Koken met bier? Wil je genieten van eens een andere, lekkere witloofsoep? Het kan makkelijk met dit lekkere recept om witloofsoep te maken met bier.
Witloof is eigenlijk een vergeten groente en is vooral vervangen door het commerciële Nederlandse "witlof": een meestal op water geteeld product dat flink wat aan smaak moet inboeten in vergelijking met het klassieke Belgische witloof.
Vroeger smaakte witloof bitter en bitter is dikwijls goed voor de spijsvertering. Hoe langer het witloof wordt gegaard, hoe meer uitgesproken de bittere smaak wordt.
Uit de oven is witlof met ham en kaas de klassieker: makkelijk, vullend en ik vond het vroeger nog niet eens zo slecht 🙂 Trouwens kan je hier het witloof makkelijk vervangen door het wit van prei of selder voor een evenzeer lekker bijgerecht. De groenten stoven, stomen of in zout water afkoken. Je gekookte groente oprollen in een snede ham, schikken in een ovenschotel, overgieten met kaassaus en geraspte kaas en in de oven laten gratineren tot er een mooi bruin korstje bovenop je ovenschotel verschijnt.
Witloofsalade maak je gewoon klaar zoals elke andere salade: wil je de witte kleur van het witlof zoveel mogelijk bewaren, spoel de bladeren dan in water met azijn. Zoals bij elke salade: de dressing er pas net voor het serveren doorroeren voor het knapperigste resultaat.Wie op zoek is naar de oude, bitter smakende witloof, die kiest voor witloof uit de volle grond, biologisch, liefst een zo groot mogelijke krop en als je echt de keuze hebt, kies dan voor een bittere variant. Vind je die laatste, laat dan weten waar in een reactie, zodat je veel andere witloofliefhebbers zal blij maken!
Witloofsoep vs witlofsoep
Witloof is een Vlaamse groente (in Nederland noemt het immers witlof, en de soep noemt daar dan witlofsoep). Voeg daarbij een half flesje Dentergemse Witte en je hebt een authentiek Vlaams recept. De room maakt dit recept extra feestelijk.
Witloof is reeds bitter, dus ga vooral geen extra bitter bier in de soep gieten. Witbieren zijn lichtzuur en vooral niet bitter en kan je eigenlijk gebruiken als vervanger van witte wijn in tal van gerechten, zoals in dit recept voor gekookte mosselen met bier.
Wist je dat je bij de vishandelaar schatten aan smaak kan krijgen, soms zelfs gratis? We hebben het hier over de graten en de koppen van de vis: ze zitten boordevol smaak en zijn ideaal om een visbouillon van te trekken. In Zuid-Oost Azië serveren ze zelfs de kop van de vis in curry : "fish head curry".Witloofsoep recept voor 12 personen, klaar in anderhalf uur.
Witloofsoep recept
- 1 kg witloof
- het wit van 3 preien
- 2 aardappelen
- 1 eetlepel bloem
- 1/2 flesje Dentergems witbier
- 2 a 3 liter vleesbouillon (eventueel van blokjes)
- 100 gram hoeveboter
- 200 gram slagroom
- peper en zout
Hoe zelf lekkere witloofsoep met bier maken
- Het witloof schoonmaken en onderaan de bittere kern verwijderen.
- De prei eveneens schoonmaken en vlug spoelen.
- Achthonderd gram witloof en de prei grof snijden en aanstoven in vijftig gram boter.
- Blussen met het bier, er de geschilde in stukken gesneden aardappelen bijvoegen, met bloem bestrooien en goed dooreen mengen.
- Overgieten met de bouillon, zout en peper bijvoegen en gaar laten koken.
- De soep mixen.
- Het overblijvende witloof fijn snijden en stoven in de rest van de boter. Het in een soepkom doen, er de room bijvoegen en er al roerend de hete witloofsoep over gieten
Leave a Reply