Makkelijk recept om zelf gekleurde marsepein te maken zodat je zelf allerhande figuren kan maken zoals mandarijntjes en worteltjes voor sinterklaas.
Wanneer je zelf marsepein wil kleuren zonder kleurstofpotjes uit de winkel, gebruik dan vruchtensiroop die je zelf maakt of die je in elke winkel kan kopen of bestellen. Kies de vruchtensiroop met de gewenste kleur en kijk hoeveel water en suiker er in zit. Pas dan in onderstaand recept water en suiker aan als volgt:
Als je zelfgemaakte siroop typisch 50% water (fruitsap) en 50% suiker bevat, dan gebruik je 50 gram van deze vruchtensiroop, geen water (want de helft van de siroop is water) en verminder je de kristalsuiker tot 25 gram.
- Kijk op de verpakking van je vruchtensiroop uit de winkel hoeveel suiker en water er in zit, en reken zelf uit.
- Of maak zelf een oranje vruchtensiroop met half sinaasappelsap en half suiker: ideaal om marsepeinen sinaasappels en worteltjes mee te maken.
Voor de sinaasappels of mandarijntjes uit marsepein:
- Bol op in de vorm van een sinaasappel of mandarijntjes figuur.
- Maak de schil ruwer door het bolletje over een rasp te rollen.
- Werk af door er bovenaan een kruidnagel in te duwen.
Voor de wortelen uit marsepein:
- Rol de marsepein in lange kegeltjes.
- Dompel een mes in cacaopoeder en snijd er kleine inkepingen mee op de worteltjes alsof ze vers uit de grond komen.
- Werk af met een takje peterselie, selder, venkel of vers wortelloof bovenaan de marsepeinen figuren.
Basis recept voor marsepein
- 50 gram kristalsuiker
- 25 gram water
- 150 gram gemalen amandelen
- 200 gram poedersuiker
- 50 gram dextrose
- Neem een pan en doe hierin het water (of de vruchtensiroop), de dextrose en de kristalsuiker. Breng aan de kook, en roer tot alle suiker gesmolten is en je een siroop hebt.
- Neem van het vuur zodat de stroop niet meer verder kookt.
- Meng ondertussen de poedersuiker met de amandelen en maak in het midden een kuiltje.
- Doe de siroop in het midden van het kuiltje en kneed onder elkaar op dezelfde manier als je gist in een kuiltje onder bloem mengt om brood te bakken tot het deeg op marsepein lijkt.
Laat de marsepein 24 uur rusten alvorens er figuren uit te boetseren.
Leave a Reply