Wil je verrassend lekkere spruitjes klaarmaken die iedereen lust?
Je doet het zo!
+ 2x spruitjes met spek koken en wokken: door Jeroen Meus en Pascale Naessens.
Welke spruiten recept vind jij het lekkerst? Laat het weten in een reactie onderaan!
Inhoud
- 1 13 tips : je lekkerste spruitjes klaarmaken doe je zo!
- 2 Spruitjes koken… Wat is de perfecte kooktijd?
- 3 Lekkere Spruitjes in de Oven van Pascale Naessens uit Puur Pascale 2
- 4 Hoe maakt Jeroen Meus spruiten klaar?
- 5 Nieuw! Spruiten met spek recept van Jeroen Meus! (18 oktober 2019)
- 6 Makkelijk spruitjes maken à la Sandra Bekkari
- 7 Besluit: Je Lekkere spruitjes mag je dus niet platkoken!
- 8 Hoe de lekkerste spruitjes kopen
- 9 Lekkere spruitjes met spek en… abrikozenconfituur: heb je dat al gemaakt?
13 tips : je lekkerste spruitjes klaarmaken doe je zo!
Ken jij iemand die geen spruiten lust?
Jammer! Want spruitjes op zich zijn lekker! Zeker na de eerste vorst!
Je moet je spruitjes wel correct klaarmaken!
Lees hier verder hoe je de lekkere smaken van spruitjes blijft behouden tijdens koken, en hoe je ze nog lekkerder zal serveren!
Hoe spruitjes koken zonder vieze geuren?
- Wist je dat kleine spruitjes veel lekkerder smaken dan de grote spruiten?
- Vind je de smaak van spruiten te sterk? Blancheer of kook ze dan eerst alvorens verder klaar te maken. Met het kookwater kan je dan weer deze 2 spruitjessoepen van Piet Huysentruyt en Jeroen Meus nog lekkerder maken.
- Wil je geen bittere smaak proeven? Snijd dan het bittere kontje volledig weg
- Wil je de bitter smaak camoufleren? Kook dan de spruitjes in water met suiker en melk.
- Wil je geen vieze geuren in je gerecht: kook dan zonder deksel! Wokken is dus ideaal.
- Wil je de beste smaak? Gaar dan zo snel mogelijk! Snijd daarom je spruiten halfdoor of in 4.
- Wil je de kleur behouden tijdens het koken? Zorg dan voor een zo groot mogelijke pot kokend water, zodat de spruitjes het water niet gaan afkoelen.
- Wil je tenslotte extra herfstsmaak bij je spruitjes: bak er dan appel bij: lekker zoet en zuur.
- Lekker vers kan je de blaadjes 1 voor 1 van de spruitjes verwijderen en zo zeer mooi presenteren in coleslaw. Of om sneller te werken: versnipper ze bijvoorbeeld gewoon bij deze witte kool salade.
Kies 1 van deze 17 bieren om het lekkerste stoofvlees van Jeroen Meus te maken. Met Vlaamse ingrediënten die je waarschijnlijk nog niet kent, zodat je klassiek Vlaams stoofvlees zal serveren, liefst met frieten.
- De spruitjes halfdoor of in 4 snijden, maakt dat je meer oppervlakte zal hebben. Meer oppervlakte: dus meer lekker karameliseren in een pan of in dit recept voor spruitjes met kaas in de oven. Vallen bij het halveren blaadjes van je spruitjes: geen nood, want dat is alweer meer oppervlakte om te bruinen!
- Wil je een simpel en goed recept? Gewoon je spruitjes wokken of roerbakken in olijfolie met knoflookteentjes (zorg ervoor dat de knoflook niet aanbakt!). Rotszout erover: klaar!
- Niets smaakt mijns inziens beter dan spruitjes met spek. Alhoewel Jeroen Meus kiest voor gerookt spek, gebruik ik liever gewoon gezouten spek (pancetta).
- In plaats van koken in suiker, kan je extra karameliseren door te bakken met honing. In onderstaand omkaderd recept gaan we spruiten klaarmaken en aanzoeten met zelfgemaakte abrikozenconfituur. Kies je favoriete “zoetstof” en balanceer de zoete smaak indien nodig met enkele druppels balsamico azijn.
Spruitjes koken… Wat is de perfecte kooktijd?
Spruitjes nooit langer dan 10 minuten koken! Elke seconde langer betekent: meer vieze smaken die gaan vrijkomen in je gerecht.
Wat zijn die vieze smaken, vraag je?
Ga je spruiten en andere koolsoorten te lang koken, dan breek je de cellen en komen er zwavelverbindingen uit die cellen vrij. Zwavel – denk lucifers -: het ruikt alles behalve smakelijk.
Kies daarom voor volgend spruitjes recept van Pascale Naessens: ze laat haar spruitjes maar 3 minuten koken!
Lekkere Spruitjes in de Oven van Pascale Naessens uit Puur Pascale 2

Makkelijk en zeer lekker voorgerecht: courgettesoep met zalm of garnalen zodat je met flink wat brood in 1 keer een volledige maaltijdsoep kan serveren.
