Geniet van deze makkelijke pastinaaksoep met curry die je zal verwarmen op een natte, koude winterdag.
+ 7 tips om deze soep nog lekkerder te maken!
Welke ga jij maken?
Inhoud
- 1 7 ingrediënten pastinaaksoep met curry – Klaar in 7 stappen
- 2 7 ingrediënten pastinaaksoep met curry - maak jij ze nog makkelijker?
- 3 7 tips om bovenstaande pastinaaksoep nog lekkerder te maken
- 3.1 Tip 1: Met prei en room
- 3.2 Tip 2: Met aardappel zonder room
- 3.3 Tip 3: Met spek in plaats van boter
- 3.4 Tip 4: Zoet-zuur
- 3.5 Tip 5: Pastinaaksoep met knolselder
- 3.6 Tip 6: Rooster al je groenten in de oven met wat tomaat voor extra zuur.
- 3.7 Tip 7: Voor het minste werk: maak je pastinaaksoep in een soepmaker!
- 4 5 extra lekkere soep recepten met pastinaak
7 ingrediënten pastinaaksoep met curry – Klaar in 7 stappen
We zagen op PompoenSoep.com 5 recepten voor pastinaaksoep voorbijkomen.
Welk recept mis je daar?
Het pastinaaksoep recept dat volgt! Met curry dus … :

7 ingrediënten pastinaaksoep met curry - maak jij ze nog makkelijker?
Ingrediënten
- een flinke klont boter ghee of reuzel voor paleo dieet, olie voor De Voedselzandloper
- 1 ui
- 3 pastinaken
- currypoeder ongeveer 1 eetlepel: naar smaak
- zeezout
- groentebouillon ongeveer 1 liter: tot alle groenten onder staan
- vers gemalen peper
Bereiding
- Smelt boter in een soeppot.
- Snijd de ui fijn en begin aan te stoven.
- Schil de pastinaakwortels, snijd in stukjes en voeg toe wanneer de ui minstens glazig gestoofd is.
- Overstrooi met currypoeder en zeezout en laat verder stoven. Roer zo nu en dan om.
- Wanneer de curry duidelijk aan de bodem van je pot begint te plakken, of de curryaroma's duidelijk je keuken vullen, overgiet je alles met bouillon. Schraap eventuele aanbaksels met een houten lepel weer los in de bouillon.
- Kruid met vers gemalen peper. Breng aan de kook en pruttel de groenten gaar (een 20 tal minuten).
- Pureer de soep. Proef en breng je pastinaaksoep verder op smaak met peper en zeezout.
7 tips om bovenstaande pastinaaksoep nog lekkerder te maken
Tip 1: Met prei en room
- Stoof 1 preistengel mee aan bij de ui.
- Pureer de soep met een extra 100 ml room. Room verzacht de pikante smaak van curry: dus ideaal wanneer je vanaf het begin teveel kerriepoeder had toegevoegd.
Of voeg kokosroom toe: kokos en curry gaan ideaal samen in menig Aziatische keukens. Gewone room is niet Paleo en niet VZL, kokosroom is wel paleo en VZL!
Hou je echt niet van pikant? Dan voeg je in plaats van 1 eetlepel kerrie 1/2 theelepel geelwortel (kurkuma) en 1 theelepel komijnpoeder toe. Na het pureren bijkruiden naar wens met peper.
Tip 2: Met aardappel zonder room
Aardappel is een klassieker in dikke soep. Echter niet paleo en niet VZL. Pastinaak is in deze 2 diëten naar mijn smaak wel de ideale aardappelvervanger!
- Voeg een bloemige aardappel toe aan je soep en kook mee gaar.
- Pureer de soep en laat een minuutje verder koken: het zetmeel van de aardappel maakt je soep romiger zonder room.
Tip 3: Met spek in plaats van boter
Opnieuw een klassieker. (Niet geschikt voor De Voedselzandloper, wel paleo!)
Kookten jouw grootouders of overgrootouders met varkensvet?
De mijne wel! Spekvet geeft je gerechten zoveel meer smaak dan een ‘neutrale’ smaakloze olie.
- Bak dus eerst spekjes krokant.
- Verwijder de laat uitlekken op keukenpapier.
- Gebruik het spekvet in plaats van boter in bovenstaand recept.
- Garneer met de krokant gebakken spekjes.
Tip 4: Zoet-zuur
Kies uit deze 5 lekkere pastinaaksoep recepten. 1: klassiek met appel volgens Jeroen Meus. 2: verrassende volgens Piet Huysentruyt. 3 + 4: nieuwe Bonus recepten van Sandra Bekkari, Of 5: lekker oosters genieten van een warme kom roomsoep. Om de zoete smaak van pastinaak in evenwicht te brengen, kan je serveren met zure room (crème fraîche) of Griekse yoghurt. Voor paleo kies je voor deze plantaardige room: kan ook voor VZL maar daar is yoghurt al toegelaten.
