Maak supersnel een volledig lunchpakket met deze makkelijke tomaat mozzarella salade van Sandra Bekkari met quinoa of geniet van het klassieke salade caprese recept zonder koken en zonder afwas.
Alweer een ideaal recept voor op hete zomerdagen, wanneer je geen zin hebt om lang in de keuken te staan.
Klassieke tomaat mozzarella salade of salade caprese

Klassiek een snel en makkelijk recept, zodat je zonder veel werk zal genieten van een heerlijk vers voorgerecht of bijgerecht.
Mozzarella is een Italiaanse verse kaas. Hij wordt klassiek gemaakt van de melk van de waterbuffel, maar wordt nu ook van koemelk gemaakt: goedkoper dus. Mozzarella wordt dikwijls gebruikt als topping bij pizza. Deze kaas heeft een heel delicate smaak, een typische draadstructuur en is uitermate geschikt om te smelten. Lees hier verder om het verschil te leren tussen deze en andere verse kazen. Kijk altijd even op de verpakking zodat je weet wat je precies aankoopt want de smaken verschillen uiteraard.
Tomaat mozzarella salade zijn de ingrediënten van de klassieke “Insalata Caprese” oftewel: Salade van Capri: een voorgerecht met verse kaas, tomatenschijfjes en verse basilicum.
Tomaat mozzarella salade ingrediënten
Lekker, makkelijk, snel klaar en supergezond recept voor witte kool salade! TOP favoriet! 1/2 grote bol mozzarella kaas
- 2 lekkere, rijpe tomaten (peervormig indien voorhanden)
- biologische extra vierge olijfolie van koude persing (1 tot 3 eetlepels)
- balsamico-azijn (1/3de van de hoeveelheid gebruikte olie)
- verse basilicum blaadjes (een klein handvol)
- zeezout
- zwarte peper van de molen
Hoe klassieke salade caprese “klaarmaken”:
Lekker Indisch: Op zoek naar een lekkere tomaten komkommersalade? … zonder olie… Snijd de basilicum blaadjes fijn (rol ze op tot een sigaar, snijd in fijne schijfjes die dan vanzelf weer openvallen tot dunne reepjes.
- Snijd de halve bol kaas in halve maantjes
- Snijd de rijpe tomaten in schijfjes.
- Schik afwisselend een schijfje tomaat en een schijfje mozzarella op een bord.
- Besprenkel met de fijngesneden basilicum blaadjes
- Besprenkel met olie, daarna een snuifje zout en peper van de molen.
- Besprenkel de salade tenslotte met de balsamico-azijn en serveer.
Sandra Bekkari’s quinoa salade of quinoa caprese

Voornaamste reden waarom Sandra er quinoa bij kookt, is omdat ze haar salade als compleet lunchpakket wil meegeven. Zonder de klassieke boterhammen of aardappels (aardappelsalade). Quinoa is bovendien glutenvrij, dus ideaal voor mensen zoals ik met een glutenintolerantie. Quinoa is immers geen graan maar een pseudograan, net zoals boekweit een pseudograan is, dus ook glutenvrij. Pseudograan is een plant waar de zaadjes tot meel worden vermalen… Dus doet aan tarwebloem denken, maar heeft verder niets met graan noch gras te maken.
Sandra voegt de salade dressing onmiddellijk bij de quinoa en andere groenten. Dat werkt perfect wanneer je de tomaten mozzarella salade onmiddellijk gaat serveren. In een lunchpakket dat je 1 dag op voorhand klaarmaakt, raden we aan dat je de dressing apart in een bokaaltje meeneemt en net voor het eten even flink opschudden zo door de salade mengt. Kwestie dat vooral je salade lekker krokant zal blijven.
Wie geen snijwerk wil voor de kaas, die gebruikt zoals Sandra “Galbani Mozzarella mini” van AH. Weet wel dat dit mozzarella is van koemelk, minder smaakvol dus dan echte mozzarella.
Hoe quinoa koken

Reken per persoon 60 gram quinoa en maak klaar zoals je losse rijst zou koken:
- Neem 1 kopje quinoa en spoel in een zeef goed af onder de kraan onder stromend water.
- Voeg er dubbel zoveel (dus 2 kopjes) bouillon (of water met wat zeezout) aan toe.
- Breng aan de kook en laat 12 tot 15 minuten pruttelen zodat er geen extra bouillon of water meer in je pot te vinden is, maar deze wel door de quinoa is opgeslorpt en uiteraard gaar gekookt.

2x tomaat mozzarella salade: klassiek + nieuwe Sandra Bekkari quinoa salade
Ingrediënten
Per persoon
- gekookte quinoa van 60 gram droge quinoa
- 75 gram mini mozzarella-bolletjes 1/2 pak
- kerstomaten 1 handvol/100 gram
- pijnboompitten 2 eetlepels
- raketsla 1 handvol
- basilicumblaadjes naar smaak en wens
- rotszout
- peper van de molen
- naar wens een flinke scheut olijfolie 3 eetlepels
- naar smaak en scheutje balsamico azijn 1 eetlepel
Bereiding
- Kook de quinoa zoals hierboven vermeldt.
- Rooster de pijnboompitten in een Tefalpan: zo nu en dan wel omschudden zodat je ze niet gaat zwart roosteren: je wil ze wel mooi bruin roosteren.
- Halveer ondertussen de kerstomaten en de mozzarella bolletjes. Snijd de basilicumblaadjes fijn (makkelijk wanneer je ze eerst als een sigaar oprolt en dan zo in ringen snijdt die dan weer openvallen tot bladsnippers.
- Doe de gekookte en afgekoelde quinoa in een mengkom en laat afkoelen.
- Meng de rest van de ingrediënten even door je quinoa tomaat mozzarella salade. Proef en voeg indien nodig meer rotszout, peper, balsamico azijn en/of olijfolie toe. Serveer nmiddellijk.
Een reactie achterlaten