- dat spruitjes 1 van haar favoriete wintergroenten vormen.
- en dat ze moeilijk kan geloven dat er mensen zijn die spruitjes niet lekker vinden…
Pascale heeft dus duidelijk nog geen mensen tegengekomen die spruitjes te lang laten koken…
Zelf laat Pascale haar spruitjes maar 2 minuten blancheren. Grotere spruiten 3 minuten.
Ingrediënten: spruitjes blancheren en klaarmaken in de oven
Om de spruiten te blancheren:
- water
- rotszout of zeezout
- peper
- olijfolie
- 1/2 kg spruitjes
Voor de ovenschotel:
- 1 ajuin
- olijfolie
- knoflookteentjes
- tijm
- 200 gram oude kaas
Hoe Pascale’s ovenschotel met spruitjes maken:
- Oven voorverwarmen op 180 graden.
- Breng water aan de kook, kruid met rotszout of zeezout en peper, giet er een scheutje olijfolie over en blancheer er de spuitjes in (2 minuten, 3 minuten voor grote spruiten). Giet in een zeef, koel even onder koud stromend water en laat uitlekken.
- Snijd een ui in ringen, doe in een ovenschotel met de spruitjes, pers er knoflookteentjes over, overstrooi met tijmblaadjes, besprenkel met flink wat olijfolie en werk met je handen door elkaar.
- Rasp er kaas naar wens over en zet in de oven tot de kaas lichtjes bruin begint te kleuren (een 10 tal minuten gratineren dus).
Hoe maakt Jeroen Meus spruiten klaar?

Kies uit deze 5 lekkere pastinaaksoep recepten. 1: klassiek met appel volgens Jeroen Meus. 2: verrassende volgens Piet Huysentruyt. 3 + 4: nieuwe Bonus recepten van Sandra Bekkari, Of 5: lekker oosters…
Waarom?
Omdat Jeroen vroeger geen spruitjes lustte… Totdat Jeroen’s moeder de spruiten overgoot met flink wat kaassaus.
En waarom lust Jeroen geen spruiten?
Omdat hij ze in de meeste van zijn recepten: 10 minuten laat koken in water… Vieze geurtjes dus.
Nog een tip van Jeroen? Maak spruitjespuree! Stoof de spruitjes met flink wat ui en roer dit door aardappelpuree.
Hoe maakt Jeroen Meus spruitjes met kaassaus?
- Eerst spekstukjes bakken in een pan…
- Spruiten 10 minuten koken in water.
- Deze spruiten bij het spek voegen en laten meebakken zodat ze beginnen te bruinen.
- Bijkruiden met nootmuskaat, peper en rotszout of zeezout.
- Dan apart kaassaus maken: roux van 25 gram boter en 25 gram bloem. 1/2 liter volle melk erbij. 150 gram geraspte kaas: proeven en bijkruiden met peper, flink wat nootmuskaat en rotszout of zeezout.
- Spek en spruitjes overgieten met kaassaus… zodat je eigenlijk nauwelijks nog spruitjes zal proeven 🙂
Nieuw! Spruiten met spek recept van Jeroen Meus! (18 oktober 2019)
niet verzuipt in kaassaus.
Maar…
Deze keer gaat hij kaas gratineren bovenop spruitjes met spek en aardappelpuree.
Jeroen zegt er uitdrukkelijk bij:
- je kinderen niet forceren om spruitjes te eten. Dat komt wel…
- gebakken spruitjes lekker zijn.
Hoe maakt Jeroen Meus spruitjes in de oven klaar?
- Smelt 1 flinke klont boter in een kookpot.
- Snijd gerookt spek (200tal gram) in reepjes of nog kleiner in spekjes, en bak krokant in de boter.
- Spruiten (1 kg) goed wassen en gele blaadjes verwijderen. Onderaan een kruisje snijden, zodat de stevig voet iets beter de warmte zal voelen. Dus de voet zal zo even snel garen als de rest van de spruit.
- Laat de spruitjes 5 minuten koken in reeds kokend water met baksoda.
- Spruitjes na 5 minuten koken onmiddellijk afgieten en spelen onder koud water. Goed laten uitlekken en dan in de pot bij de spekjes.
- Kruiden met peper, zout en nootmuskaat.
- Je zou je spruiten nu al lekker kunnen serveren! Maar je weet al dat Jeroen geen spruitjes lust, tenzij met kaassaus…
- Daarom doet Jeroen ongeveer 1 kg aardappelpuree in een vuurvaste schotel. Daarover schikt hij de gebakken spruiten met spek. En daarover… geraspte kaas (100 gram). Alles gratineren in de oven en serveren als feestelijk bijgerecht bij bijvoorbeeld gemarineerd varkenshaasje!
Makkelijk spruitjes maken à la Sandra Bekkari
Sandra houdt het zoals we van haar gewoon zijn gemakkelijk. Ze gaat als volgt snel te werk:
- Spruitjes in hun geheel beetgaar stomen of koken. Wie voor de meeste smaak kiest, die stoomt. Hoe lang? Prikken met een vork tot de gewenste zachtheid en zoals gezegd: nooit langer dan 10 minuten.