- Maak een zure vinaigrette en serveer bij de soep.
- Voeg zure appels toe in de soep zoals Jeroen Meus dat deed in het recept in van het kleine fotootje rechts.
- Voeg tomaten toe aan je soep: zie recept TIP6. Vermits onrijpe tomaten in de winkel dikwijls zuur smaken, zijn ze ideaal om de zoete smaak van pastinaak in evenwicht te brengen.
- Na het pureren de soep op smaak brengen met mosterd. Bovendien geeft mosterd je curry extra pit.
- Vervang een deel van je bouillon met droge witte wijn of witbier (Tip van Jeroen Meus: zie de 5 extra recepten onderaan)
Tip 5: Pastinaaksoep met knolselder
Mis je selder bij de soepgroenten (prei en ui)?
Vervang de helft van de pastinaak met knolselder.
En mis je wortelen bij de soepgroenten? Wel: pastinaak is een wortel, uit dezelfde schermbloemige familie als oranje wortelen. Niets belet je uiteraard om een wortel toe te voegen (maar we wilden slechts 7 ingrediënten toevoegen) of wil je niet te oranje gaan, voeg dan een echte witte wortel toe.
Tip 6: Rooster al je groenten in de oven met wat tomaat voor extra zuur.
Hoe haal je extra smaak uit groenten?
Door ze te roosteren in de oven.
We voegen in onderstaand recept tomaten toe zoor de zuur-zoete smaak.
Wentel je groenten alvorens te roosteren in olie waarin je eerst wat currykruiden hebt gemengd zoals bijvoorbeeld :
- Meng in een grote kom: 4 eetlepels bakolie met 1 theelepel komijnzaadjes, 1 theelepel koriander zaadjes, 1 theelepel mosterdzaadjes en 1/2 theelepel kurkuma.
- Meng daarbij stukken pastinaak, grote stukken prei of 1 in 4 gesneden ui, knoflookteentjes, 2 in 4 gesneden grote tomaten… Werk door elkaar zodat alle groenten met olie bedekt zijn.
- Leg in een ovenschotel met bakpapier en laat (een half uurtje) gaar roosteren in de oven (op 200 graden).
- Doe de geroosterde groenten in een soeppot of blender, overgiet met (ongeveer 1 liter) groentebouillon en pureer.
- Laat nog even opkoken en serveer.
BUDGET TIP: rooster steeds soepgroenten wanneer je je oven voor iets anders gebruikt. De geroosterde soepgroenten kan je daarna invriezen. Daarna aanlengen met bouillon, opkoken, pureren en kaar is je lekkere soep!
Tip 7: Voor het minste werk: maak je pastinaaksoep in een soepmaker!
In tegenstelling tot het ovenrecept hierboven, breng je met een soepmaker geen extra smaken in je soep.
Het grootste voordeel is echter hier dat je gewoon alles in de pot gooit en een half uurtje later gepureerde soep zal hebben.
Wil je toch extra smaak: stoof dan eerst je prei en pastinaak in boter aan. Of: gebruik de geroosterde groenten van TIP 6.
Verder zoals in het eerste recept. Uiteraard je groenten wel fijn genoeg snijden (prei in ringetjes van 1 cm en pastinaak in blokjes van 1 cm) en net zoveel bouillon toevoegen wat je soepmaker aanbeveelt.
Heb jij nog een extra tip waarvan je vindt dat ieder dat zou moeten weten? Laat het weten in een reactie hieronder!
5 extra lekkere soep recepten met pastinaak
- Moeder’s gezonde, smakelijke lentesoep met wintergroenten
Zoals grootmoeder zelf zegt:Soep zonder verhaal…, gewoon, honger: soep maken maar welke… .altijd ‘tzelfde eten?
Héé, wat woont er in de vriezer? En in de koelkast?
Zo ben ik begonnen.
Ik vind ze lekker smakelijk, gezond, niet duur en vlug klaar + voedzaam en lijnvriendelijk. - 7 ingrediënten broccoli courgette soep en… Klaar binnen 30 minuten!
Een supersnelle makkelijke en ongelooflijk lekkere soep voor als je geen tijd hebt om te koken… - Knolseldersoep Jeroen Meus
Zoals vermeldt in Tip 4 hierboven: witbier of witte wijn bij in je pastinaak knolseldersoep! - 3 Lekkere broccolisoep recepten: Jeroen Meus, Sandra Bekkari paleo!, Piet Huysentruyt
Sandra laat zien hoe je pastinaak in plaats van aardappels door je soep mengt: lekker paleo dus! Ook ideaal voor De Voedselzandloper haar recept. - Grootmoeder’s Rettich Soep Recept
Wat doe je als je iemand winkelen stuurt voor pastinaak, naar met een andere witte wortel thuiskomt? …
Smakelijk!
Een reactie achterlaten