7 lekkere knolseldersoep recepten van Jamie Oliver, Piet Huysentruyt, Jeroen Meus… sommige garneringen zijn moeilijker dan het eigenlijke soep recept.
Inhoud
Tips en Weetjes
Knolselder is een ideale groente om soep van te koken zonder veel extra smaakmakers toe te voegen. Wil je de witte kleur behouden dan kook je de knolselder best in melk. Zorg er eerst ook voor dat je alle bruine puntjes uit de knol wegsnijdt.
De knol gaat na het schillen en versnijden bruin uitslaan. Je gaat dan ook pas best schillen en versnijden net alvorens je de knol gaat toevoegen in het recept. Andere hulpmiddeltjes om het verkleuren te voorkomen is de snijvlakken in te wrijven met citroensap of de knolstukjes onder te dompelen in een melk-watermengsel.
Gebruik je graag de typische soepgroenten (wortel, ui, prei en selder) en wil je toch een zo wit mogelijke soep, vervang dan:
- de klassieke, oranje wortel met pastinaak (ook wel witte wortel genoemd),
- uiteraard gebruik je witte uien
- gebruik alleen het wit van de prei en
- gebruik zo licht mogelijke bleekselder. Vermits je echter al seldersmaak hebt van de knol, kan je uiteraard de extra soepselder achterwege laten.
Uiteraard stoof je voor witte soep de soepgroenten enkele minuten op een klein vuurtje, zodat zowel de hoeveboter als de soepgroenten niet bruin zullen verkleuren. Blijf bij de soeppot en roer zo nu en dan om zodat de groenten op de bodem geen kans hebben om (lekker maar) donker aanbaksel te maken.
Weet dat een knolselder stugger is dan een aardappel, dus voor een heel smeuïge soep, laat je de knol een 30 tot 40tal minuten sudderen.
TIP: Voor een extra seldersmaak in je soep, vervang je gewoon zout met selderzout.
We starten met Jamie Oliver’s versie… Een uiterst makkelijk knolseldersoep recept uit zijn kookboek: De Basis van het Koken. Subtiel geserveerd met korstjes, een verse salade met dressing of feestelijk decadent met truffelolie. Het originele recept kan je vinden in de Engelse versie “Jamie’s Kitchen”… Het kookboek gebaseerd op de TV reeks: waar Jamie kansarme jongeren omschoolt in zijn educatief restaurant.

Hoe Jamie Oliver's makkelijke knolselderijsoep maken
Ingrediënten
Voor de soep
- een klont hoeveboter
- 4 eetlepels olijfolie
- ½ kilogram knolselder geschild en in stukjes gesneden
- ½ kilogram bloemige aardappelen geschild en in stukjes gesneden
- 1 witte ajuin gepeld en grof gesneden
- 1 bosje verse tijmtakjes
- 1,1 liter kippenbouillon
- 100 ml vette room met 35% vetgehalte
- versgemalen zwarte peper en zeezout naar smaak
- maximaal 3 tot 4 eetlepels truffelolie naar smaak
Voor de garnering indien gewenst, een van de volgende 3:
- ofwe1 snel slaatje van: verse peterselieblaadjes verse selderblaadjes, olijfolie, vers geperst citroensap
- of vers gebakken broodkorstjes
- ofwel echte truffels
Bereiding
- Neem een soeppot met dikke bodem, warm er de olie en de boter in op en stoof er de ajuin een 5tal minuten in aan zodat de ajuin ietwat doorzichtig wordt zonder te bruinen.
- Bind een keukentouwtje rond de verse tijmtakjes en voeg ze met de stukjes knolselder, aardappel en de bouillon bij de aangestoofde ajuinen.
- Breng aan de kook en laat gedurende een 40tal minuten sudderen totdat alle groenten gaar zijn.
- Voeg dan de room toe en breng de soep terug aan de kook.
- Verwijder het tijm-kruidentuiltje en pureer de soep in een blender of met een staafmixer.
- Breng verder op smaak met peper en zout en truffelolie (doe er een lepel olie in een proef alvorens meer olie toe te voegen).
- Serveer de knolseldersoep in soepkommen met ofwel korstjes, room, schaafsels van echte truffels of met blaadjes gehakte peterselie en selder die je als een slaatje in een dressing van olijfolie en citroensap mengt
- alvorens bovenop de soep te schikken.
7 knolseldersoep recepten
De lekkerste soep die je ooit zal proeven – snel en makkelijk: Knolseldersoep, de Perfecte opwarmer op een koude winterdag. Makkelijk knolseldersoep recept met een minimum aan ingrediënten, dus goedkoop, en groen gekleurd met verse peterselieblaadjes.
- Lekkere en makkelijke, witte knolseldersoep (dus geen wortelen bij de soepgroenten): serveer indien gewenst met groene pesto.
- Het meest witte recept: basisrecept voor knolseldersoep van Piet Huysentruyt met vooral extra melk, room en citroensap om de knolselder zo wit mogelijk te houden tijdens en na het koken. En zoals we van Piet gewoon zijn: natuurlijk een originele serveertip, deze keer met appel.
- In de knolseldersoep van Jeroen Meus wordt het zuur van Piet’s citroensap + azijn vervangen door het zuur uit een flesje witbier. Verder kruidt Jeroen graag af met nootmuskaat.
- En in plaats van witbier kan je natuurlijk ook witte wijn gebruiken, volgens dit knolseldersoep recept.
- Gewoon alles in de pot, koken, pureren en klaar! Het makkelijkste recept, waarin geen groenten worden aangestoofd maar alles direct wordt opgekookt… Ondertussen heb je dan alle tijd of deze toch romige, feestelijke soep op te krikken met toch wel zeer lekkere, feestelijke gehaktballetjes met echte truffels, truffelolie verse kruiden en groenten: knolseldersoep met feestelijke gehaktballetjes
Een reactie achterlaten