- De beetgare spruitjes halveren.
- Een scheut olijfolie verwarmen in een pan en zo de spruitjes verder stoven. Kruiden met peper en zout: klaar!
Besluit: Je Lekkere spruitjes mag je dus niet platkoken!
Een correct klaargemaakt spruitje smaak lekker naar kool met een lichtzoete notensmaak.Een niet correct gekookt fruitje stinkt en lust niemand…
Van zodra je spruiten met water gaat koken, gaat de smaak verminderen:
- Je kookt je spruit ook “vol water”, dus de wel lekkere smaken worden verdund. Dit is vooral een pluspunt voor wie spruitjes wil eten zonder te sterke spruitjessmaak.
- De buitenste bladeren koken sneller dan het binnenste. Bij te grote spruiten kook je dus de vieze geur in de buitenste bladeren. Oplossingen: kleine spruitjes koken, voet insnijden, blancheren en vooral niet te lang koken.
Spruitjes in de microgolf koken geeft dikwijls een nog viezer geurend effect, want je kookt de spruiten overal “in eigen nat”.
Besluit: spruitjes kort blancheren en daarna direct afkoelen onder koud water.
Hoe de lekkerste spruitjes kopen

Op zoek naar beproefde pompoensoep recepten? Dit zijn de 5 lekkerste! Staat jouw populairste recept er ook bij? Welk recept vind jij nog beter dan nr.4 van Jeroen Meus?
- steeds supervers (nooit uit de diepvries, want die zijn al voorgekookt, en dat willen we dus ten zeerste vermijden nu) en
- liefst na een vriesperiode. De vorst maakt dat de spruit extra suikers heeft gevormd om niet te bevriezen. Extra suikers betekent extra zoet: da doet al gauw elke groente beter smaken.
Ruik aan de spruiten vooraleer te kopen: ruiken ze onaangenaam, dan zijn ze al te oud. Zijn de bladeren duidelijk geel in plaats van frisgroen, laat ze ook in de rekken van je winkel liggen.
Kies vooral zo klein mogelijke spruiten, het noemt niet zomaar spruitjes! Grotere spruiten hebben een sterkere smaak, en je zal ze overkoken wanneer je ze in hun geheel wil klaarmaken.
Selecteer dus klein, goed gesloten spruitjes, met gelijkmatig groene bladeren zonder vergeling.
En tot slot wanneer je een grote pan hebt en niet teveel wil afwassen: maak een eenpansgerecht met gebakken spek, gebakken aardappelen en gebakken spruitjes!
Lekkere spruitjes met spek en… abrikozenconfituur: heb je dat al gemaakt?
- in totaal een 3tal eetlepels olijfolie
- 100 gram pancetta, in dobbelsteentjes gesneden
- 750 gram spruitjes, gekuist en gehalveerd bij kleine spruitjes of in vier gesneden bij grote spruiten
- ¼ theelepel zeezout
- 1 tot 2 eetlepels abrikozen of perzikenconfituur
- 1 eetlepel water
- ¼ theelepel vers gemalen zwarte peper
- indien gewenst: baslamico azijn naar smaak
- Neem je meest brede (gietijzeren) pan en verwarm er op een middelhoog vuur 1 eetlepel olijfolie in op.
- Voeg de spekdobbelsteentjes toe en laat een 3tal minuten bakken, roer zo nu en dan om, tot het spek knapperig gebakken is. Schep het gebakken spek met een schuimspaan uit de pan.
- Zet dezelfde pan met het spekvet opnieuw op een middelhoog vuur en voeg er de resterende 2 eetlepels olijfolie aan toe.
- Voeg de spruitjes toe en zorg ervoor dat je maar 1 laag hebt, zodat alle spruitjes tegelijk zullen bruinen en garen. Heb je 2 toch lagen, gebruik dan 2 pannen: je wil maar met 1 laag tegelijk werken!
- Strooi er wat rotszout over, roer af en toe om en laat een 10 minuten koken tot de spruitjes mals, goed gebruind en hier en daar zelf een doorbakken plekje vertonen. Bruinen de spruiten echter te snel, zet dan het vuur lager.
- Voeg dan de confituur en het water toe tot de confituur de spruitjes omringt: goed roeren dus.
- Roer er dan het spek door en kruid met vers gemalen peper.
- Proef en pas indien gewenst de smaak aan door met meer peper, rotszout of maximaal een theelepel balsamico azijn door je gekookte spruitjes te roeren.
- Smakelijk!
Hoe maken jullie spruitjes klaar? Laat het weten in een reactie!
Spruitjes, snel gekookt, met aardappelpuree, ui roomsaus en lamsfilet vinden wij heerlijk.
Dank Peter!
Dat klinkt heerlijk.
Smakelijk en prettig weekend gewenst.
Inderdaad Pascale,
… en ook nog superveel spruiten in januari, alsook boerenkool, pastinaak, knolselder, rammenas… En met deze hete winters kan je nu al gerust de eerste ertjes zaaien 🙂
Spruitjes heerlijk voor in hutspot. Supergroente in december!