8 ingrediënten, die je makkelijk in je keuken zal terugvinden.
Bonus recept: congolese tomatensaus.
Inhoud
Congolese recepten
In Nederland weet en eet iedereen wat er in hun vroegere kolonie aan Indische gerechten te eten valt. Rijsttafels alom. Wat winkels betreft: toko’s alom, waar je makkelijk de ingrediënten van Indonesië kan terugvinden.
In België is de band met de oude kolonie veel moeilijker te vinden. Het merendeel kent nauwelijks een Congolees gerecht. Een Congolees restaurant vinden is ook niet evident. Ingrediënten van ginder zijn meestal alleen in speciaalzaken in grote steden te vinden.
Duidelijk een gemiste kans op culinair vlak. De vader van Piet Huysentruyt is naar Congo getrokken om koffie te telen. Piet heeft daarom wel wat recepten van ginder meegekregen. In Piet’s restaurant – in Frankrijk weliswaar – kan je nog steeds kip moambe eten.
Congo is behalve voor zijn koffie plantage’s het meest bekend voor palmolieproductie.
Manioc is voor de Kongolezen wat aardappelen zijn voor ons. Verder produceren ze:
- zoete aardappels,
- plantaan,
- maïs,
- rijst,
- yam,
- tomaten,
- taro,
- pompoen,
- allerlei noten en
- peulvruchten.
Er is weinig literatuur te vinden over de Congolese keuken… Niet omdat het niet lekker zou zijn. Maar wel omdat de recepten vooral via mondelinge overlevering werden doorgegeven.
In Congo is koken het “voorrecht” van de vrouwen. “Een man mag zich daar niet mee moeien”. Sla je erin om met de vrouwen mee te koken, besteed dan vooral aandacht aan de hoeveelheden van de gebruikte ingrediënten, want hoeveelheden worden afgemeten “naar smaak”.
Wat is echte kip moambe?
Kip moambe is het nationale gerecht van Congo.
Er zijn natuurlijk vele variaties van dit gerecht en de variant hieronder werd gekookt in Amerika.
De typische pinda’s worden dan ook vervangen met wat voor de Amerikanen goed voorhanden is: pindakaas.
Of pindaboter zoals ze in België zeggen. Zeer lang gemalen pindanoten dus, tot het een pasta geworden is.
Volgens sommige bronnen betekent Moambe “8”. Dus geeft aan dat er voor dit recept slechts 8 ingrediënten nodig zijn.
De echte betekenis van Moambe is echter de naam van de typische saus, gemaakt van het vlezige vruchtvlees dat rondom de palmnoten zit. Dus de authetieke smaak van dit gerecht is uiteraard anders dan wat je zal smaken na het maken van onderstaand recept.
De kip wordt gekookt in palmolie, en wordt klassiek geserveerd met rijst, maniok en bananen: typisch Afrikaanse ingrediënten.

Congolese Kip Moambe maken, met gekende ingrediënten: Lekker
Ingrediënten
- 1 grote kip in stukken gehakt
- 2 theelepels zout
- 1 theelepel gemalen rode peper cayenne peper
- 3 eetlepels boter
- 2 uien fijngesnipperd
- 1/2 de theelepel nootmuskaat
- 600 ml tomaten saus kan ook uit blik maar dat is niet echt Kongolees meer...
- 200 ml pinda boter
Bereiding
- Wrijf het zout en de peper over de kippedelen.
- Doe de kippedelen in een grote pot en voeg water toe tot de kip onder staat.
- Breng tot kookpunt, doe een deksel op de pot en laat 45 minuten tot 1 uur sudderen.
- Smelt de 3 eetlepels boter in een grote pan. Voeg de uien toe en bak tot ze goud bruin zijn (een 5tal minuten).
- Voeg de tomatensaus en de nootmuskaat toe en laat 5 minuten sudderen zonder deksel.
- Neem 200ml van deze saus weg en zet apart.
- Voeg de kip in de pan met de saus, doe het deksel op de pan en laat 5 minuten sudderen.
- Neem de apart gezette 200 ml saus en voeg er de pindaboter onder, tot je een romig en lichtjes vloeibaar geheel hebt.
- Voeg dit pindaboter-mengsel opnieuw bij de kip, doe het deksel van de pan en laat 10 minuten sudderen zodat de saus indikt.
- Serveer je kip moambe met gekookte rijst.
Congolese Tomatensaus : met bonen – Madesu
Deze Congolese tomatensaus is een ietwat pikante, smaakvolle saus. Je gebruikt deels verse tomaten en deels tomatenpuree. Kruid met nootmuskaat en cayenne peper.
Serveer deze tomatensaus met gegrilde of geroosterde kip, vis, vlees, yam of gefrituurde plataan. Serveer je het over gekookte bonen, dan nheb je Congolese Madesu geserveerd.
Congolese tomatensaus ingrediënten
- 3 theelepels olie (palm olie is het meest Afrikaans, daarom niet het meest gezond in een westers dieet, tenzij je kiest vor de ongeraffineerde, rode palmolie. Trouwens kan je je bij alles wat geraffineerd wordt, de vraag stellen of dat wel echt gezond voor je is. Bij gebruik van ongeraffineerde olie, steeds nagaan of je er wel mee kan bakken, of dat de olie alleen geschikt is voor koude gerechten.)
- 1 klein potje tomatenpuree (120ml)
- 2 uien, fijngesneden
- 3 tomaten, in stukken gesneden en gepureerd
- 1 laurier blad
- nootmuskaat naar smaak
- zout naar smaak
- cayenne peper naar smaak
Hoe Congolese Tomatensaus Maken
- Verwarm de olie in een pan.
- Bak hierin de uien voor een 3tal minuten.
- Voeg alle overige ingrediënten toe.
- Voeg een beetje water toe indien nodig.
- Breng op smaak met zout, cayenne en nootmuskaat.
- Breng al roerend zachtjes aan de kook en laat de tomaten dan 10 minuten sudderen.
Een reactie achterlaten